Denník N

Zemanov postoj ocenil Lavrov, americký veľvyslanec dostal podporu svojej vlády

Český prezident Miloš Zeman do Moskvy na oslavy poletí, Andrej Kiska nie. Foto - ČTK
Český prezident Miloš Zeman do Moskvy na oslavy poletí, Andrej Kiska nie. Foto – ČTK

Andrew Schapiro sa dostal do sporu s českým prezidentom Milošom Zemanom pre jeho účasť na oslavách v Moskve.

„Každá krajina sa, samozrejme, môže rozhodnúť, či sa zúčastní alebo nie,“ zopakovala slová amerického veľvyslanca v Prahe hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Marie Harfová.

Andrew Schapiro sa dostal do sporu s českým prezidentom Milošom Zemanom, keď rovnako odpovedal na otázku redaktora Českej televízie v relácii, čo si myslí o účasti prezidenta na oslavách konca 2. svetovej vojny v Moskve.

Zeman vyhlásil, že veľvyslanec má za svoj výrok dvere na Hrad zatvorené.

Harfová tak vyslovila veľvyslancovi „plnú dôveru“. „A to, čo som povedala, je v zásade to isté, čo povedal on – že chápeme krajiny, ktoré chcú uctiť pamiatku obetí druhej svetovej vojny,“ dodala.

“Ani ja, ani ktorákoľvek iná krajina nemáme právo hovoriť, čo má český prezident hovoriť alebo nie,“ povedal v relácii ČT Události Schapiro.

„Keď prezident Zeman povedal, že treba vzdať hold všetkým krajinám v súvislosti s koncom druhej svetovej vojny, tak to chápem. Tá symbolika, že možno je jediným vedúcim predstaviteľom štátu EÚ, ktorý bude stáť na tom pódiu a sledovať vojenský pochod, keď tá armáda destabilizuje jeden zo susedných štátov EÚ, možno je taká chúlostivá, uvidíme, čo sa stane.”

Lavrov: Zeman má vlastnú hrdosť

Na druhej strane, minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov Zemana podporil.

„Zeman je jednoducho človek, ktorý má vlastnú dôstojnosť a vlastnú hrdosť. Nie všetci sú, žiaľ, takí,“ povedal Lavrov šéfovi prokremeľského holdingu Rossija segodňa Dmitrijovi Kiseľovovi.

Rozhovor poskytol po návrate z Bratislavy, kde sa zúčastnil na oslavách oslobodenia hlavného mesta a kde mu slovenský prezident Andrej Kiska povedal, že obsadenie Krymu považuje za destabilizáciu. Pripomenul mu aj okupáciu Československa v roku 1968.

Kiska na oslavy 70. výročia konca vojny do Moskvy nepôjde, práve pre udalosti na Ukrajine a na Kryme.

Lavrov vyjadrenia amerického veľvyslanca označil za „hrôzu“, ktorú ani nebude komentovať.  Povedal, že Američania sa snažia obmedzovať vzťahy všetkých krajín s Ruskom, „všetkých bez výnimky“.

Politikom sa Zemanove slová nepáčia

Nesúhlas s výrokmi Zemana na diplomatickú odpoveď Schapira vyslovili viacerí českí politici a politológovia. Na sociálnych sieťach mu ľudia vyjadrovali podporu.

„Prirodzene by som uvítal, keby prístup pána prezidenta všeobecne k zahraničnej politike a k diplomacii bol o niečo viac profesionálny. Domnievam sa, že reakcia prezidenta Zemana nebola adekvátna vzhľadom na to, ako sa vyjadril americký veľvyslanec,“ povedal český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zemanovu cestu do Moskvy naďalej vníma najmä ako uctenie si pamiatky tisícok vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Československa a „samozrejme nemôžu za dnešnú neprijateľnú politiku prezidenta Putina“.

„Nič to nemení na tom, že sa Česká republika stavia kriticky k postupu Ruska proti Ukrajine,“ povedal pre idnes.cz Sobotka.

V stredu večer bude o financovaní Zemanovej cesty, ktorá má stáť 600-tisíc českých korún asi (21 700 eur), rozhodovať vláda. Českí ľudovci chcú vedieť, čo je súčasťou programu. Ak to bude aj prehliadka, nebudú za preplatenie nákladov hlasovať.

Rusko rozposlalo do sveta 68 pozvánok na oslavy, ktoré 9. mája vyvrcholia vojenskou prehliadkou na Červenom námestí.

Podľa ruskej tlače potvrdili pozvanie prezidenti Česke republiky, Bieloruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Indie, Číny, Južnej Afriky, KĽDR, Vietnamu a Kuby, šéfovia separatistického Abcházska a Južného Osetska, a vodcovia povstaleckých území na východe Ukrajiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie