Denník N

Karel Schwarzenberg: Aktívne počúvanie kecov ubližuje, lepšou voľbou je spánok

Knieža Karel Schwarzenberg. Foto N – Tomáš Benedikovič
Knieža Karel Schwarzenberg. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nikdy som nestretol miliardára, ktorý by povedal, že už má dosť, tvrdí knieža.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

KAREL SCHWARZENBERG sa narodil v roku 1937 v Prahe. V roku 1948 po víťazstve komunistov boli jeho rodine skonfiškované majetky a museli emigrovať. Študoval lesníctvo v Mníchove a právo vo Viedni a Grazi, po predčasnej smrti svojho adoptívneho otca musel štúdiá prerušiť a prevziať hospodárstvo na rodinných statkoch. V 80. rokoch minulého storočia sa ako šéf Medzinárodného helsinského výboru pre ľudské práva zasadzoval za ich dodržiavanie v Európe, podporoval československých exilantov a disidentov. Po revolúcii v roku 1989 sa vrátil do rodnej krajiny a stal sa kancelárom prezidenta Václava Havla. Neskôr podnikal, stal sa senátorom, dvakrát bol ministrom zahraničných vecí Českej republiky, v priamych prezidentských voľbách v roku 2013 skončil druhý za Milošom Zemanom. Aktuálne je čestným predsedom strany TOP 09 a poslancom českého parlamentu.

Rozhovor bol v krátenej podobe publikovaný v októbrovom čísle pouličného časopisu Nota bene.

V decembri oslávite osemdesiat rokov. To je vek, keď by vám nik nemohol vyčítať, že už máte len vyložené nohy, podriemkavate, prípadne celý deň prespíte a nič nerobíte. Čo vás ešte láka na práci? Bojíte sa nudy?

Zdôrazňujem, že budem mať iba, nie až osemdesiat rokov. A k tomu, aby som neoddychoval, ma v Českej republike motivujú presne dvaja ľudia – aktuálny prezident štátu Miloš Zeman a šéf strany ANO Andrej Babiš, váš krajan.

Kým sú tu oni, musím v politike ostať aj ja. Tí dvaja totiž nielen mne nedajú pokoj. Isto to chápete.

Minimálne kvôli tým dvom teda zrejme nemáte najlepší spánok.

Pozrite sa – človek prirodzene starne, takže už „pajdám“ podobne ako môj prezident, spánok však mám zatiaľ v poriadku. Podstatné je, že mi ešte stále funguje mozog. Samozrejme, že sa už celkovo cítim unavenejší ako pred tridsiatimi rokmi, ale to je pochopiteľné. Rozhodne ma únava nebrzdí v práci.

Ste známy tým, že kamery vás pri zasadnutiach, rokovaniach či na iných akciách bežne zastihnú podriemkavať až spať, a to bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. V tomto ste sa stali priam legendou. Viacerí z tých, čo vás poznajú, však hovoria, že napriek tomu vždy vnímate, čo sa deje okolo. Aká je pravda?

Keby ste boli priamym účastníkom všetkého, čo ja, uznali by ste, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie