Denník N

Veľká inventúra župných tajomstiev sa môže začať

Víťazná opozícia si nedá ujsť príležitosť na tvrdú kritiku svojich predchodcov.

Župné voľby neprekvapili len mňa (môj odhad, že kandidáti Smeru určite vyhrajú v šiestich krajoch, bol žalostne nepresný). Výsledky celkom iste šokovali aj doterajšie vedenia žúp, ktoré neobhájili svoje kreslá. Viaceré kraje vďaka tomu nečakane prídu o dlhoročných šéfov a to napovedá, že novinkám ešte zďaleka nemusí byť koniec.

Len pohodlnému životu v mediálnom závetrí s veľkou pravdepodobnosťou vďačíme za to, že viacerí župani sa doteraz vo funkciách držali bez väčších káuz porovnateľných s tými z veľkej politiky. Je dosť možné, že niektorých z nich dobehnú až teraz. Nie je totiž najmenší dôvod myslieť si, že sa s peniazmi čaruje iba v Bratislave. Ani regióny určite nezaháľajú.

Kandidáti pravicovej opozície dlhé roky bijú do Smeru za každé podozrivé euro. Bolo by veľkým prekvapením, keby sa teraz v Košiciach, Prešove, Trnave a Žiline nepustili do veľkej inventúry s pravidelnými tlačovkami o tom, čo kde chýba a kedy si kto, respektíve komu pomohol. Víťaz v Bratislave až takú motiváciu nebude mať, ale ktovie.

Prípad sám osebe je Banská Bystrica. Nový župan Ján Lunter viedol neagresívnu a pozitívnu kampaň. Presné informácie o tom, ako na strednom Slovensku štyri roky vládli fašisti, však budú dôležité pre celú krajinu. A Lunterov príchod na župný úrad je dobrou príležitosťou, ako si urobiť presnejší obraz. Pretože u časti Kotlebových voličov stále žije iracionálna predstava, že on je slušnejší a extrémisti nekradnú.

Takže pozitívna volebná kampaň sem, pozitívna kampaň tam, netrpezlivo čakáme na Lunterov hĺbkový audit.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie