Denník N

Zabil aj kamarátov z Argentíny na stretávke po 30 rokoch. Väčšina obetí teroristov sú cudzinci a turisti

V poslednom čase tvoria cudzinci a turisti väčšinu obetí teroristických útokov v mestách na Západe.

Desať kamarátov si v roku 1987 dalo odvážny sľub. Absolventi polytechnickej školy v argentínskom meste Rosario sa zaprisahali, že na stretávku po 30 rokoch pôjdu spolu na výlet do New Yorku.

Sľub sa im napokon podarilo dodržať. Desiati starí kamaráti naplánovali výlet do New Yorku na október 2017. Úspešnejší z nich, muž, ktorý vlastnil oceliareň, zaplatil letenky dvom kamarátom, pre ktorých boli náklady privysoké.

V New Yorku boli už niekoľko dní, keď si v utorok prenajali bicykle a užívali si dobré počasie na cykloceste na západnom pobreží Manhattanu pri rieke Hudson. Práve tu ich zhruba o 3. hodine popoludní prekvapil muž v bielom pick-upe.

Ten vyše 17 blokov išiel po cyklochodníku, zrážal cyklistov aj chodcov. Napokon narazil do školského autobusu, so slovami Alah Akbar vyšiel z auta.

Policajti ho postrelili, momentálne je vo vážnom stave, no mal by prežiť. Podľa úradov išlo o terorizmus. V aute mal údajne lístok, kde sa prihlásil k Dáišu. Pravdepodobne išlo o osamelého vlka, ktorý sa zradikalizoval sám a teroristická organizácia ho priamo neinštruovala.

Prežiť útok sa nepodarilo piatim kamarátom z Argentíny, ktorí zraneniam podľahli. Šiesty muž, ktorý žije v USA, utrpel zranenia, no útok zrejme prežije, štyria ušli bez zranení. Celkovo zomrelo osem ľudí, okrem Argentínčanov zahynuli dvaja Američania a jeden Belgičan.

V New Yorku v halloweenske popoludnie došlo k najhoršiemu teroristickému útoku od 11. septembra 2001.

Najmä cudzinci

Útok ukázal trend, že počas posledných teroristických útokov tvoria väčšinu obetí cudzinci v danom štáte. Teroristi si často vyberajú turistické miesta západných metropol. Útoky v Barcelone či New Yorku tak nie sú len útokmi proti Španielsku či Amerike, zahynúť môže v podstate občan akéhokoľvek štátu.

Tak napríklad v Nice v roku 2016 tvorili cudzinci polovicu obetí muža, ktorý ich zrážal kamiónom. V Bruseli pár mesiacov predtým to bola väčšina.

V New Yorku zabíjal na cykloceste. Foto – tasr/ap

Počas tohtoročného útoku na moste v centre Londýna zomrel len jeden Brit (z 8 obetí) a na barcelonskej turistickej ulici La Rambla zahynulo 5 Španielov zo 16 mŕtvych.

Počas posledných útokov zahynuli občania desiatok štátov, od Estónska po Madagaskar a od Austrálie po Peru.

Slovák medzi mŕtvymi v európskych mestách ešte nebol. V roku 2011 počas teroristického útoku na moskovskom letisku Domodedovo sa však zranili herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný. V pakistanských horách však islamisti zabili v roku 2013 dvoch slovenských horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša.

Naši susedia mali viacero obetí. Zomrelo niekoľko Poliakov a Ukrajincov a jedna Češka na vianočných trhoch v Berlíne.

Útočník z Uzbekistanu

Cudzinec bol aj samotný páchateľ teroristického útoku v New Yorku. Podľa miestnych médií sa volal Sajfullo Sajpov a pochádzal z Uzbekistanu. Narodil sa v roku 1988.

Do Spojených štátov prišiel v roku 2010, v krajine bol legálne na zelenú kartu. Po anglicky vedel zo začiatku slabo a pracoval v sklade.

Autom išiel aj rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu. Foto – tasr/ap

Podľa jedného z uzbeckých rodákov žijúcich v Ohiu, ktorý útočníka poznal, sa Sajpov zradikalizoval na internete. Stal sa agresívnejším.

„Nebol vzdelaný, a predtým ako prišiel do USA, veľmi nepoznal Korán. Na začiatku bol normálny človek,“ povedal pre BBC uzbecký Američan Mirrachmat Muminov.

„Pre svoje radikálne názory sa často hádal s inými Uzbekmi a presťahoval sa napokon na Floridu. Odvtedy som s ním stratil kontakt,“ dodal.

Po Floride žil napokon v New Jersey. Mal ženu a tri deti a naposledy pracoval ako šofér Ubera. Spoločnosť ho pri nástupe preverila, zákazníkov vozil posledných šesť mesiacov. Biely pick-up, ktorým vraždil, mal prenajatý.

Teroristické útoky autom sú v posledných mesiacoch na vzostupe, keďže vozidlá sa dajú zohnať oveľa ľahšie ako zbrane či výbušniny.

Denník New York Times píše, že bol na radare amerických tajných služieb, detaily však nie sú jasné. Odborníci sa dlhšie obávali, že počet útokov teroristov môže narastať po tom, čo Dáiš prežíva straty na území Iraku a Sýrie. V posledných mesiacoch padli najväčšie Dáišom obsadené mestá Mosul a Rakka. Bojovníci sa tak môžu roztratiť do Európy či Spojených štátov.

„Nesmieme dovoliť ISIS vrátiť sa alebo vstúpiť do našej krajiny po tom, čo sme ich porazili na Blízkom východe a inde. Dosť!“ napísal na Twitteri americký prezident Donald Trump.

Toto však zrejme nebol ten prípad. Vyzerá to, že išlo o osamelého vlka a v priamom spojení s Dáišom nebol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie