Denník N

Slovensko získa dve olympijské medaily, Rusko nevyhrá hokejový turnaj. Prognóza Pjongčangu 2018

Veronika Velez-Zuzulová. Foto – AP
Veronika Velez-Zuzulová. Foto – AP

Rekordné úspechy by mali zažiť Nóri, Francúzi aj Česi. Slovensko by štvrtýkrát za sebou malo získať aspoň jednu medailu zo zimnej olympiády.

Slovensko by na februárových zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu malo získať dve bronzové medaily.

Vyplýva to z Virtuálnej medailovej bilancie, ktorú vypracovala americká spoločnosť Gracenote Sports. Dve bronzové medaily by podľa nej mali znamenať 26. miesto v celkovej medailovej bilancii.

Predpoveď tvrdí, že medailu by mala získať Veronika Velez-Zuzulová, ktorá sa momentálne zotavuje po operácii kolena. Jej účasť stále nie je stopercentne istá.

Víťazkou slalomu by sa mala stať americká suverénka Mikaela Shiffrinová. Analytici neočakávajú cenný kov od ďalšej zjazdárky, Petry Vlhovej, ktorá zažije olympijskú premiéru.

Druhú medailu by Slovensku malo priniesť aj zjazdové lyžovanie, a to v súťaži tímov. Slovenský tím získal v tejto súťaži na tohtoročných majstrovstvách sveta v St. Moritzi strieborné medaily.

Medailu by nemala získať Anastasia Kuzminová, ktorá sa počas minulej sezóny vrátila po narodení druhého dieťaťa. 33-ročná biatlonistka má zlato a striebro z Vancouveru 2010 a zlato zo Soči 2014.

Slovensko získalo svoju vôbec prvú medailu zo zimnej olympiády v Turíne 2006, keď bol snoubordista Radoslav Židek strieborný. Najúspešnejší bol Vancouver 2010 (biatlonisti Kuzminová zlato a striebro, Hurajt bronz), Kuzminová doniesla zlato aj zo Soči 2014.

Českí športovci by mali z olympiády priniesť deväť medailí, čo by bolo ich nové maximum. Štyri zlaté, tri strieborné a dve bronzové.

Zakážu Rusom štart?

Spoločnosť aktualizuje prognózy každý mesiac. Na svojom webe vysvetľuje, že ich tvorí aj na základe časového odstupu od posledných výsledkov a rozlišuje v nich aj náročnosť súťaže, na ktorej prišli výsledky.

Odborníci z Gracenote Sports si myslia, že Rusom sa nepodarí vyhrať hokejový turnaj ani pri neúčasti hráčov z NHL. Olympijské zlato by mali obhájiť Kanaďania, ktorí vo finále zdolajú Švédov. Rusi by mali získať bronz.

Rusko však stále čelí možnému vylúčeniu z olympiády. Medzinárodný olympijský výbor o účasti ruských športovcov definitívne rozhodne až v decembri.

Najúspešnejší by mali byť Nemci s celkovo 35 medailami (14-12-9). Druhí by boli Nóri (12-10-10) a tretí reprezentanti USA (10-7-12).

V prvej desiatke by sa ešte mali umiestniť krajiny nasledovne: 4. Francúzsko (9 zlatých/21 celkovo), 5. Rakúsko (7/14), 6. domáca Kórejská rep. (7/10), 7. Holandsko (6/19), 8. Rusko (6/21), 9. Čína (6/9) a 10. Kanada (5/31).

Ak sa Nemci naozaj stanú víťazmi medailovej bilancie, bude to prvýkrát od roku 2006. Prognózy tiež predpokladajú historicky najlepší výsledok Nórov a Francúzov.

Foto – gracenote.com

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie