Denník N

Viskupič: Mikuš ma ani nezdraví, Trnavský kraj teraz čaká veľký audit

Jozef Viskupič. Foto – TASR
Jozef Viskupič. Foto – TASR

Nový trnavský župan chce „rozlietať“ piešťanské letisko, zistiť, ako fungoval úrad vedený veľmi tvrdou rukou jeho predchodcu, a zmeniť regionálne médiá.

Ešte stále prijímate gratulácie?

Áno, a premýšľam, že s tým budem musieť na chvíľku prestať, pretože to už prekračuje ľudské možnosti. Asi urobím nejaké centrálne poďakovanie.

Volali ste aj s predsedom strany Matovičom?

Je kdesi na východe, nemám presné informácie, ale bol som s našou líderkou Veronikou Remišovou de facto celú volebnú noc.

Takže ste s Matovičom ešte nehovorili?

Esemeskovali sme si, ale ešte sme spolu netelefonovali. 

Čakali ste taký jednoznačný výsledok?

Nikdy som nebol a ani nie som dobrý v týchto odhadoch. Na základe reakcií, ktoré sme v kampani mali, som cítil, že ľudia sú presvedčení, že chcú zmenu. A prejavilo sa to aj vo voľbách.

Vraveli ste, že sa vzdáte mandátu poslanca v Národnej rade. Platí to?

Samozrejme.

Jozef Viskupič (1976) je poslancom NR SR za hnutie OĽaNO. V roku 2010 sa do parlamentu prekrúžkoval zo 147. miesta na kandidátke strany SaS spolu s Igorom Matovičom. Je podpredsedom výboru pre kultúru a médiá. Študoval históriu a filozofiu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a absolvoval Fakultu masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Bol pri vzniku hnutia OĽaNO. V novembri 2017 bol zvolený za trnavského župana.

Je niečo, čo ste ako poslanec nestihli vyriešiť? Nechávate tam nejakú nedokončenú prácu?

Zostane tam otvorená práca okolo odbornej agendy, ktorú som zastával, a to je oblasť kultúry a médií. Za mňa však bude v parlamente nastupovať Natália Galisová, ktorá je človekom kultúry, takže v parlamente budem mať dôstojnú náhradu.

Kedy by ste mali byť posledný raz v parlamente?

Moja posledná schôdza bude posledná tohtoročná schôdza, čiže tá rozpočtová.

V Žiline uspela vaša kolegyňa Erika Jurinová. Kto v parlamente nastúpi namiesto nej?

Mala by to byť zdravotná sestra Elena Červeňáková.

Nemali ste minimálny cieľ, ktorý by opozícia chcela dosiahnuť, napríklad aspoň jedného župana?

To sú také veľmi mocenské vyjadrenia – definovať si ciele, či je úspech jeden kraj alebo osem. Ja by som to tak nedefinoval. Z hľadiska centrálnej politiky bol podľa mňa vydaný jednoznačný signál, že alternatíva k súčasnej vláde existuje, a dokonca sa dostala do významných exekutívnych funkcií v krajoch.

O SaS sa hovorí ako o lídrovi opozície. OĽaNO však vo voľbách získalo dvoch županov, SaS len jedného. Mohlo by to z OĽaNO robiť lídra opozície?

Veľmi dlho sme premýšľali, ako sa týchto župných volieb chopiť. Je to jednoznačný úspech pre OĽaNO. Ale predbiehačky, kto je najsilnejší v opozícii, sa mi zdajú umelé.

Smer stratil štyri kraje. Môže to byť predzvesť konca Smeru?

Je to obrovský signál, že krajina sa jednoznačne mení a ľudia už vedia a vidia, že alternatíva voči zlodejom musí existovať.

Môžeme teraz očakávať viac spolupráce opozičných strán?

Dlhodobo sme pracovali na predstavení spolupráce v rámci parlamentu. Bolo jednoznačne vidieť, že OĽaNO a SaS sú si dosť blízke na to, aby sme tú alternatívu stavali. Teraz to môžeme ukázať aj vo významných exekutívnych funkciách.

V koalícii s vami bolo aj KDH. Plánuje spoluprácu aj s ním?

KDH je vzhľadom na župné parlamenty takisto dôležitý partner, aby sme vytvorili lepšiu alternatívu správy krajiny aj na národnej úrovni.

Viete si predstaviť, že v takejto koalícii pôjdete aj do ďalších volieb?

Stále zostávame v opozícii a myslím si, že koalície v opozícii nie sú najšťastnejším riešením. Ale naša spolupráca je alternatívou k súčasnej koalícii.

Výsledok z ktorej župy vás najviac potešil?

Veľmi dôležitá bola Banskobystrická župa. Tú verejnosť aj novinári sledovali asi najviac. Z Banskej Bystrice sa teším – aj preto, že mám ženu Kremničanku. Aj v Žiline sme videli pozitívne signály.

Vraveli ste, že chcete byť županom pre všetkých. V Trnave neuspel kandidát SMK ani Mosta-Híd. Máte čo ponúknuť voličom maďarskej menšiny?

Náš program sa volal Spolu tvoríme kraj. Bol to jednoznačný signál pre Záhorie, ktoré má problém, že kraj sa pre nich z pohľadu Trnavy končí pri Bielej hore, a úplne rovnako to platí aj pre veľké dva južné okresy, kde je dominantným prvkom maďarská národnosť. Chcem byť županom pre Záhorákov aj pre Piešťany, Hlohovec a Trnavu, a teda aj pre Dunajskostredsko a Galantsko.

Tvrdíte, že Trnavský kraj teraz čakajú hĺbkové audity. 

Toto bude zásadný moment pri nástupe, keďže župný úrad budem preberať po šestnástich rokoch vládnutia bývalých politikov z HZDS. Už počas volebnej kampane sa vyplavili viaceré podania na Úrad pre verejné obstarávanie. Na župe musí prebehnúť zásadný finančný, právny a personálny audit a budeme musieť urobiť novú štartovaciu čiaru. Župný úrad bol veľmi uzavretý do seba; chceme, aby bol otvorený, transparentný a spolupracujúci s primátormi a starostami.

Hovoríte o otvorenej župe, ktorú chcete priblížiť ľuďom; na druhej strane ste však spomenuli, že by ste chceli zrušiť regionálne noviny, ktoré dnes slúžia len na propagáciu župana. Neprotirečí si to?

Vôbec nie. Máme tu dvoje noviny: Rodný môj kraj a noviny Klastra regionálneho rozvoja, ktoré v súčasnej podobe začali vychádzať len nedávno. Doteraz mi to prišlo ako nedôveryhodné komunikovanie, lebo to bolo skôr o spoločenských akciách župana a župy než o reálnej agende. V roku 2017 existujú efektívnejšie a lepšie nástroje, ako komunikovať s občanmi, než cez tlačovinu, ktorá nemá čítanosť ani dôveryhodnosť. Existuje výskum, ktorý sa robil tu na fakulte a potvrdil, že tento spôsob komunikácie je veľmi drahý a neefektívny.

Čo by bolo efektívnejšie?

Mám dlhodobý problém s fungovaním regionálnych a nadregionálnych médií. Považujem ich za hlásne trúby samospráv a županov. Tie médiá potrebujú jasnú reformu. Na túto tému pripravujeme konferenciu. Ak majú mať tieto médiá väčší dosah, potrebujú získať dôveryhodnosť a nemôžu to byť propagandistické hlásne trúby.

Takže prejdete na Facebook?

Z hľadiska cieľových skupín a generácií je to rôzne. Nehovorím len o Facebooku. Pôsobia tu viaceré krajské médiá a televízie, takže sa budeme musieť pozrieť na to, ako tam dostať reálnu žurnalistiku.

Čo najhoršie zostáva na župe po bývalom županovi Mikušovi?

Nášľapné míny a viac otvorených otázok. Z hľadiska verejných financií úrad neodovzdáva v dobrom stave, lebo župa je zadlžená a druhá najmenej transparentná. Je tu problém s letiskom Piešťany, ktoré sa dlhodobo potáca pred likvidáciou.

Pred voľbami ste hovorili, že piešťanské letisko treba oddlžiť a rozlietať. Potrebuje Trnavský kraj vlastné letisko, keď je tak blízko Bratislavy?

Samozrejme, že potrebuje. Aj z hľadiska toho, ako je vystavané a akú dlhú má pristávaciu plochu. Pôvodne sa s ním počítalo ako so záložným letiskom Bratislavy. Ako sledujem ministra Érseka, zamýšľa nejakú agendu s bratislavským letiskom; to znamená, že aj tam budú viesť moje prvé kroky a budem sa snažiť zistiť, akým spôsobom a či vôbec sa u nás bude koncepcia medzinárodných letísk prerábať a či sa bude rátať so záložným modelom bratislavského letiska. A keďže letisko Piešťany vlastní štát a najväčším partnerom je župa, chcem si sadnúť aj s ďalšími partnermi: s mestom Piešťany, s ministerstvom a pripraviť koncepciu, ktorá bude dávať zmysel, aby sme mohli predstaviť model, ktorý bude dlhodobo udržateľný.

Viete si predstaviť, že z letiska budú lietať dovolenkári alebo aj pravidelné linky?

To je moja najväčšia výzva aj cieľová rovina.

Župan Mikuš vás po voľbách obvinil z manipulácie verejnej mienky. Predvolebná kampaň vraj bola nefér, používali sa klamstvá a na Facebooku proti nemu prebiehala antikampaň. Čo na to hovoríte?

Je to lož. V kampani sme sa viezli na výrazne pozitívnej vlne. Začalo sa to tým, že mi zavolal nejaky pán z Martina a daroval mi doménu trnavskyzupan.sk aj s príbehom, prečo to robí. Komunikovali sme skôr v podobe predstavenia zásadných krás kraja, bol to súbor 57 videí. Hovorili sme o tom, akým spôsobom chceme kraj zmeniť. On si však asi všimol najmä pomenovanie zásadných a vypuklých problémov. V kampani robil podrazy, umiestňoval svoje bilbordy do župných inštitúcií a škôl a bral to veľmi citlivo. Nekomunikovali sme však o tom my.

Kto? 

Rozčúlení rodičia, keď v areáli strednej školy našli jeho bilbord. Zasvietilo aj to, že prvé číslo časopisu Friško, ktorý je partnerom Klastra regionálneho rozvoja, bolo platené iba zo zdrojov Trnavského samosprávneho kraja. Treba to pomenovať: išlo o PR články v kampani. Posudzuje to aj štátna volebná komisia, uvidíme, ako to vyhodnotia. Možno mal Mikuš pocit, že keď Trnava vyhlási jeho ilegálne bilbordy za ilegálne, tak je to nejaká antikampaň proti nemu. Ale to je lož. Ak si niekto vystavia najväčší bilbord v Trnave protizákonne a v rozpore so stavebným poriadkom, tak to nie je antikampaň, ale jednoducho porušenie zákona.

Porážku ešte večer uznal. Gratuloval vám?

Je to veľmi zvláštny človek. Ja som vo svojom živote nestretol človeka, ktorý by mi odmietol podať ruku, okrem neho. Keď v novembri prišiel na návštevu do Národnej rady, privítali sme ho na výbore, ale on mi odmietol podať ruku, nezdraví ma. Ten vzťah je dosť napätý. Budem sa snažiť urobiť, čo sa dá, lebo ja som človek komunikácie. S pánom Mikušom som však nikdy nemal možnosť komunikovať zoči-voči. Aj počas stretnutí v predvolebných debatách sa mi vyhýbal.

Vraveli ste, že župu čakajú aj personálne zmeny. Koľko nových ľudí si tam chcete priniesť?

To je veľmi predčasná otázka. Mal som možnosť hovoriť s personalistami na úrade a je tam jedno veľké špecifikum – na úrade je obrovský strach a veľmi zlá atmosféra na prácu. Ak som to dobre pochopil, úrad bol vedený tvrdou rukou. Na túto otázku nám odpovie až právny, ekonomický a personálny audit.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie