Denník N

Poslednými baštami Smeru sú Trenčiansky a Nitriansky kraj, pravica tam nemala šancu

Jedným z dvoch županov Smeru je Jaroslav Baška. Foto – TASR
Jedným z dvoch županov Smeru je Jaroslav Baška. Foto – TASR

Najdlhšie pôsobiacim županom bude Milan Belica, ktorý prešiel od HZDS ku Smeru. Čistokrvným človekom Smeru na čele župy je len Jaroslav Baška.

Na strednom Považí to doteraz vždy bol nudný príbeh. V 90. rokoch tam nadpriemerné zisky dosahovalo HZDS, po roku 2000 ich vystriedal Smer. Aj tento víkend bol Trenčianský kraj jedným z mála, kde sa neodohrávala žiadna dráma.

Post župana s výrazným náskokom obhájil funkcionár Smeru a bývalý minister obrany Jaroslav Baška. Získal celých 50 percent hlasov.

Druhá v poradí skončila poslankyňa SaS Renáta Kaščáková, ktorá kandidovala s podporou ďalších piatich opozičných strán (25 %). Baška podobne suverénne vyhral aj v roku 2013, keď ho ľudia zvolili dokonca už v prvom kole. S výrazným náskokom vtedy porazil bývalého zápasníka Jozefa Lohyňu.

Baškovi vyčítajú, že je gubernátor

Kampaň v Trenčianskom kraji nemala žiadnu výraznú tému. Doterajší župan Baška dával o sebe vedieť napríklad veľkolepými plánmi na rozvoj cyklistiky. Počas volebnej kampane obchádzal bicyklom obce v celom kraji a rozprával o vybudovaní takzvanej vážskej cesty – cyklotrasy, ktorá by sa mala tiahnuť povodím Váhu od Trnavského kraja na juhu po Žilinský kraj na severe.

Naopak, opozičná kandidátka Kaščáková kritizovala Bašku za to, že sa správa ako gubernátor. „Poslanci boli len figúrkami, ktorí hlasovali vždy podľa toho, ako pán predseda povie. Podobne sa správali úradníci, ktorí bez pána predsedu neurobili nikdy žiadne vlastné rozhodnutie,“ hovorila Kaščáková.

V zastupiteľstve Smer schvaľoval rozhodnutia pohodlnou väčšinou, keď sa k nemu pridávalo i množstvo nezaradených poslancov. Opozičný krajský poslanec Juraj Smatana (Zmena zdola) pripomína, že hneď na začiatku si Baška presadil, že aj rozpočtové opatrenia môže robiť bez súhlasu zastupiteľstva. Stačilo mu, aby poslal poslancom informačný e-mail.

„Tým sa hlavná kompetencia zastupiteľstva – schvaľovanie rozpočtu – zmenila na zdrap papiera a župan si mohol robiť, čo chcel,“ dodáva Smatana.

Kampaň opozičných strán však nebola príliš výrazná, podobne ani Kačšáková nebola nijako viditeľnou kandidátkou. Do poslednej chvíle dúfala, že nepriaznivú bilanciu by mohla zvrátiť ešte vyššia volebná účasť.

„Otočiť by to mohla iba mobilizácia nerozhodnutých voličov a tiež mladých ľudí, prvovoličov, ktorých je veľké percento. Ak nezostanú doma, ale pôjdu vyjadriť nespokojnosť podobne, ako ju vyjadrili napríklad na študentských protestoch, mohlo by to ovplyvniť konečné výsledky,“ hovorila tesne pred hlasovaním.

Účasť bola napokon na pomery Trenčianskeho kraja vysoká. Voliť prišlo 26,3 percenta oprávnených voličov – pred štyrmi rokmi to bolo iba 17,4 percenta. Baškova dominancia však napriek tomu zostala približne rovnaká.

Nitra: Ani Greššo, ani Uhrík

Podobne sa podľa očakávaní skončili voľby aj v Nitrianskom kraji. A nečakane to bol posledný kraj, kde Smer obhájil župana.

Milan Belica (Smer) zostáva nitrianskym županom a je ním od zriadenia samosprávnych krajov, teda už 16 rokov. Tak dlho bol županom len Peter Chudík (Smer), ktorý však svoj post neobhájil.

Belica získal viac ako 34 percent, volilo ho vyše 51-tisíc voličov.

Obavy, že by sa novým županom stal kandidát Kotlebovej ĽSNS Milan Uhrík, sa nepotvrdili. Skončil až na treťom mieste. Uhríka volilo vyše 15 percent voličov, čo je 23-tisíc ľudí. Nezískal tak ani polovicu voličov z toho, čo získal Belica.

Na druhom mieste skončil kandidát opozičných strán Ján Greššo, ktorý získal 17 percent hlasov. Kandidát SMK Iván Farkas skončil štvrtý s menej ako 15 percentami.

Kotlebovi kandidáti neuspeli ani v zastupiteľstve. Poslancom sa podľa našich prepočtov stal len Milan Uhrík s menej ako 7000 hlasmi. Kandidátov do zastupiteľstva mala Kotlebova strana viac ako 40.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie