Denník N

Skutočným víťazom je KDH, po Smere je druhé najsilnejšie, SaS je hlboko za nimi

Ak sa pravica bude dohadovať, kto je po týchto voľbách lídrom pravice, nemajú to isté OĽaNO a ani SaS, vracia sa KDH. Spojenie so Smerom zasa nepomohlo SNS ani Mostu-Híd.

Za najsilnejšiu opozičnú silu sa môžu po týchto voľbách označovať OĽaNO Igora Matoviča a KDH Alojza Hlinu. OĽaNO najmä pre zisk dvoch županov. Ešte viac prekvapilo mimoparlamentné KDH. Okrem prešovského župana Milana Majerského získali kresťanskí demokrati celoslovensky druhý najväčší počet poslancov pre stranu po Smere.

Rozkľúčovali sme všetky koalície, ktoré vo voľbách kandidovali, a na úroveň strán sme spočítali ich zisky poslancov. Ide o čísla, ktoré bežne po voľbách nevidíte – každá z koalícií v každom krajin nám totiž priznala, ktorý poslanec patrí ku ktorej strane a to umožnilo spočítať celoslovenské zisky strán.

Strana Roberta Fica bude mať celoslovensky 89 poslancov, čo je pri prepade počtu županov aj veľká strata v zastupiteľstvách krajov – až o tretinu. (Pôvodne sme chybne Smeru ubrali jedného poslanca).

Na druhom mieste celoslovenského rebríčka je KDH s 46 poslancami. Tretia je ďalšia mimoparlamentná strana SMK, ktorá má 33 poslancov v južných okresoch Slovenska.

SaS získala jedného župana v Bratislave, no do župných zastupiteľstiev sa veľa ich ľudí nedostalo, v takomto rebríčku strán je až na delenom piatom a šiestom mieste spolu s SNS. Výrazne silnejšia je OĽaNO s 21 poslancami.

Keď teda Richard Sulík ironicky hovoril, že „rozhádaná, chaotická, strašná pravica zvalcovala obrovský Smer“, má pravdu, že podceňovaná pravica vyšla z volieb úspešná. Zisky jednotlivých strán však ukazujú, že to je najmä zásluhou KDH a OĽaNO.

„Je to preto, lebo sme postavili kvalitných kandidátov, ktorí si to odmakali, ale aj preto, lebo ľudia chcú zmenu, chcú lepšiu krajinu, majú toho plné zuby,“ hovoril Sulík.


 

KDH sa za Hlinu vracia

KDH pod vedením Alojza Hlinu, ktorý nastúpil na post predsedu po vypadnutí hnutia z parlamentu, postupne v prieskumoch rastie a predpovedajú jeho návrat do parlamentu. Aj župné voľby ukázali, že sila hnutia rastie.

Primátor Levoče Milan Majerský z KDH porazil Petra Chudíka zo Smeru a KDH má pomerne významný počet poslancov v každom z krajov.

„Smer na Slovensku skončil,“ predpovedá po župných voľbách Hlina, ktorý robil aktívnu kampaň svojmu kandidátovi Majerskému na východe a výrazne kampaňoval aj na severe krajiny v prospech kandidátky OĽaNO Eriky Jurinovej.

Ako sa prefarbovalo Slovensko vo voľbách županov od roku 2001

Nikto nemá nikde väčšinu

Či už v župách vyhral kandidát pravice, alebo vládnej koalície, vládnutie nebude mať jednoduché. V žiadnom kraji totiž nemá väčšinu v zastupiteľstve ani opozícia a ani Smer.

Najsilnejšou skupinou sú nezávislí, čo nie je v skutočnosti jedna skupina a nateraz v žiadnom kraji nie je možné povedať, ku komu sa priklonia.

Smer zostáva v zastupiteľstvách najväčšou silou v Trenčíne, v Košiciach aj v Prešove.

Napríklad v Nitre bude pravica silnejšia, ak sa na jej stranu prikloní SMK, konečné slovo však budú mať aj tam nezávislí.

Z malých strán sa ukázali Nova, ktorá získala sedem poslancov, a Zmena zdola, ktorá má piatich (a ďalšieho, ktorý kandidoval ako nezávislý, ale strana sa k nemu hlási) a predbehli napríklad aj ĽSNS Mariana Kotlebu.


V Trnave zostal Smeru posledný poslanec

Smer sa v počte poslancov prepadol v každom kraji, celoslovensky je výrazne slabší oproti roku 2013. Najviac to pocítil v Trnavskom kraji. Prišiel o župana Tibora Mikuša aj o takmer všetkých poslancov. Z doterajších dvanástich bude mať len jedného.

Jediný kraj, kde Smer rástol, je Bratislavský. Mal jedného poslanca, teraz piatich.

Všade inde bol doteraz Smer najväčšou silou v župných zastupiteľstvách a jasne dominoval. Väčšinou zostáva najväčšou stranou, ale výrazne oslabenou.

Slabý výsledok má aj SNS, ktorá dokázala viditeľnejšie bodovať len v Nitre a Žiline. Most-Híd prepadol v maďarských krajoch Nitra a Trnava a silnejší bol iba v Košiciach.


Aké sú pomery v župách

V Žilinskom kraji, kde skončil Juraj Blanár a nahradí ho Erika Jurinová, padne Smer z 19 na 10 poslancov, koaličná SNS sa tam mierne posilnila z troch na piatich, spolu je v celom kraji 57 poslancov. Pravicová koalícia bude mať 17 poslancov. Z toho osem za KDH, ktoré tak v porovnaní s predchádzajúcim volebným obdobím stratilo tri kreslá. OĽaNO, z ktorého radov je aj Jurinová, bude mať šesť poslancov a SaS troch.

Aj keď sa v Nitrianskom kraji udržal Milan Belica, bude sa mu vládnuť ťažšie ako doteraz. Doteraz mal podporu 21 poslancov koalície Smer, SNS, kým teraz ich bude mať v 54-člennom zastupiteľstve za sebou o niečo menej: ide o 17 poslancov koalície Smer, SNS a Most-Híd. Výrazne tam na vplyve stratí KDH a, naopak, narástol počet nezávislých. Pravicové strany nebudú v Nitrianskom kraji silné, budú mať len desiatich poslancov. SMK výrazne prevalcovala Most-Híd: získala 11 poslancov a Most len jedného.

V Trenčianskom kraji Smer udržal župana, ale prepadol sa v počte poslancov z 22 na 15 v 47-člennom zastupiteľstve. Z koalície ešte má dvoch poslancov SNS. Kandidáti opozičnej šesťkoalície majú deväť poslancov. Opticky výrazne stúpol počet nezávislých kandidátov na úkor Smeru (z 11 na 22), ale počítanie s nimi môže byť zradné.

Už v doterajšom zastupiteľstve totiž väčšina nezávislých v kľúčových momentoch hlasovala podľa želania župana Jaroslava Bašku. Minimálne u niektorých z nich sa to dá čakať aj teraz. Napríklad v Považskej Bystrici sa jedným z najúspešnejších kandidátov stal starosta obce Domaniža František Matušík, ktorý je členom Smeru, hoci kandidoval ako nezávislý – tesne pred voľbami však ďalším členom Smeru posielal e-mail, aby ho volili.

Neprehľadné sú pomery v Košickom kraji. Smer tam síce trochu v zastupiteľstve zoslabol, ale ostáva najsilnejšou politickou silou so 16 poslancami. Koaličný Most-Híd, ktorý v Košiciach roky spolupracuje so Smerom, má 6 poslancov. Nový župan Rastislav Trnka sa bude môcť oprieť iba o 14 poslancov pravicovej koalície v 57-člennom parlamente.

V Prešovskom kraji síce pravica vymení župana Petra Chudíka (Smer) za Milana Majerského, v zastupiteľstve však nemá nateraz väčšinu – pravicová koalícia má 21 poslancov. Smer má 15, nezávislých je 22.

V Banskobystrickom kraji zostáva najsilnejší Smer s 15 poslancami, čo je pre stranu výrazný prepad. Pravicová koalícia, ktorá mala pôvodne ako kandidáta na župana Martina Klusa z SaS, má len štyroch poslancov. Najväčšia skupina sú nezávislí, ktorých je spolu 22. Tak ako v iných krajoch ide o nesúrodú skupinu. Až piati z nich sú pritom poslanci okolo nového župana Jána Luntera.

V Bratislavskom kraji bude mať nový župan Juraj Droba v 50-člennom zastupiteľstve podporu 17 poslancov pravicovej koalície, podporovať ho zrejme budú aj viacerí nezávislí, ktorých je spolu 25. Smer má v Bratislavskom kraji piatich poslancov, Most, ktorý s ním išiel do koalície, jedného a Skok tiež jedného (Martina Chrena, ktorý šiel oficiálne ako nezávislý). Bratislava zaznamenala asi najväčší nárast nezávislých. Medzi stranami v skutočnosti v zastupiteľstve SaS padla zo siedmich na troch poslancov, úplne sa stratila SDKÚ, prepadlo sa KDH a rastie Zmena zdola Jána Budaja.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie