Denník N

Nový košický župan Trnka: Raši má pred sebou posledné mesiace vo verejnej funkcii

Foto – TASR
Foto – TASR

Ľudia v župných voľbách odmietli korupciu a rodinkárstvo vládneho Smeru, tvrdí Rastislav Trnka, ktorý zvíťazil nad kandidátom Smeru Richardom Rašim.

V minulosti ste kandidovali za KDH, SDKÚ, neskôr ste sa stali členom strany Sieť. Ku ktorej strane máte teraz najbližšie?

Nemám blízko k žiadnej strane, mám blízko ku konkrétnym riešeniam a témam. V každej z nich viem nájsť prienik so stranami. Budem pracovať tak, aby podpora bola čo najširšia v tých bodoch, o ktorých som hovoril pred voľbami.

Ktorá strana vyhrala župné voľby?

Vyhrala pravicová opozícia. Je to zjavné aj v ďalších krajoch. Ľudia odmietli štýl politiky vládnej strany Smer, odmietli korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo. Dali politikom jasne najavo, že chcú zmenu. Nechcú sa už ďalej dívať na kauzy, ktoré tu máme takmer každý deň.

Sú to hlavné dôvody, prečo ste aj vy vyhrali nad Richardom Rašim?

Je to jeden z dôvodov.

A tie ďalšie?

Chodil som päť mesiacov každý deň medzi ľudí. Vysvetľoval som svoj program a víziu a to je hlavný dôvod, prečo ma ľudia zvolili. Osobná kampaň je najviac účinná.

Myslíte, že veľké kauzy z národnej politiky ovplyvnili tieto voľby?

Je ešte skoro, aby sme to vyhodnotili, ale do istej miery určite.

Aké sú podľa vás najväčšie kauzy Smeru v Košickom kraji?

Dlhodobo kritizujem niekoľko vecí. Napríklad nevýhodnú zmluvu medzi strednými školami a Dalkiou Komfort. Je to zmluva za zhruba sto miliónov eur a je nevýhodná, pretože zo stredných škôl odčerpáva peniaze a neprináša pridanú hodnotu. Ďalšia nevýhodná zmluva je medzi penťáckym Svetom zdravia a košickou župou. Svet zdravia si prenajíma štyri nemocnice a cez zvláštne odpisy si znižuje nájom. Toto sú dve zmluvy, na ktoré sa treba hneď pozrieť. Sú ešte ďalšie.

Má Raši šancu obhájiť svoj post primátora Košíc v budúcoročných komunálnych voľbách?

V žiadnom prípade. Myslím si, že Raši má pred sebou posledné mesiace vo verejnej funkcii.

Myslíte, že bude kandidovať?

To neviem. Ale aj keby, určite nevyhrá.

Akých odborníkov budete mať v tíme?

Už počas kampane pri mne stáli Otto Žarnay, Jozef Ondáš a Vladimír Ledecký. Naďalej sa budem sa snažiť obklopovať odborníkmi a ľuďmi, ktorí majú skúsenosti a niečo vo svojej oblasti dosiahli. Len tak viem rozhýbať náš kraj.

Ako konkrétne chcete pomôcť Rómom? Ostatní kandidáti vám vyčítali, že model Spišského Hrhova sa nedá aplikovať na každé mesto či dedinu.

Nikdy som nevravel, že tento model bude všade fungovať. Ale je veľa obcí so sociálne odkázanými ľuďmi a niekde to môže fungovať. Pán Ledecký bude pomáhať pri zriadení centra pomoci pre obce a toto centrum by pôsobilo na úrovni kraja. Centrum by pomáhalo obciam zakladať obecné podniky a na istý čas by im poskytovalo zaškolený personál, ktorý by podniky rozhýbal. Sú aj iné projekty ktoré boli úspešné, ale to najdôležitejšie pochádza od pána Ledeckého.

Čo hovoríte na výsledok kotlebovcov?

Ešte nemám presný prehľad, koľko sa z nich dostalo do zastupiteľstiev, takže to neviem vyhodnotiť. Ale to, že v Kotleba v Banskej Bystrici skončil, je pozitívny signál.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie