Denník N

Štát začal vymieňať elektronické podpisy, po nový má prísť najprv 30-tisíc ľudí

Ministerka vnútra Denisa Saková. Foto – TASR
Ministerka vnútra Denisa Saková. Foto – TASR

Približne 30-tisíc ľudí používa zaručený elektronický podpis pravidelne, tí by si mali prísť na úrady po nový, bezpečnejší v prvej vlne výmeny.

Štát oddnes začne vymieňať zaručené elektronické podpisy za nové, bezpečnejšie, oznámila to štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková (Smer). Doterajšie zaručené elektronické podpisy končia.

„Rozhodnutím certifikačnej autority oddnes začíname s plošnou deaktiváciou doposiaľ nahratých zaručených elektronických podpisov.“

Vraví, že štát už má bezpečnejší kľúč, ktorý eliminuje riziko prelomenia podpisu. Na chybu, ktorá umožňuje zneužiť elektronický podpis, upozornili na Masarykovej univerzite v Brne.

„Ministerstvo vnútra je oddnes schopné vydávať nové, bezpečnejšie elektronické podpisy pre všetkých držiteľov elektronických preukazov,“ povedala Saková.

Poslali SMS

Držiteľov elektronického podpisu je na Slovensku podľa ministerstva vnútra 300-tisíc. Z nich pravidelne, takmer každodenne, používa podpis približne 30-tisíc ľudí.

Ďalších zhruba 100-tisíc ho už aspoň niekedy využilo. Podľa Sakovej je asi 60-tisíc zaručených elektronických podpisov aktívnych v Bratislave.

Ako prví by mali dostať náhradný, bezpečnejší kľúč tí, ktorí so zaručeným elektronickým podpisom každodenne pracujú. Saková vraví, že takýmto občanom poslali SMS správu a môžu si prísť dať na niektorý z úradov ministerstva vnútra nahrať nový kľúč.

„Pre všetkých ostatných, ktorí zaručený elektronický podpis nevyužívajú a doposiaľ nevyužili, pripravujeme riešenie, vďaka ktorému im budeme môcť v najbližších týždňoch na diaľku nahrať nový, bezpečnejší kľúč dĺžky 3072 bitov pre využitie zaručeného elektronického podpisu,“ uviedla Saková.

Saková neočakáva, že by klientske centrá výmenu nezvládli, vraví, že na úrade sú pripravené posilnené kapacity úradníkov. Predpokladá tiež, že ľudia si budú vymieňať podpisy postupne, tak, ako budú potrebovať s nimi narábať. Všetky doteraz vydané podpisy budú hromadne zneplatnené počas utorka 31.10.

Žiadatelia o nový kľúč budú pri vybavovaní na úradoch uprednostnení, preto boli upravené kiosky. Tam, kde kiosky nie sú, majú žiadateľov usmerniť informátori. Podľa ministerstva vnútra je jedno, na ktorý úrad sa žiadateľ dostaví, nový kľúč dostane bez ohľadu na trvalý pobyt. Treba predložiť občiansky preukaz s čipom a mať pripravené prístupové kódy.

Zo Sakovej slov vyplýva, že podľa ministerstva doteraz nemohlo dôjsť k zneužitiu vydaných podpisov. Ministerstvo vnútra pred týždňom oznámilo, že pozastaví všetky elektronické služby, na ktoré je potrebný zaručený elektronický podpis.

Blíži sa 2. november

Podpredseda vlády pre informatizáciu Peter Pellegrini (Smer) avizoval, že kritický termín pre elektronické podpisy bude 2. november.

„Je pravdou, že sa blíži druhý november, kde pravdepodobne (…) bude predstavený asi aj algoritmus a návod, ako sa dá elektronický podpis prelomiť, a od toho momentu musí dôjsť k zneplatneniu týchto podpisov a nahradeniu novými,“ povedal Pellegrini minulú stredu.

Firma Disig, ktorá bezpečnostné certifikáty vláde dodáva, pred týždňom oznámila, že podpisy znefunkční najneskôr vo štvrtok 2. novembra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie