Denník N

7 dobrých správ: V Košiciach otvorili prvý charity shop. Oblečenie zbierajú aj v Bratislave

Počas súťaže krásy v Peru hovorili namiesto telesných mier kruté štatistiky, aby poukázali na násilie na ženách. Budúci rok už nebude vo svete existovať obrna. Dobré správy, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Prežili päť mesiacov na mori

Bol to ich sen – preplaviť sa z ostrova Honolulu na Tahiti. Jennifer Appelová a Tasha Fuiabaová sa však na svojej lodi vychýlili z kurzu a plavili sa stratené na mori. Na cestu sa vydali v máji a odvtedy ich zastihla búrka, prerušilo sa spojenie a dve ženy so psami na mori strávili päť mesiacov.

Tento týždeň ich našla námorná hliadka 1500 kilometrov južne od Japonska. Podľa New York Times prežili vďaka čističke vody, ovseným vločkám, cestovinám a ryži.

„Mala som slzy v očiach,“ cituje Honolulu Star-Advertiser Appelovú. „Často sme premýšľali, či je dnes náš posledný deň, či je dnes toto naša posledná noc.“

 

2. Namiesto údajov o mierach hovorili kruté štatistiky

„Volám sa Melina Machuca a toto sú moje miery: Viac než 80 percent žien v mojom meste sa stretáva s násilím,“ predstavila sa vo finále Miss Peru 2018 súťažiaca z Cajamarca.

Všetkých 23 súťažiacich postupne publiku predstavilo štatistiky týkajúce sa sexuálneho obťažovania, znásilnenia alebo vrážd, ktorým čelia ženy nielen v Peru, ale aj v ďalších krajinách Latinskej Ameriky.

Celý večer sa hovorilo o nerovnosti pohlaví. Od finalistiek zaznievali ďalšie údaje: každých desať minút zomrie jedno dievča v súvislosti so sexuálnym vykorisťovaním, za posledných deväť rokov zavraždili v Peru 2 202 žien pre príslušnosť k pohlaviu, sexuálne obťažovanie sa v Peru týka 13-tisíc dievčat, viac ako 70 percent Peruánok má skúsenosti s obťažovaním na ulici.

Organizátori súťaže tiež na plochu premietali novinové výstrižky známych prípadov zavraždených a znásilnených žien. Na záver večera mali súťažiace odpovedať na otázku, ako by zmenili zákony, aby bolo možné lepšie bojovať proti vraždeniu žien pre ich pohlavie.

V Južnej Amerike sa už dlhšie hovorí o probléme násilia páchaného na ženách kampaňou s názvom „Ni una menos“ (v preklade Ani o jednu menej). Zapájajú sa do nich tisíce žien, ktoré na ulici bojujú za rovnaké práva žien a mužov.

3. Deti v Žiline budú môcť využívať bezplatnú mestskú dopravu

Všetky deti v Žiline budú môcť používať bezplatnú mestskú dopravu. Predtým mohli zadarmo cestovať len deti, ktoré nemali dlhy voči mestu. Desiatky rómskych detí tak mali problém chodiť do školy, pretože ich od narodenia zadlžovali tým, že ich rodičia neplatia poplatky za odpad.

Mesto nútilo takéto deti chodiť do škôl, ktoré sú im peši nedostupné a nesplnilo si tak povinnosť pomôcť im v prístupe k vzdelaniu.

To sa má zmeniť od januára. Mestskí poslanci odhlasovali zákon, ktorým z podmienok na bezplatnú dopravu pre deti do 18 rokov vypustili bezdlženosť voči mestu.

Nie každé dieťa malo v Žiline dopravu bezplatnú. Foto – TASR

4. V Košiciach otvorili Charity shop

Inšpirovali sa hlavne zahraničím. Občianske združenie S nami druhým otvorilo v Košiciach Charity shop. Ide o obchod s noseným oblečením, v ktorom sa nakupuje za symbolické ceny a peniaze potom putujú na pomoc ľuďom v núdzi. Na východe bol doteraz jediný takýto obchod v Prešove.

„V Británii sú takéto Charity shopy bežné. Keď sa otvoril ten prešovský, asi po týždni som sa zhovárala s majiteľkou, že sme mali rovnakú myšlienku, len nebol čas ju zrealizovať,“ povedala pre Korzár Zlatica Hejlová zo združenia. Trojročnú myšlienku s ďalšími dvoma kamarátkami zrealizovali za tri mesiace.

Obchod otvorili v Halmiho dvore na Hlavnej 21 s prechodom na Zvonársku 12.

V občianskom združení S nami druhým pracujú najmä sociálni pracovníci, ktorým ľudia často prinášali veci pre rodiny v núdzi.

„Prostredníctvom charity nám ľudia často dávajú aj veľmi pekné zachovalé, často nové alebo značkové veci. Rozhodli sme sa tieto veci triediť a umiestniť ich v Charity shope na predaj za nami odporúčané minimálne symbolické ceny. A umožniť tak prístup k pekným veciam aj ľuďom, ktorí by si ich zo svojho príjmu nemohli dovoliť,“ povedala Hejlová.

V Bratislave sa medzitým organizuje zbierka teplého oblečenia pre ľudí bez domova. Do zbierky sa možno zapojiť do 20. novembra. Veci treba priniesť priamo do nocľahárne Mea Culpa na Hradskú v bratislavskej Vrakuni.

Charity shop v Košiciach. Foto – Facebook/Charity shop Košice

5. Zo sveta zmizne obrna

Obrna dlho patrila medzi najobávanejšie choroby na svete. Prvá epidémia síce vypukla v roku 1789,  choroba však existovala oveľa dlhšie. Rok 2017 by mal byť jej posledným.

Za bojom proti detskej obrne je Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Investovali do toho miliardy dolárov a predpokladali, že ju úplne zastavia do roku 2020. Podľa posledných údajov sa im to podarí už tento rok.

„Pokrok v boji proti obrne je jedným z najlepšie tajených úspechov globálneho zdravotníctva,“ uviedol v ročnej správe o činnosti nadácie Bill Gates. „Ak zostane situácia v oblastiach, kde ešte obrna existuje, stabilná, potom ľudstvo uvidí tento rok posledný prípad detskej obrny.“

Ilustračné foto – Fotolia

6. Darcom orgánov odhalili pamätník

Darcom orgánov odhalili v Prahe pamätník. Na takzvanej Stene života v areáli Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) sú napísané mená pacientov od roku 1989. Celkovo ich bolo viac ako 2600.

Pamätník má slúžiť ako miesto pre spomienku pozostalých po darcoch, ale aj ako miesto poďakovania príjemcov.

„V súčasnosti sú darcovia podstatne starší a zmenilo sa tiež spektrum diagnóz, ktoré vedú k smrti mozgu,“ cituje český rozhlas Evu Pokornú z oddelenia odberu orgánov IKEM.

Pre nedostatok darcov sú tiež menej prísne podmienky. Kým pred 20 rokmi mala väčšina 19 až 50 rokov, teraz je viac než polovica darcov staršia ako 51 rokov.

Na sklenenej doske sú mená darcov orgánov za posledných 28 rokov. Foto − IKEM

7. Terakotová armáda mieri do Británie

Za známou Terakotovou armádou už netreba cestovať do Číny. Okolo 18 starobylých sôch vystavia od februára do októbra v Liverpoole. Výstavu organizuje Svetové múzeum ako súčasť oslavy desiateho výročia od vyhlásenia Liverpoolu za európske hlavné mesto kultúry.

Výstava bude mapovať tisícročie čínskych dejín od 8. storočia pred naším letopočtom cez zjednotenie Číny v roku 221 pred naším letopočtom až po uzavretie mieru v roku 220 nášho letopočtu.

„Ide o obrovskú udalosť nielen pre Liverpool, ale aj pre celé Spojené kráľovstvo,“ cituje Daily Telegraph Davida Fleminga, riaditeľa Národných múzeí v Liverpoole. „Ako domov jednej z najstarších čínskych komunít v Európe, Liverpool je to pravé miesto pre túto výstavu a my sme nesmierne nadšení, že spolupracujeme s našimi kolegami v Číne, aby sme priniesli zbierku bojovníkov a mnoho ďalších významných historických objavov do Veľkej Británie.“

Terakotovú armádu už v Británii vystavili v rokoch 2007 až 2008 v Britskom múzeu v Londýne. Predalo sa vtedy viac ako 400-tisíc lístkov a museli tiež predĺžiť otváracie hodiny. Podobný záujem sa očakáva aj v Liverpoole.

Terakotovú armádu objavili náhodou v roku 1974 pri kopaní studne. Foto − Wikimedia

Bonus: Na domácu úlohu natočil video jesene

Mala to byť len domáca úloha. 18-ročný Jaro Stupák pripravil video s témou jesene ako študent tretieho ročníka na Súkromnej strednej umeleckej škole filmovej v Košiciach. Z videa boli nadšení spolužiaci aj vyučujúci. Nakoniec, pozrite sa sami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie