Denník N

Prehrali, ale nekončia: kotlebovcov odstavil väčšinový systém, reálne pozbierali 100-tisíc voličov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by sme sa pozreli na silu krajne pravicovej ĽSNS z pohľadu pomerného systému, ich potenciál by sa v týchto voľbách pohyboval okolo ôsmich percent.

Na prvý pohľad to vyzerá ako veľký výprask Mariana Kotlebu aj jeho kolegov. On prišiel o post banskobystrického župana a jeho ĽSNS získala len dva poslanecké mandáty. Z celkového počtu 416 poslaneckých kresiel, o ktoré sa v krajoch bojovalo, to je len pol percenta zo všetkých mandátov.

V skutočnosti je sila Kotlebovej strany väčšia. Nepresadila sa, pretože pri voľbách rozhodoval väčšinový systém, ktorý favorizuje silné strany a veľké koalície a dáva vyniknúť aj výrazným a lokálne silným osobnostiam.

Ak by sme sa pozreli na výsledok Kotlebových kandidátov optikou pomerného systému, sila ĽSNS je približne na úrovni jej výsledku z vlaňajších parlamentných volieb.

Podrobnejší pohľad na volebné zisky ĽSNS ukazuje, že strane zúfalo chýbajú osobnosti, ale aj to, že jej fanúšikovské jadro, také výrazné a hlučné na Facebooku, na reálne volebné úspechy nestačí.

Nakoniec, jediní dvaja župní poslanci strany sú Marian Kotleba a Milan Uhrík. Tváre, ktoré verejnosť pozná z tradičných médií a televízie.

Vyše 100-tisíc hlasov, baštou Bystrický kraj

Denník N sa pokúsil zostaviť model, ktorý by lepšie pomenoval, akú podporu získala neofašistická ĽSNS v krajských voľbách, na základe hlasov  pre jej kandidátov na župných poslancov.

Keďže sa krajskí poslanci volili vo viacmandátových obvodoch, pre jednoduchosť sme zobrali voličský zisk najúspešnejšieho kandidáta ĽSNS v danom obvode. Takéto číslo predstavuje maximálny voličský potenciál strany v tejto lokalite. Následne sme zrátali hlasy pre najúspešnejších kandidátov ĽSNS v každom obvode a porovnali s počtom odovzdaných voličských hlasov na celom Slovensku.

Takáto metodika nie je bezproblémová, existuje totiž niekoľko obvodov (napríklad v Bratislave), kde ĽSNS vôbec nekandidovala. Je ich však málo a sú tam, kde je strana aj tak slabá, takže celkový pohľad na silu ĽSNS to až tak neskresľuje.

V tomto volebnom modeli kandidáti ĽSNS na župných poslancov pozbierali niečo vyše 108-tisíc hlasov, čo pri prepočte na percentá predstavuje asi 8-percentnú podporu. Ak to porovnáme s minuloročnými parlamentnými voľbami, kde mala ĽSNS pri dvojnásobnej účasti 209-tisíc hlasov (8,04 percenta), zistíme, že sa vlastne drží na svojich číslach z celoštátnych volieb.

Prieskumy verejnej mienky pritom strane tento rok prisudzovali aj o niečo vyššiu podporu. Agentúra Focus Kotlebovej strane v októbri namerala podporu desať percent voličov.

Pri pohľade na úspech strany v krajoch je jasné, že volebné zisky ťahajú jej dve hlavné tváre a jediní zvolení župní poslanci, Marian Kotleba a Milan Uhrík. V Banskej Bystrici a v Nitre, kde kandidovali za županov aj dosiahli dvojciferné výsledky, získala ĽSNS v modeli Denníka N okolo dvanásť percent.

Naopak, najslabšie strana obstála v Bratislavskom kraji a na východe.

Nedostatok osobností a voľba podľa abecedy

Čo ďalej ukázali výsledky volieb pre ĽSNS? Strana okrem Mariana Kotlebu a Milana Uhríka, ktorý za ĽSNS chodí do televíznych debát, nemá žiadne osobnosti, ktoré by pritiahli voličov. Do župných zastupiteľstiev sa nedostali ani len ľudia, ktorí ju zastupujú v parlamente.

Asi najlepší príklad za všetky. Najmladší poslanec a jedna z najznámejších tvárí ĽSNS, Milan Mazurek, získal v kežmarskom obvode menej hlasov (1404) ako hokejbalista Milan Gleveňák, ktorý kandidoval tak ako Mazurek za ĽSNS. Gleveňák dostal 1708 hlasov.

Podobne v trenčianskej župe v jednom obvode porazil poslanca parlamentu Petra Krupu, známeho z incidentu so zbraňou v parlamente, neznámy okresný predseda ĽSNS v Ilave Juraj Bartoš.

Marian Kotleba a za ním v strede Peter Krupa. Foto – TASR

Vysvetlením takýchto výsledkov môže byť, že voliči ĽSNS krúžkovali v prvom rade kandidáta, ktorý bol na volebnom lístku napísaný najvyššie z ich strany. Rozhoduje začiatočné písmeno v priezvisku. Túto šablónu hlasovania je možné odčítať vo väčšine obvodov – najviac hlasov z kandidátov ĽSNS mal človek, ktorý bol na lístku vyššie.

K iným osobnostiam ĽSNS: v Bratislave prepadla poslankyňa Národnej rady Natália Grausová, ktorú porazil aj neznámy kandidát prakticky nefungujúcej strany Sieť. Jediný, kto do poslednej chvíle za ĽSNS zápasil o miesto tretieho župného poslanca, bol v Banskej Bystrici stranícky sponzor Miroslav Suja, ktorý doteraz v zastupiteľstve sedel (no zvolili ho ešte za zelených).

Voličov nepritiahli ani radikáli v zelených tričkách, ktorých Kotleba do volieb postavil. Spevák neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, Rastislav Rogel získal v bratislavskej Dúbravke 12-krát menej hlasov ako najúspešnejší tunajší kandidát Martin Zaťovič (584 verzus 7323 hlasov).

Aj Kotleba v boji o župné zastupiteľstvo v porovnaní s rokom 2013 stratil dve tisícky hlasov, a to aj napriek oveľa vyššej účasti. Kým pred štyrmi rokmi ho v banskobystrickom mestskom obvode krúžkovalo takmer 9-tisíc ľudí, teraz to bolo ani nie 7-tisíc.

Facebookové jadro nestačí

V deň volieb skupiny priaznivcov ĽSNS na Facebooku vo veľkom presviedčali ľudí, aby išli hlasovať. Ako sa ukázalo, napriek silnej sieti stránok a skupín fanúšikovské jadro ĽSNS z Facebooku na reálne výsledky nestačí.

Kotlebovský bloger Mário Vidák, ktorý má na Facebooku takmer 16-tisíc fanúšikov, získal v banskobystrickom mestskom obvode len necelých 2-tisíc hlasov. Najúspešnejší kandidáti, Igor Kašper a Ondrej Lunter, tu vyhrali s vyše 10-tisícmi hlasmi.

Vidákovi nepomohlo ani to, že by v tomto obvode mohol jeho výsledok potiahnuť sám Kotleba, ktorého krúžkovalo 6700 hlasov. Títo voliči teda boli ochotní hlasovať za niekoho z ĽSNS, ale blogera Vidáka nepodporili.

Viac ako dvojnásobný počet hlasov (asi 4700) tu získali iní kandidáti ĽSNS, Kotlebov brat Marek či zbrojár Jaroslav Kuracina. Ani tí sa do župného zastupiteľstva nedostali, porazili ich nezávislí a nominanti Smeru.

Po samotných voľbách Milan Uhrík z ĽSNS portálu Aktuality.sk napísal, že výsledky očakával. „Vzhľadom na tú masívnu antikampaň, ktorá sa voči nám viedla, sa nemáme za čo hanbiť. Mnohí by to nezvládli vôbec. Ďakujem všetkým voličom a ideme ďalej,“ povedal podpredseda ĽSNS.

Kotleba zvolal tlačovku v nedeľu. Z neúspechu svojej strany najprv obvinil médiá, ktoré proti nemu vraj rozpútali antikampaň, a potom povedal, že vidí za úspechom opozície miliardára Georgea Sorosa.

Po včerajších voľbách podľa neho Slovensko ovládli kandidáti nielen hodnotovo blízki prezidentovi Kiskovi, ale aj práve Sorosovi. „Bojím sa, že po piatich rokoch nebude možné škody na národe, ku ktorým príde, napraviť,“ vyhlásil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie