Denník N

Ako budú voliť Rybníček, Lintner, Macháčková či pôrodník Kaščák (anketa)

Katarína Macháčková, Richard Rybníček, Richard Lintner, Peter Kaščák a Peter Velits. Foto – N a TASR
Katarína Macháčková, Richard Rybníček, Richard Lintner, Peter Kaščák a Peter Velits. Foto – N a TASR

Osobnosti Trenčianskeho kraja hovoria, ako sa postavia k voľbám. Za župana kandidujú aj Jaroslav Baška (Smer, SNS, Most-Híd a SZ), Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, Nova, KDH, OKS, Zmena zdola a DÚ) či Štefan Škultéty (nezávislý).

Peter Kaščák, primár pôrodnice v Trenčíne

Voliť určite pôjdem. Slobodné voľby sú jednou zo základných hodnôt, ktoré priniesla Nežná revolúcia, a ja ju rád využijem. Záleží mi na tom, v akej spoločnosti žijeme, a voľby sú jednou z mála možností, ako ovplyvniť verejný život a spoločnosť. Aj keby neboli voľby v novembri, budem voliť v duchu novembra ’89, a teda určite nie kandidátov a strany, čo majú blízko k populizmu, nacionalizmu, fašizmu a socializmu.

 

Katarína Macháčková, primátorka Prievidze (Spolu – občianska demokracia)

Rozhodovala som sa medzi dvomi kandidátmi, ktorí pre mňa predstavujú alternatívu voči Smeru, teda medzi pani Kaščákovou a pánom Škultétym. Je mi ľúto, že svoje sily nedokázali spojiť. Nakoniec som sa rozhodla, že budem voliť opozičnú kandidátku Renátu Kaščákovú.

 

Richard Lintner, bývalý hokejista a šéf hokejovej ligy

Pôjdem voliť a rozhodnem sa už čoskoro. Vždy, keď je to len trochu možné, tak sa zúčastňujem na všetkých voľbách. Rád tú príležitosť využívam.

 

Richard Rybníček, primátor Trenčína

Dlhodobo upozorňujem na zbytočnosť a neprirodzenosť vyšších územných celkov. Aj samotný záujem obyvateľov o tieto voľby je toho dôkazom. Som presvedčený, že o zbytočnosti VÚC je presvedčená väčšina starostov a primátorov. Želal by som si, aby toto boli posledné voľby do VÚC a aby Slovensko uskutočnilo dokončenie reformy verejnej správy. Aj preto ešte stále neviem, či pôjdem voliť. Budem sa rozhodovať posledné hodiny pred voľbami, a to na základe poznania človeka, bez ohľadu na to, z akej je politickej strany. Politické strany na regionálnej a lokálnej úrovni totiž už dávno stratili zmysel.

 

Anna Jančová, pedagogička, majiteľka jazykovej školy, spoluorganizátorka učiteľských protestov

Budem voliť Renátu Kaščákovú, a to z viacerých dôvodov: keďže má skúsenosti z regionálnej i parlamentnej politiky, tak vidí veci v súvislostiach, má podporu širokého spektra politických strán a nebudem tajiť, že mať ženu županku by bolo vítané vybočenie z nudných stereotypov.

Oveľa dôležitejšie než osoba župana v TSK je však pre mňa to, aby sa medzi župných poslancov dostalo čo najmenej predstaviteľov tých strán, ktoré šíria hodnoty, ktoré nemôžem a nechcem tolerovať. To je moja osobná motivácia ísť voliť.

 

Róbert Rybníček, šéf AS Trenčín

Trenčiansky kraj má troch silných kandidátov. Každý z nich v minulosti ukázal, že môže byť pre náš kraj užitočný. Potvrdzujú to výsledky ich doterajšej práce. Meno svojho favorita si nechám pre seba. Chcem však vyjadriť želanie, aby župa našla okrem iných prioritných záležitostí prostriedky aj na podporu športovej infraštruktúry. Nielen ja som presvedčený, že zdravší národ potrebuje menej lekárskej starostlivosti.

 

Peter Velits, bývalý cyklista, Púchov

Bohužiaľ som odcestovaný, takže nepôjdem tento rok voliť. Myslím, že je dôležité ísť voliť a hlavne správne voliť. Nemal som vybraného kandidáta, ale viem, koho by som nevolil.

 

Marek Pupák, fotograf

Žiaľ, volieb sa nebudem môcť zúčastniť, pretože v danom čase budem mimo Slovenska. Keby som mohol, tak by som poslanecký mandát „doprial“ Andrejovi Pélimu a Jurajovi Smatanovi z Považskej Bystrice, odkiaľ pochádzam. Andreja poznám veľmi dlho, sme bývalí spolužiaci, spoluhráči a za celý ten čas, čo sa poznáme, sa k ľuďom správal slušne a s úctou, z čoho som nadobudol pocit, že je to inteligentný a dobromyseľný človek, ktorý môže doniesť nový, mladý pohľad do župnej politiky. Juraja Smatanu preto, že sa dlhé roky stavia proti praktikám v spoločnosti a politike, ktoré mne samému prekážajú a sú proti srsti. Je obdivuhodné, že aj keď sa stretáva s výrazným odporom a urážkami, tak stále priamočiaro bojuje za to, čo považuje za správne. V otázke, koho by som „zakrúžkoval“ na post župana, to je, žiaľ, ťažšie. Kandidátov, až na súčasného župana, veľmi nepoznám, a preto sa k tejto otázke neviem vyjadriť. Zrejme by som sa rozhodol až priamo vo volebnej miestnosti.

 

Rastislav Konečný, hokejový útočník MsHK Žilina, pochádza z Považskej Bystrice

Myslím si, že ísť voliť je právo a výsada, čiže sa určite zúčastním aj župných volieb, no komu dám svoj hlas, si nechám pre seba. Keďže som mladý a progresívny typ človeka, sú mi blízke pokrokové myšlienky, ktoré môžu pomôcť nášmu regiónu napredovať. Verím, že potenciál, ktorý v sebe skrýva náš kraj, dokážu moji favoriti využiť v prospech nás všetkých.

 

Marek Turošík, architekt

Moje volebné rozhodnutia, ktoré považujem za povinnosť ako občana, ktorému osud svojho okolia nie je ľahostajný, som zvolil na základe poznatkov o práci jednotlivých kandidátov, ich koncepcie rozvoja kraja a taktiež zdravotníctva. Osobne však cítim, že župy Slovákom nevošli pod kožu. Myslím, že je to hlavne informovanosťou, ktorá by mohla v spravodajstve hlavných medií mať viac priestoru počas celého obdobia mandátu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie