Denník N

Po Mečiarovi a Gorile prišiel Bžán. Smer zruší MH Manažment, nástupcu Fondu národného majetku

Najznámejší nominant Smeru z posledných čias - odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík, . Foto – TASR
Najznámejší nominant Smeru z posledných čias – odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík, . Foto – TASR

Štátna akciovka v rukách Smeru vydržala bez veľkého škandálu len rok a pol. Menšie škandály mala od začiatku, podobne ako jeho predchodca FNM. Takže ju radšej zrušia.

Keď sa v apríli v roku 2012 stal Robert Fico opäť premiérom, za jednu z úloh svojej vlády označil urýchlené zrušenie Fondu národného majetku (FNM). Dôvody na to mal. FNM za 24 rokov svojej existencie postupne prichádzal o majetkové účasti vo firmách tým, že sa privatizovali a prechádzali pod jednotlivé ministerstvá.

Zdanlivo nezávislý fond bol naviac inštitúciou s obrovským množstvom škandálov. Tie sa začali už za Mečiarovej privatizácie a skončili sa najväčšou kauzou v ponovembrových dejinách Slovenska – Gorilou.

Zrušenie fondu sa naťahovalo a došlo k nemu až v decembri 2015. Nástupca FNM sa mal pôvodne volať Správcovská agentúra, nakoniec vznikla akciovka MH Manažment (MH ako ministerstvo hospodárstva). Do veľkej miery išlo o zrušenie fondu jeho premenovaním, ale predchádzala mu analýza zrušenia od externej poradenskej firmy za tri milióny eur bez DPH i ďalšie výdavky v miliónoch eur, napríklad za archivačné služby privatizačných projektov.

Rovnakí nominanti, nové meno

Prečo išlo o zrušenie fondu premenovaním? Zmenila sa iba jeho forma z formálne nezávislej inštitúcie, ktorej vedenie volil parlament, na akciovku pod ministerstvom hospodárstva. Ľudia však zostali rovnakí – FNM aj MH Manažment riadila trojica činovníkov Branislav Bačík, Juraj Gedra a Rudolf Šamaj ako členovia predstavenstva.

Bačík je bývalým poslancom za Smer, Gedra niekdajším šéfom smeráckych mládežníkov a Šamaj dlhoročným straníckym nominantom. FNM sa ani len nepresťahoval do inej budovy a zostal v priestoroch súkromnej firmy, ktorej platí za prenájom.

O zrušení HM Manažmentu rozhodnú šéfovia Smeru. Foto – TASR

Smer však ide rušiť aj MH Manažment, ktorý funguje necelé dva roky a má 14 zamestnancov. Dôvodom je škandál okolo odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána.

Bačík s Bžánom ešte ako šéf FNM podpísal zmluvu, podľa ktorej mal dostať za súdny spor o elektráreň v Gabčíkove odmenu vo výške viac ako 70 miliónov eur. Po tom, ako túto obrovskú odmenu kritizovali médiá aj opozícia, vedenie MH Manažmentu s Bžánom vyrokovalo jej zníženie. Stále však išlo o závratných 17,6 milióna eur.

Keďže Bžán už do štátnej firmy poslal faktúru na doplatenie odmeny do tejto sumy, MH Manažment by ju mal zaplatiť do 30 dní. Inak celá dohoda o znížení padá a Bžán by sa mohol súdiť o viac ako 70-miliónovú odmenu.

Čo s miliónmi pre Bžána, stále nevedia

Čo teraz budú robiť MH Manažment a ministerstvo hospodárstva, nie je jasné. Žiga si nechal na ministerstve spravodlivosti vypracovať stanovisko, či sa dá zmluva s Bžánom považovať na neplatnú. V centrálnom registri zmlúv ju totiž zverejnili bez prílohy, ktorá určuje, koľko advokáti dostanú. A to by podľa niektorých právnikov mohlo dávať dôvod považovať ju za neplatnú.

„Ministerstvo v súvislosti s odmenou čaká na výsledky právnych analýz, či je zmluva platná a následne sa rozhodne, ako bude postupovať ďalej,“ odpísalo ministerstvo hospodárstva.

„Nové vedenie MH Manažment v najbližších dňoch očakáva výsledok právnej analýzy o platnosti zmluvy, od ktorého sa bude odvíjať ďalší postup,“ odpísala štátna firma.

Superb za takmer 18-tisíc ročne a vysoká strata

Nie je to však prvý škandál MH Manažmentu. Bačík si ako šéf FNM a potom aj MH Manažmentu prenajímal Škodu Superb od súkromnej firmy za 17 880 eur bez DPH ročne a za trojročný prenájom by si pritom mohol dve tieto autá kúpiť.

Po prípade Bžán sa otvoril aj prípad ďalšej obrovskej odmeny pre externých právnikov. MH Manažment advokátom z firmy Dvorecký & Partneri vyplatil odmenu 7,9 milióna eur za pochybný spor s firmou Port Service, spoluvlastníkom ktorej bol neskorší člen dozornej rady FNM a minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer).

Otázky vyvoláva aj hospodárenie MH Manažmentu, ktorý je zaťažený niekoľkými desiatkami súdnych sporov z čias FNM. V roku 2016 mal tržby vo výške 23 miliónov eur, vykázal však stratu vo výške 19,5 milióna.

Do troch rokov koniec?

„Je veľmi pravdepodobné, že (minister hospodárstva Peter Žiga) navrhne prerozdeliť agendu MH Manažment a organizáciu pre jej nadbytočnosť zrušiť. Keďže je to zložitý proces, presný termín je možné ťažko určiť, ale mohlo by sa tak stať do konca volebného obdobia,“ odpísal Žigov tlačový odbor.

Keďže Žiga kvôli kauze Bžán odvolal celé predstavenstvo aj dozornú radu HM Manažmentu, firmu momentálne vedie riaditeľ odboru akcionárskych práv ministerstva Peter Hajduček a predsedom dozornej rady je šéf úradu Žigovho ministerstva Viktor Lehotzký.

„V najbližších mesiacoch bude vypísané riadne výberové konanie,“ odpísalo ministerstvo na otázku, kto bude riadiť firmu do jej zániku. Bačík a spol. sa do vedenia MH Manažmentu dostali bez výberového konania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie