Denník N

Už dnes prichádza do kín Cinemax nový slovenský film DOGG

Je netradičný – tvoria ho štyri rôzne poviedky, ktoré pracujú s emóciou strachu a úzkosti cez optiku štyroch rôznych režisérov.

Jedinečné vizuálne spracovanie a filmový jazyk sa vymyká štandardu, ktorý sme doteraz mali možnosť vidieť v slovenských filmoch. Bonusom je účinkovanie dvoch slovenských raperov – Boy Wondera a Zverinu – v kontroverznej poviedke Grassvater.

Už dnes do siete slovenských kín CINEMAX uvedie psychotriler produkčná spoločnosť Azyl Production a distribučná spoločnosť Continental film.

Pozrite si oficiálny trailer k filmu DOGG

Štyria režiséri, štyria scenáristi a štyria kameramani vytvorili bizarnú ilúziu napätia a rôznorodej úzkosti v samostatných príbehoch. Strach z viditeľného aj neviditeľného, jeho schopnosť morfovať sa do stále nových tvarov, je základnou ideou filmu. Poviedka DUET vás konfrontuje s aktuálnou hrozbou narastajúceho terorizmu a naším strachom z neznámeho. „Ľudí sme nechceli v kine strašiť, ani šokovať. Rozhodli sme sa hľadať skôr vnútorný strach, ktorý je dnes prítomný v spoločnosti. Konkrétne sme mali na mysli strach, ktorý vychádza aj z čoraz častejších teroristických útokov. Premýšľali sme ako sa tento strach rodí, ako mení naše správanie a najmä ako je možné sa od neho oslobodiť,“ hovorí režisér prvej poviedky Slavomír Zrebný.

V druhej poviedke s názvom OPUS DEI sa ocitáme v hororovom príbehu, v starom opustenom dome, ktorý skrýva temné tajomstvo z čias 2. svetovej vojny. Tretia a najkontroverznejšia poviedka GRASSVATER vás prinúti odvrátiť zrak od obrazovky – pozeráte sa na výjavy z východného Slovenska, prezentované expresívne, bez príkras v celom svojom hnuse. Drogy, mafia, intrigy a panoptikum postáv vás prenesie do prostredia, z ktorého sa vám zdvihne žalúdok.

Vypočujte si titulnú skladbu k filmu od TONO S. – STRACH:

Posledná, vizuálne prepracovaná, poviedka GAME nastoľuje otázku, kde sa končia hranice televíznej zábavy a kam sme až ochotní zájsť. Vedeli by sme sa zabávať na smrti v priamom prenose? O réžiu, jednu z kamier, artdirection, grafické elementy a animácie sa postaral talentovaný Jonáš Karásek, ktorý je spolutvorcom aj námetu a mal na starosti väčšinu filmovej produkcie. Jedinečné vizuálne stvárnenie podčiarkuje aj fakt, že vo filme sú použité okrem záberov z Bratislavy a Viedne aj zábery zo Ženevy, z Paríža, Tenerife, Tokya, Osaky a ďalších miest. Ostatné špecifiká uvádza samotný režisér: „Použili sme veľmi široký diapazón kamier: kamery Red, fotoaparáty Canon, Nikon, Sony, kamery Go Pro a aj televízne kamery. Ale najzaujímavejšie je však to, že celý film je vo vymyslenej reči, v takom babylonskom esperante.“

Osobitosť každej poviedky zdôrazňuje aj producent filmu Maroš Hečko: „Poviedky sú veľmi rozdielne aj vo výbere žánru. Slavomír Zrebný urobil psychologickú drámu. Viliam Csino paródiu hororu s komediálnymi prvkami. Enrik Bistika silne štylizovanú parodickú gangsterku z východného Slovenska a Jonáš Karásek dokonca úzkostné sci-fi. Každý režisér má rozdielne tempo rozprávania, začíname pomaly, aby sme to v poslednej poviedke roztočili ako na karuseli. DOGG je taká malá vizuálna jazda.“

Doplňujúce informácie:

Producentom filmu DOGG je Azyl Production, koproducent je HomeMedia a distribučnou spoločnosťou je Continental film. Tento film finančne podporil Audiovizuálny fond.

Premiéra: 9. novembra 2017
Produkcia:  Azyl production
Krajina pôvodu: SR
Rok výroby: 2017
Žáner: psychotriler
Dĺžka: 78 min
Jazyková verzia: originálna verzia
Odporúčaná prístupnosť: 15+
Formát: 2D
Réžia: Slavomír Zrebný, Viliam Csino, Enrik Bistika a Jonáš Karásek
Kamera: Timotej Križka, Martin Žiaran, Enrik Bistika, Tomáš Juríček
Scenár: Maroš Hečko, Slavomír Zrebný, Peter Balko, Enrik Bistika, Aďa Štrbová, Jonáš Karásek, Marika Beňadik-Majorová
Hrajú: Monika Hilmerová, Peter Oszlík, Judit Bárdos, Laci, Tibor Kišš, Zverina, Boy Wonder, Majo Mitaš, Olívia Csiky-Trnka

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie