Denník N

Prvá vážna imidžová chyba Andreja Kisku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lietaním do Popradu prezident urobil ľudsky pochopiteľné, ale politicky chybné rozhodnutia.

Symboly sú dôležité a akokoľvek sa bude prezident Andrej Kiska brániť, lety vládnym špeciálom na víkend domov by u menej populárnych politikov boli imidžovou samovraždou.

Ak budú prívrženci prezidenta obhajovať argumentom o výcviku vládnej letky, možno by sa mohli zamyslieť, či by rovnako zhovievavo reagovali, keby to isté robil Robert Fico. Významná časť z nich by veľmi pravdepodobne na premiérovi po takomto „výcviku“ nenechala suchú nitku.

Iste, predsedovi vlády by pritom priťažili všetky hriechy minulosti, ktoré za sebou prezident nemá, ale to ho neospravedlňuje.

Slovom, Andrej Kiska urobil ľudsky pochopiteľné, ale politicky chybné rozhodnutia. Po prvé vtedy, keď sa odmietol aj s rodinou presťahovať do Bratislavy, a po druhé vtedy, keď svoj pracovný program začal do značnej miery prispôsobovať túžbe byť čo najviac s najbližšími.

Nominálne jedna z najbohatších krajín sveta (sme predsa členmi OECD) by si teoreticky mohla dovoliť poskytnúť svojmu prezidentovi aj takýto servis. Obzvlášť takému, ktorý sa vzdal svojho platu. No u politika, ktorý zaujal svojou „normálnosťou“, je víkendové lietanie za spoločné peniaze sklamaním.

Podčiarkuje ho nerovnomerné rozloženie stretnutí s občanmi. Prezident zatiaľ zanedbal viacero oblastí, ale spomedzi všetkých vyčnieva juh. V tomto regióne si pritom v prezidentských voľbách z Roberta Fica urobil trhací kalendár, preto by sa patrilo vrátiť tamojším voličom ich dôveru. Aspoň v podobe častejších návštev.

Andrej Kiska doteraz vynikal v schopnosti vcítiť sa do pocitov občanov. Skôr či neskôr však musel urobiť chybu. Preto zaráža skôr jej podoba než to, že vôbec prišla.

[poll id=“62″]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie