Denník N

Kauzu Gemerský Mlyn zase odročili, ochorela vraj prísediaca

Jozef Valo (vľavo) a Ľubomír Neslušan, ktorí sú obžalovaní v kauze Gemerský Mlyn. Foto N – Monika Tódová
Jozef Valo (vľavo) a Ľubomír Neslušan, ktorí sú obžalovaní v kauze Gemerský Mlyn. Foto N – Monika Tódová

Okresný súd Bratislava II nebol ani po siedmich rokoch schopný začať pojednávať v kauze, v ktorej sú nominanti SNS obvinení, že spreneverili takmer 5 miliónov eur.

Na okresnom súde Bratislava II malo dnes začať pojednávanie v kauze Gemerský Mlyn. Nominanti SNS vo Fonde národného majetku Jozef Valo a Ľubomír Neslušan sú obžalovaní, že tesne po voľbách v roku 2010, keď nastupovala Radičovej vláda a oni boli ešte vo funkcii, odsúhlasili poslanie 4,7 milióna eur na podozrivý účet vo Švajčiarsku, hoci na to nebol žiadny zákonný dôvod.

Súd ani sedem rokov po skutku nebol schopný začať pojednávať. Predsedníčka senátu Michaela Buceková na začiatku oznámila, že tesne pred začatím pojednávania volala na súd prísediaca, že ochorela a nemôže prísť.

Podobne sa na tom istom súde odročovalo nedávno v kauze Glance House. Prísediaci zavolal, že ho bolia zuby.

Sudkyňa: Nabudúce zabezpečím náhradu

Vo štvrtok ráno pritom na súd prišli obaja obžalovaní aj predvolaní svedkovia – ďalší bývalí členovia výkonného výboru FNM. Sudkyňa povedala, že s tým nič nevie urobiť a pojednávanie musí odročiť. Nezohnala ani náhradného prísediaceho, ale sľúbila, že na ďalšie pojednávania zabezpečí aj náhradného prísediaceho, aby sa mohlo konať. Bude to 13. februára 2018.

Od prísediacej si vyžiada tiež potvrdenie o zdravotnom stave.

Napríklad na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku súd zvykne prizvať do konania aj znalcov, či je ten, čo sa stále ospravedlňuje, naozaj chorý, a zvykne udeľovať aj pokuty.

Prípad Gemerský Mlyn má teraz už druhá sudkyňa. Sudca, čo ho pôvodne naštudoval, odišiel do dôchodku.

Majetok Gemerského Mlyna sa privatizoval v roku 1992. Mlyn za 41 miliónov korún dostali Ľudevít Sucháč a Michal Hlavko. Majetok Mlynu však založili v banke a FNM preto od privatizácie odstúpil a pre dlh, ktorý v podniku urobili, im odmietol vrátiť 41 miliónov.

Časť peňazí skončila u Biročáka, časť v Belize

Obaja FNM zažalovali. Fond postupne súdy vyhrával, ale napriek tomu sa nominanti Jána Slotu rozhodli tesne po voľbách uzatvoriť mimosúdnu dohodu. Pohľadávku však už nevlastnili pôvodní majitelia Mlynu, ale Zoltán Horváth z Budapešti. FNM preto poslal na údajný účet Horvátha  4,7 milióna eur. Peniaze odišli na účet banky Vontobel do Švajčiarska. Účet nepatril Horváthovi, ale spoločnosti Cataratas Finance LTD so sídlom v Belize.

Jozef Valo a Ľubomír Neslušan, ktorí sú obžalovaní v kauze Gemerský Mlyn. Foto N – Monika Tódová

Horvátha polícia v Maďarsku vypátrala a vypovedal, že nevie o tom, že by vlastnil Gemerský Mlyn. Bol len bielym koňom. Kto je skutočným majiteľom účtu a u koho peniaze skončili, sa doteraz polícii nepodarilo zistiť. Belize to Slovensku neprezradil ani po oficiálnej právnej žiadosti.

Jediný známy Slovák, ktorý v kauze vystupuje, je právnik Richard Biročák, bývalý policajt z finančnej polície. Biročák bol ten, kto v mene Horvátha komunikoval s fondom a ktorý za celú transakciu oficiálne dostal 140-tisíc eur. Ani Biročák nepovedal, kto je v skutočnosti jeho klient, v kauze obvinený nie je.

Valo aj Neslušan tvrdia, že sú nevinní. Nebolo vraj jasné, ako súd dopadne, preto možno mimosúdnou dohodou Slovensku ušetrili peniaze. Najvyšší súd však neskôr potvrdil, že FNM bol v práve a na mimosúdnu dohodu nebol dôvod.

Kto môže byť prísediaci civil

Na súde vo štvrtok chýbal prísediaci z radov civilov. Zúčastňujú sa trestný konaní na okresných súdoch, kde sa rozhoduje v senáte, teda kde je horná hranica trestu vyššia ako osem rokov. Môže ním byť každý, kto má minimálne 30 rokov a je bezúhonný. Prísediaceho volí obecné zastupiteľstvo na návrh starostov alebo primátorov. Funkčné obdobie je štyri roky alebo kým kauza neskončí. Funkciu vykonávajú hlavne dôchodcovia a stáva sa, že sú často chorí.

Prísediaceho nie je možné nahradiť na jedno pojednávanie, ak by sa prísediaci menil, muselo by sa začať pojednávať od začiatku. Ak možno predpokladať, že hlavné pojednávanie bude trvať dlhší čas, alebo ak sa navrhuje výsluch agenta, chráneného svedkam zariadi predseda súdu na návrh predsedu senátu, aby sa na hlavnom pojednávaní zúčastnili jeden alebo dvaja náhradní sudcovia alebo prísediaci.

Odmena pre prísediaceho je priemerná mzda a 5 eur na deň za pojednávanie. Suma sa zvyšovala z 2 eur na deň.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie