Denník N

Kňažko volí Drobu, Hvorecký Ftáčnika, Kaščák „rytiera smutnej postavy“ alebo „do šľaka aj so Sulíkom“ (anketa)

Michal Kaščák, Tatiana Kratochvílová, Ivo Nesrovnal, Ľubomír Višňovský, Michal Hvorecký, Michal Havran, Dana Kleinert a Milan Kňažko. foto - archív N a tasr
Michal Kaščák, Tatiana Kratochvílová, Ivo Nesrovnal, Ľubomír Višňovský, Michal Hvorecký, Michal Havran, Dana Kleinert a Milan Kňažko. foto – archív N a tasr

O voľbách hovoria aj podnikateľ Alexej Beljajev, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, odborníčka na dopravu Tatiana Kratochvílová, či vinárka a bubeníčka Živých kvetov Agnes Lovecká.

Milan Kňažko, herec a bývalý politik

Situácia v zložení akýchkoľvek orgánov nebola, nie je a nikdy nebude ideálna. Už nevolím menšie zlo, ale snažím sa zvoliť niekoho, kto má šancu byť lepší než to, čo tu bolo. Traja zo štyroch zvoliteľných kandidátov už mali šancu a všetci traja ju prepásli. Nebudem jednotlivé adjektíva pripájať k jednotlivým osobám, ale korupcia, klientelizmus, neschopnosť a pokrytectvo sa prejavili v tom, či onom prípade tak zrozumiteľne, že to je pre mňa nevoliteľné. Takže mi zostáva Juraj Droba. Okrem toho ho poznám ako svedomitého, vzdelaného a pracovitého človeka, takže pre mňa je voľba jednoduchá.

 

Michal Hvorecký, spisovateľ

Budem voliť Milana Ftáčnika. Nie s nadšením, ale ideálny kandidát neexistuje. Jeho čudné tiché spojenectvo so skorumpovaným Smerom mi prekáža. Želal by som si moderného ľavičiara, ktorý má ekologické cítenie a liberálny pohľad na svet. Pána Ftáčnika poznám od detstva, môj otec ho učil. Ako starosta Petržalky ma o svojich schopnostiach presvedčil, ako primátor menej. Pána Freša si vážim za nezávislý grantový systém pre kultúru v bratislavskej župe. Je to niečo výnimočné a považujem za dôležité, aby to ďalší župan zachoval a rozvíjal. Škoda, že bola župná kampaň taká obsahovo vyprázdnená, témy ako kultúra či životné prostredie mi v nej chýbali.

 

Michal Kaščák, šéf festivalu Pohoda a hudobník

Rád si čítam túto anketu, je pre mňa nečakaným zdrojom pobavenia. Naposledy ma zaujal šťavnatý slovník Katarzie a zaujímavé akrobatické číslo môjho priateľa Riša Rybníčka, ktorý ako autor koncepcie strany postavenej na župách prehovoril pred župnými voľbami o zbytočnosti žúp a dodal, že strany na regionálnej úrovni nemajú zmysel, pričom pred pár dňami ukončil svoj projekt strany z dôvodu, že strana bez regionálnych štruktúr nemá zmysel. Hneď som si pomyslel, že by som si mal konečne prečítať Hlavu 22. Ešte predtým samozrejme pôjdem voliť. Vážim si slobodu a svoju komunitu, verím v silu jednotlivca a jeho hlasu. Podporujem decentralizáciu a to aj v nedokonalej forme. Keďže nebudem v žiadnych voľbách kandidovať, vždy vyberám menšie zlo… To je vtip. Lezú mi totiž na nervy reči o nemožnosti výberu, akoby sme my, nekandidujúci boli samí supermani. Na župana si vyberiem niekoho z dvojice Pavol „rytier smutnej postavy“ Frešo a Juraj „do šľaka aj so Sulíkom“ Droba. Frešo urobil na župe zaujímavý mechanizmus podpory kultúry, ktorý uznávajú aj milovníčky kreatívneho priemyslu či Michal Hvorecký, čo je úplne nadľudský výkon, jeho tanec „čierna stavba“ s Kaníkom v rómskej osade mu však priťažieva. S poslancami to mám jednoduché. Za Modru, kde som prisťahovalcom, kandiduje 5 ľudí. Fašista je fašista na celonárodnej, planetárnej i regionálnej úrovni, podobne komunista, aj sa čudujem, že sa im neprotiví niečo také extrémne nekotlebovské či nebiľakovské, ako je kandidovať v demokratických voľbách. Ostávajú traja. Volajú sa Kokoška, Held a Bučurič. Zajtra skočím k susedovi – domorodcovi Mirčovi, on vie všetko o každom do dvadsiateho pokolenia dozadu. S ním sa poradím a šup ho tam. Zatiaľ vedie Kokoška, lebo kandiduje za pomerne utešenú kyticu prijateľných strán a na bilborde odkazuje, že „Ľudia si zaslúžia viacej“. Neviem síce čoho, ale aspoň môžeme predpokladať, že nebude hovoriť „burčiak“, ale pekne po modransky burčák.

 

Michal Havran, publicista

Pôjdem voliť ľudí, ktorým vychádzajú aspoň formálne investície do ich kampane a očakávané príjmy z postu, ktorý budú zastávať. Nepôjdem voliť ľudí, ktorých kampaň je drahšia ako všetko, čo by mali z potenciálneho župného platu. A nepôjdem voliť ľudí, za ktorými stoja developeri a majú so župou úplne iné plány ako občania. Máme veľké šťastie, že nie sme v takej situácii, v akej je Banská Bystrica alebo Nitra, ale bol by som hrozne rád, keby si ktokoľvek tam bude uvedomil, že bratislavská župa je centrálnym slovenským regiónom a má mať štatút európskeho regióna a podľa toho má investovať aj sa správať.

 

Ľubomír Višňovský, hokejista

Pozeral som debaty kandidátov, v sobotu však nemôžem ísť voliť, pretože budem odcestovaný. Môžem však povedať jedno – dúfam, že veci, ktoré sľubujú, v prípade zvolenia aj splnia.

 

Alexej Beljajev, majiteľ Tatravagónky

Neviem ešte presne, či budem v danom čase na území Slovenska, ale v prípade, že áno, tak voliť určite pôjdem. Najväčším problémom VÚC všade na Slovensku je nevyjasnenosť ich postavenia – ľudia tomu veľmi nerozumejú. Postavenie bratislavského VÚC je svojím spôsobom unikátne, pretože tento kraj je jeden z vôbec najbohatších v celej Európe. Uvítal by som teda župana, ktorý dokáže toto unikátne postavenie predať a využiť.

 

Agnes Lovecká, Slobodné vinárstvo, kapela Živé kvety

Voliť pôjdem, ale veľmi ťažko sa mi rozhoduje, lebo všetci kandidáti sa mi zdajú rovnako trápnučkí. Keď aj počúvam tie diskusie, tak mám pocit, že hovoria len poučky a floskuly o doprave a nič za tým nie je. Rozhodujem sa medzi Drobom a Frešom. Ani jeden ma však jednoznačne nepresvedčuje. Mne by sa páčil aj Ftáčnik, ale prekáža mi jeho komunistická minulosť. Pri Kusom neviem, čo sa z neho ešte vykľuje. Nikto z nich nie je veľké zlo, ktoré treba poraziť, ale v tých diskusiách sú zároveň všetci nejakí čajoví.

 

Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy

Bez volieb nefunguje zastupiteľská demokracia. Chcem preto poprosiť Bratislavčanov, aby prišli k župným voľbám. Ja sám sa na voľbách určite zúčastním. Treba voliť zodpovedné a systémové riešenia. Dúfam, že nové vedenie župy bude pre mesto kompetentným a spolupracujúcim partnerom. Mojím úsilím dobudúcna je vrátiť Bratislave status metropolitného regiónu, tak ako je to napríklad v Prahe či vo Viedni.

 

Tatiana Kratochvílová, odborníčka na dopravu, bývalá hlavná dopravná inžinierka Bratislavy

Priznám sa, že mám problém vybrať si kandidáta na predsedu. Zo svojej pracovnej minulosti poznám kandidátov, ktorí majú blízko k zvoleniu. Všetci pôsobili v lokálnej alebo vo veľkej politike, a preto ma prekvapuje, že vo volebných diskusiách hovoria viac o Bratislave, ako o jej okolí. Tiež ma prekvapuje, že málo hovoria o spolupráci regiónu s obcami, mestom a štátom, ktorá je pre dosiahnutie pozitívnych zmien v životoch obyvateľov kraja nevyhnutná. Hovoria o potrebnom riešení dopravy bez hlbšej analýzy toho, prečo je doprava problém – ľudia z regiónu často musia cestovať za lekármi, do škôl, alebo do práce, za kultúrou, pretože rastúce obce základné vybavenie nemajú, pričom práve pri dobrej príprave urbanistických projektov by toto malo byť samozrejmosťou. Tak isto by malo byť samozrejmosťou budovanie integrovanej dopravy s využívaním železníc a budovaním bus pruhov. Životné prostredie a bezpečnosť pre nich akoby neboli dôležité. A to, čo mi chýba najviac, je predstavenie odborníkov, s ktorými chcú župu riadiť. Bez dobrého tímu to totiž nejde.

 

Dana Kleinert, módna návrhárka

Budem voliť Pavla Freša. Z viacerých, pre mňa dôležitých dôvodov:

1. Dobre postavil tím, ktorý má na starosti kultúru a výsledky sú vidieť. Prekopaný grantový systém, kde projekty hodnotia profíci a nie poslanci, zvýšenie financií na kultúru na zhruba 1 milión ročne, to všetko reálne vidieť.
2. Potešila ma jeho podpora Novej Cvernovky a celkovo vidím, že chápe dôležitosť kreatívneho priemyslu na celú spoločnosť.
3. Zásadné mi prišlo, ako sa postavil proti poslancom ĽSNS, keď sa dobýjali do školy na predstavenie Natálka. Od neho som ako od politika (okrem Kisku) najviac počula rezolútne odmietanie fašizmu a nacizmu.
4. Myslím, že stav, kam dostali SDKÚ, ho trochu aj predurčil na to, že toto má ako miesto, kde sa celkom správne zahryzol do riešenia vecí, kde sa chytil šance ešte niečo ukázať.
5. Doprava zadarmo ma až tak neberie, ale uznávam, že má ako jediný z kandidátov nosnú tému, ktorá sa môže rozvíjať pozitívne a aj odborne. Oceňujem aj jeho kampaň bez bilbordov.

Ak by som aj kedy uvažovala nad Jurajom Drobom, ktorého si celkom vážim a beriem ako schopného tejto funkcie, nemôžem mu ten hlas dať kvôli jeho šéfovi Sulíkovi. Ešte pri parlamentných voľbách som volila „cez zváračské rukavice“ SaS s tým, že som aspoň krúžkovala mená ľudí, ktorých práca ma zaujíma a baví, medzi nimi aj Drobu, ale Sulík to so SaS dotiahol tak ďaleko, že už moje ja fakt nedáva akokoľvek ich podporiť.

 

Ján Orlovský, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti

Určite pôjdem voliť, ale ešte nie som rozhodnutý. Hlavné kritérium, na základe ktorého sa rozhodujem, je stopa, ktorú zanechali kandidáti vo verejnom priestore. Mám troch favoritov, ale mám pocit, že najmä v Bratislave nie je skoro nikto ešte rozhodnutý.

 

Braňo Bahna, vinár

Keďže nemám čas dianie pred župnými voľbami sledovať, spýtam sa v piatok ľudí, ktorí sa v tom vyznajú a ja im dôverujem, koho mám voliť, a podľa toho sa zariadim. Určite by som nevolil Milana Ftáčnika, ktorý mal byť podľa mňa už v politickom dôchodku.

 

Juraj Benetin, architekt a hudobník

Voliť, bohužiaľ, nepôjdem. Sme na turné, v sobotu sme v Prešove a tam sa do BSK voliť nedá. Naše občianske alibi si zlepšíme aspoň tým, že odvezieme nášho bubeníka Oza Guttlera odvoliť doma v Banskej Bystrici. Nie som na to hrdý, ale je to tak.

Ak by som mohol voliť, vedel by som si z ponuky vybrať. Ponuka kandidátov nie je zlá, zlé sa mi zdajú kompetencie a reálne výsledky doterajšieho fungovania žúp.

 

Rozhovory s kandidátmi na bratislavského župana:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie