Denník N

Trump o tom môže len snívať. Ovečkin kampaňuje za Putina, podporujú ho aj ďalší športovci

Ovečkin s Putinom. Foto - TASR/AP
Ovečkin s Putinom. Foto – TASR/AP

Brankár Varlamov si po anexii Krymu obliekol tričko s Putinovou podobizňou a nápisom Krym je náš.

Hokejista Alexander Ovečkin pred ruskými prezidentskými voľbami podporil súčasného prezidenta Vladimira Putina.

Hviezdny hráč Washingtonu Capitals vyhlásil, že prostredníctvom sociálnych sietí štartuje kampaň za Putinovo znovuzvolenie.

„Osobné úspechy a medaily sú skvelé, no v hokeji i v hocičom inom potrebujete tím, aby ste mohli víťaziť. Iba s tímom ste schopný meniť hru a dokázať nemožné,“ napísal Ovečkin.

 

„V západnej tlači som postrehol porovnávania s Putinovým tímom. A viete, veľmi sa mi páčia. Som pripravený byť členom tohto tímu. Nikdy som neskrýval vzťah s naším prezidentom a vždy som ho otvorene podporoval,“ pokračoval slávny hokejista.

„Som presvedčený, že mnohí z nás podporujú Vladimira Putina. Spojme sa a ukážme každému silné a jednotné Rusko,“ napísal Ovečkin a dodal, že na sociálnych sieťach štartuje hnutie s názvom Putin Team.

„Byť súčasťou tohto tímu je pre mňa privilégium. Je to ako pocit, keď si navlečiete reprezentačný dres a viete, že celá krajina stojí za vami,“ uzavrel Ovečkin.

Krym je náš

Putin o Ovečkinovom nápade údajne nič nevedel. Pre agentúru TASS to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Nie, ešte o tom nič nevie,“ povedal Peskov. Ovečkin a Putin sú však známi tým, že spolu udržiavajú blízky vzťah.

Ruský hokejista sa s prezidentom viackrát stretol pri oslavách medzinárodných úspechov či iných akciách a Putin mu osobným telegramom zagratuloval aj k letnej svadbe.

Ovečkin nie je zďaleka jediným známym ruským hokejistom, ktorý má s prezidentom pozitívne vzťahy, prípadne ho otvorene podporuje. Viacerí hokejisti podporili Putina aj počas bojov na Donbase a anexie Krymu.

Brankár Colorada Avalanche Semjon Varlamov, ktorý bol už predtým obvinený z domáceho násilia, na sociálnu sieť Instagram dokonca nahral fotografiu v tričku s Putinom a nápisom v azbuke „Krym je náš“. V zámorí si za to následne vyslúžil veľkú kritiku.

Počas konfliktu sa na Instagrame ozval aj Ovečkin, ktorý na jednej z fotografií držal nápis „Chráňme deti pred fašizmom“. Pod fotku pridal komentár: „Naši starí rodičia videli zverstvá fašizmu! Nedovoľme to teraz!“

Fotografia bola najskôr vnímaná ako podpora separatizmu na Kryme, no Ovečkin neskôr pre ESPN vysvetľoval, že nešlo o vyjadrenie žiadneho postoja. „Na Ukrajine mám veľa priateľov. Len nechcem vojnu. Nikto ju nechce,“ povedal Ovečkin.

„Je to veľmi ťažké, obzvlášť, ak žijete blízko Ukrajiny. Je to ťažké a nebezpečné, ľudia umierajú. Ľudia, ktorí tam žijú, nechcú vojnu. Chcú iba žiť normálny život ako my všetci,“ dodal Ovečkin.

Putin dal šesť gólov

Ruský prezident je v posledných rokoch vášnivým hokejovým fanúšikom a podporovateľom Kontinentálnej hokejovej ligy. Podľa ruského hokejového novinára Slavu Malamuda ho však kedysi hokej príliš nezaujímal.

„Putina hokej pred rokom 2008 nezaujímal. Aspoň to nijako nedával najavo. Jeho športom bolo džudo a jeho obľúbenou kratochvíľou zjazdové lyžovanie,“ povedal Malamud v augustovom rozhovore pre Denník N.

„Putin sa dokonca až donedávna nevedel ani korčuľovať. Jeho záujem o hokej prišiel náhle, keď Rusko začalo vyhrávať majstrovstvá sveta v roku 2008 a keď vznikla KHL,“ dodal Malamud.

65-ročný Putin si však dnes hokej pravidelne aj zahrá. Od roku 2011 sa každoročne objavuje na ľade v exhibičných zápasoch s bývalými ruskými hokejovými hviezdami. V poslednej exhibícii jeho tím zvíťazil 17:6, Putin dal šesť gólov a na päť nahral.

Hokejista Putin:

Putinovými obľúbenými spoluhráčmi sú legendy NHL Pavel Bure a Valerij Kamenskij, ktorí s ním pravidelne nastupujú v útoku a pripravujú mu gólové situácie. Prezidentovým tradičným číslom je 11.

Pittsburgh neprotestoval proti Trumpovi

Kým známi ruskí športovci sú voči svojmu prezidentovi prevažne lojálni, americkú športovú verejnosť Donald Trump skôr rozdeľuje. Trumpa otvorene kritizujú najmä basketbalisti, na čo Trump reagoval tým, že majstrov NBA z Golden State nepozval do Bieleho domu.

„Prísť do Bieleho domu bolo vždy považované za veľkú česť pre majstrovský tím. Stephen Curry váha, takže pozvánku odvolávam,“ napísal Trump na Twitteri a ukončil špekulácie, či sa basketbalisti zúčastnia alebo nezúčastnia ceremónie.

Proti Trumpovi protestovali aj viacerí hráči ligy amerického futbalu NFL, z majstrovského New England Patriots prišla na ceremóniu približne polovica. Počas rasových nepokojov v Charlottesville niektorí hráči na protest kľačali počas americkej hymny, čo Trump považuje za zneuctenie štátnych symbolov.

„Páčilo by sa vám, ak by niektorý z majiteľov klubu NFL po zneuctení našej vlajky povedal: Vyneste toho skurv*syna von z ihriska, je vyhodený!“ burcoval údajne Trump počas mítingu na podporu republikánskeho senátora Luthera Strangea.

K všeobecnému nesúhlasu s Trumpom sa však nepridali víťazi NHL z Pittsburghu Penguins, ktorí sa riadne zúčastnili ceremónie v Bielom dome.

„Z môjho pohľadu to vôbec nie je o politike. Je to návšteva, ktorú sme absolvovali v minulosti a je to dobrá skúsenosť,“ povedal pre Washington Post kapitán Penguins Sidney Crosby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimir Putin

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie