Denník N

Fica netrápi, keď Slovensko ponížia

Lajčák, Lavrov a Fico na Slavíne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lajčák, Lavrov a Fico na Slavíne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Problém nie je, že nejaké smiešne postavičky na Slavíne prezidenta vypískali. Horšie je, že k tomu Fico mlčí.

V každej krajine sa nájdu extrémisti, čo dokážu len klamať, zastrašovať, kaziť, ničiť a bučať, aspoň kým sa im nepodarí prevziať moc. V každej krajine, ktorej sa pošťastí byť cieľom ruských imperiálnych záujmov, sa nájdu skupiny podporované Moskvou za presadzovanie týchto záujmov. A na Slovensku je dosť ľudí, čo so slzou v oku spomínajú na minulý režim, keď sa ešte cítili byť niekým. Neboli len smiešnymi postavičkami na okraji politického spektra, naopak, im služba režimu zaisťovala moc, peniaze aj možnosť slobodne terorizovať slušných ľudí.

Nie je nič mimoriadne, že sa prienik týchto troch skupín v sobotu zmiešal na bratislavskom Slavíne, aby oslavoval zástupcu Putinovho režimu a vypískal prezidenta Kisku. Toho prvého musia logicky vrúcne milovať a toho druhého z hĺbky duše nenávidieť. Nehovoriac o tom, že si musia zaslúžiť podporu Moskvy a poskytnúť ruskej propagande možnosť urobiť ilustračné zábery, ktoré potrebuje pre domáceho diváka.

Len pred pár dňami hŕstky protizápadných demonštrantov, strácajúcich sa v dave vítajúcom amerických vojakov, vydávali médiá Kremľa za reprezentantov väčšinového názoru susednej krajiny. S návštevou ruského ministra zahraničia Lavrova to v nich nepochybne dopadlo rovnako. Priemerný Rus sa istotne dozvedel, že dve-tri stovky pískajúcich na Slavíne reprezentujú drvivú väčšinu obyvateľov Slovenska a že toto obyvateľstvo nenávidí Andreja Kisku, lebo odmietol robiť živé pozadie pri Putinových oslavách seba samého 9. mája v Moskve.

To však stále nie je najhoršie. Skutočný problém je, že predstavitelia slovenskej vlády na čele s premiérom, ktorí prišli na Slavín spolu s Lavrovom chvíľu po Kiskovi, k tomu odvtedy nemali čo povedať. Robiť štafáž vyslancovi diktatúry, ktorá opakovane napáda susedov a okupuje časti ich územia, im neprekáža. A neprekáža im ani to, že piata kolóna tejto diktatúry okrikuje najvyššieho reprezentanta ich vlastného štátu, a tým ponižuje i samotný štát len preto, lebo robí niečo správne.

Fica určite hreje pri srdci, keď sa do nepríjemnej situácie dostáva človek, ktorý aspoň na čas ukončil jeho vlastné prezidentské sny. Ak by však bol štátnik a skutočne mu záležalo na „národnoštátnych záujmoch“, ktorými sa oháňa, proti podobným útokom by sa musel verejne ohradiť.

On však aj s ministrom zahraničia Lajčákom čušia. Rovnako čušali, keď mali ako politici civilizovaného štátu Lavrovovi aspoň vytknúť, čo Moskva stvára na Ukrajine. Ruská hrozba a snahy ruskej propagandy na Slovensku sú jedna vec. To, ako im verejní činitelia Slovenska pomáhajú, je druhá vec – a ešte nebezpečnejšia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie