Denník N

Fico sa po prehre neukázal, v Smere sa začne boj o moc a proti Kaliňákovi

Smer sa rád prezentuje ako bojovník proti korupcii. Robert Kaliňák drží pod zámkom papier, ktorý by ukázal, ako policajti naložili s jednou z najväčších káuz vládnutia Smeru - kompou cez Dunaj. Foto N - Tomáš Benedikovič
Smer sa rád prezentuje ako bojovník proti korupcii. Robert Kaliňák drží pod zámkom papier, ktorý by ukázal, ako policajti naložili s jednou z najväčších káuz vládnutia Smeru – kompou cez Dunaj. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer doteraz konflikty v strane vždy zvládal potichu. Pred Robertom Ficom je úloha, či to tak zostane aj naďalej.

V piatok, deň pred župnými voľbami, mal Robert Fico niekoľkohodinovú poradu so svojím mediálnym tímom. Pripravovali sa spolu na to, čo sa môže stať. Najhoršia možnosť bola, že Smer prehrá v Žiline a v Trnave. Premiér sa nesľúbil do žiadnej televízie a odpoveď novinárom zo strany bola, že v nedeľu bude Robert Fico na voľby reagovať „podľa výsledku“.

Dopadlo to tak, že Fico nereagoval vôbec. Pred novinárov sa nepostavil a neposlal ani tlačové vyhlásenie. Smer prehral nielen Trnavu a Žilinu, ale aj Prešov a Košice. A to naozaj nečakal.

V noci o tretej stálo pred centrálou Smeru už len jedno audi. Namiesto bujarej oslavy sa v budove svietilo a bolo ticho.

Na porovnanie: pred štyrmi rokmi zvolal Fico po župných voľbách tlačovú besedu ešte v noci, hneď ako boli známe výsledky. A to napriek tomu, že aj vtedy musel odpovedať na nepríjemné otázky, ktoré sa týkali víťazstva Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici. Smer však vtedy mal šiestich županov.

Robert Fico po župných voľbách 24. novembra 2013. Foto – TASR

Na úvod vtedy Fico povedal, že má „povinnosť, ktorá patrí každému premiérovi – poďakovať voličom“. Hovoril, že si váži každého, kto prišiel voliť, a vyhlásil sa za víťaza volieb. „My sme mali pred štyrmi rokmi piatich županov, dnes máme šiestich a máme asi o 26 poslancov viac ako pred štyrmi rokmi. Preto sa Smer považuje za výrazného víťaza do volieb VÚC,“ povedal Fico.

Teraz na povinnosť, ktorá ešte pred štyrmi rokmi podľa neho patrila premiérovi, zabudol.

Takto sa naposledy premiér zachoval, keď prehral prezidentské voľby s Andrejom Kiskom. „No, som prehral, ďakujem pekne,“ povedal vtedy Fico a odišiel bez toho, že by výsledok viac komentoval.

Video: Robert Fico po prehre v prezidentských voľbách

Pellegrini ako reprezentant úspechu

V Smere bolo napätie už pred voľbami. Spôsoboval ho Ficov infarkt a stále častejšie zdravotné problémy, ktoré jeho tlačový odbor odbíja slovom „viróza“. Ale hlavne podpredseda strany a minister vnútra Robert Kaliňák a kauza Bašternák.

Proti Kaliňákovi vyšli do ulíc študenti a organizovali Veľké protikorupčné pochody. Robert Fico musel vyhlásiť, že sa odsťahuje z komplexu Bonaparte, hoci za rok to nedokázal urobiť.

Prvý, kto povedal, že Kaliňák by mal odstúpiť, bol minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič.

Po tom, ako anonym pod menom Yegor rozposlal médiám daňové údaje firmy prezidenta Andreja Kisku, sa na Kaliňáka nahneval aj minister financií Peter Kažimír. Hoci za finančnú správu, z ktorej mohli dokumenty o Kiskovi uniknúť, zodpovedá formálne Kažimír, v Smere sa vie, že v skutočnosti ide hlavne o nominantov Kaliňáka, ktorý prostredníctvom policajného prezidenta ovláda aj políciu. Kažimír sa preto údajne s Kaliňákom aj pohádal, lebo sa mu nepáčilo, že to vyzerá, akoby na Kisku zaútočil on.

Ako zatiaľ posledný nahnevaný skončil minister hospodárstva a podpredseda strany Peter Žiga. Tesne pred voľbami dostal Trend informácie o daňovej kontrole v Žigovej firme, ktoré hovorili o karuselových podvodoch. Žiga prípad odkomunikoval tak, že nemôže za podozrivého dodávateľa a že jeho firma je v kauze poškodená, nie vinník. Z úniku informácií však aj on podozrieval Kaliňáka, ktorý môže mať taktiku očierniť aj ostatných vo vedení strany, aby nebol problémový iba on sám.

Kaliňák, Kažimír ani Žiga nechceli výsledky volieb komentovať. Neodpovedali ani na otázky, ako by mal Smer na zlé čísla zareagovať a voči komu by sa mala vyvodiť zodpovednosť.

Smer poslal do všetkých televíznych diskusií podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý bol ako Banskobystričan aj hlavný komunikátor podpory Smeru Jánovi Lunterovi. Jeho víťazstvo je úspech všetkých strán.

Pellegrini sa netváril, že Smer vyhral; keď však dostal otázky o personálnych výmenách, hovoril o „okresných a krajských“ štruktúrach. Prehra v Košiciach zobrala aj Pellegriniho: hovoril, že by bol pred voľbami ochotný sa staviť, že na východe vyhrajú, ale dodal, že dôvodom môže byť aj to, že Košičania chcú Richarda Rašiho za primátora, nie za župana.

Maďarič: Treba personálne zmeny

Výsledky najkritickejšie komentoval Maďarič. Do agentúry TASR zaslal stanovisko, v ktorom vyhlásil, že ako občan je rád, že ľudia v župných voľbách zastavili ďalšie posilňovanie extrémistických politických síl, a považuje to za významný signál o Slovensku aj smerom do zahraničia.

„Ako predstaviteľ najsilnejšej vládnej strany musím konštatovať, že Smer tým, že stratil štyroch županov a v jednej župe dokonca ani nemal svojho kandidáta, utrpel prehru. Zároveň si myslím, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov našich kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne,“ vyhlásil Maďarič.

Kaliňák však v prípade vnútrostraníckej diskusie určite využije to, že Blanár, ktorý prehral v Žiline, je v strane vnímaný ako Maďaričov kandidát. V Žilinskom kraji boli spolu aj na bilbordoch.

Pôvodne sa pritom v Smere uvažovalo, že v Žiline vyskúšajú Jána Podmanického, a existovala už o tom aj neformálna dohoda. Bol to Fico, kto napokon presvedčil Blanára, aby znovu kandidoval.

Prednosťou Smeru bolo doteraz vždy to, že si vnútrostranícke problémy dokázal vyriešiť do vnútra strany bez toho, aby sa strana štiepila. Robert Fico to často aj zdôrazňoval. Jediný bývalý poslanec, ktorý Smer otvorene kritizoval a dokázal mu ublížiť, bol Bohumil Hanzel v čase nahrávky „hlasu podobného Ficovmu“ rozprávajúceho o tom, ako zháňa peniaze „vlastnou hlavou“. Stranu kauza poškodila, ale nerozdelila.

Aj taký vplyvný človek Smeru, ako bol Pavol Paška, nakoniec odstúpil z funkcie sám, hoci „pod dohľadom“ Roberta Kaliňáka, ktorý si to prišiel osobne vychutnať do Košíc na volebnú noc v roku 2014, počas ktorej sa Richard Raši stal primátorom.

Fico teraz musí ukázať, či dokáže Smer udržať pokope aj dnes. A či mu je bližší „Kali“, ako volá ministra vnútra, alebo Smer.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie