Denník N

Kandidáti Smeru prepadli aj pre Ficove diaľnice, jeho sľub už na obhajobu postu župana nestačil

Odchádzajúci žilinský župan Juraj Blanár. Foto – Tasr
Odchádzajúci žilinský župan Juraj Blanár. Foto – Tasr

Končí sa trpezlivé počúvanie sľubov o diaľniciach, aj dôvodov, prečo meškajú. Nielen Blanára zosadili z kresla šéfa župy diaľnice, hoci má na starosti cesty druhej a tretej triedy.

Aktualizované o 10:45 Keď v župných voľbách prepadol žilinský favorit Smeru Juraj Blanár, nechcel sa vyjadriť, čím to je. „Je predčasné hodnotiť, čo bolo príčinou,“ reagoval Blanár po zverejnení výsledkov.

V kresle župana sa Blanár neudržal napriek tomu, že za ním tesne pred začiatkom moratória pricestoval na stretnutie premiér Robert Fico (Smer). Debatovali na ňom o diaľniciach, pre ich meškanie sa totiž na Kysuciach opakovane štrajkuje.

„Na budúci rok máme finančné prostriedky, ktoré sú nevyhnutné na dokumentáciu, povoľovacie konanie. Ide o objem asi 18 až 19 miliónov eur,“ povedal Fico v utorok o diaľničných plánoch v Žilinskom kraji.

Regiónu premiér formálne pridelil predĺženú ruku do Bratislavy. Štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka označili na vládnom úrade za prvý kontakt pre petičné výbory na výstavbu diaľnic v Žiline.

Ficov kanadidát Blanár získal vo voľbách 55,9 tisíc hlasov, s veľkým náskokom ho porazila poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová.

V roku 2013 získal Blanár viac než 63-tisíc hlasov.

Diaľnicu zle nakreslili

Naopak, v regióne veria koaličnému poslancovi a vládnemu splnomocnencovi pre rýchlostné cesty Igorovi Janckulíkovi (zvolený za Sieť, teraz v poslaneckom klube Most-Híd). V župných voľbách získal 11 454 hlasov, v roku 2013 ho krúžkovalo 4 082 voličov.

Janckulík pôvodne zvažoval, že bude kandidovať aj na župana, keď ho s takou možnosťou oslovil šéf KDH Alojz Hlina. Plány mu prekazil líder OĽaNO Igor Matovič, vysvetlil Janckulík v rozhovore.

„Keď sme zisťovali, či by dokázal stiahnuť svoju kandidátku Eriku Jurinovú, v prípade, že by som bol v prieskumoch tesne pred voľbami pred ňou, tak bolo povedané, že v žiadnom prípade,“ povedal Janckulík.

V regióne už roky čakajú na dokončenie súvislej diaľnice od Žiliny na Poľsko, aj na D1 pri Ružomberku.

Časť ružomberskej diaľnice objednali manažéri Smeru v roku 2013, ale stavba stojí od začiatku roka 2015. Vtedy sa zistilo, že trasu zle odhadli a treba ju zmeniť.

Príprava ucelenej diaľnice na Poľsko sa tiež naťahuje. „Úsek sa práve oneskorene preprojektúva. Popri rieke Kysuca totiž nakreslili nezmyselný tunel,“ vysvetlil v rozhovore analytik inštitútu INEKO a bývalý šéf stratégie na ministerstve dopravy Ján Kovalčík.

Červenou sú rozostavané cesty, čiernou dostavané a zelenou plánované. Zdroj: NDS

Do nového programu diaľničných priorít sa navyše nevošiel formálne ani diaľničný privádzač, ktorého prípravu nič významne nebrzdí a regiónu by pomohol.

Problémy sú aj pri výstavbe žilinskej diaľnice s najdlhším tunelom na Slovensku – Višňové.

Nepostavené diaľnice voliči zosobnili Blanárovi napriek tomu, že župan má na starosti cesty druhej a tretej triedy, a že dosluhujúci žilinský župan ako člen Smeru môže účinnejšie lobovať za región pri vládnych projektoch. Župné volebné výsledky však naznačili, že klesla dôvera, že situáciu s cestnou infraštruktúrou Blanár dokáže zmeniť.

Jurinová, ktorá Blanára vystrieda v kresle župana, pred voľbami ukazovala zápchy pred kysuckým závodom Schaeffler. „Takto to tu vyzerá každý deň ráno, poobede, rovnako večer. (…) Je tu neskutočná dopravná zápcha,“ hovorila vo videu na Facebooku.

Emócia z dopravy zafungovala aj inde

Chýbajúcu infraštruktúru vnímajú podobne intenzívne aj v Prešovskom kraji. Budúci župan Milan Majerský (KDH) predbehol dosluhujúceho župana Petra Chudíka (Smer), keď si kampaň postavil na debate o cestách. „Kde sú cesty, tam je život,“ hlásil v kampani.

Majerský je primátorom Levoče, kadiaľ už D1 vedie. Pri Prešove sa má začať stavať juho-západný obchvat mesta, už je to aj zapísané v zmluve. Vládne diaľničné plány sa však menia rýchlo a nepredvídane.

Silnejúca emócia o chýbajúcej infraštruktúre mohla ovplyvniť aj župné voľby v Košickom kraji. Opozičný kandidát Rastislav Trnka tam tesne predbehol košického primátora Richarda Rašiho (Smer).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Župné voľby 2017

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie