Denník N

Hlavným porazeným je Smer, ale najviac to pretaktizovali „maďarské“ strany

Bývalý predseda SMK József Berényi a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto – TASR
Bývalý predseda SMK József Berényi a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto – TASR

Maďarskí politici buď podporovali porazených smerákov, alebo vlastných kandidátov bez šance. Most v Nitre vyhral len za cenu podpory protimaďarského dinosaura.

Autor je politológ, ekonóm, odborný asistent na Katedre politológie UK

1. Župy sú životaschopné. Nemali by sme sa nechať vtiahnuť do Ficovej pasce a hovoriť o dvoch alternatívach územno-správneho členenia Slovenska: o socialistickej (3, alebo 3+1) a Mečiarovej (8 krajov). Nesmieme rezignovať na to, aby historické regióny dostali šancu! Na Slovensku nie je priveľa žúp, ale okresov (79) a miestnych samospráv (skoro tritisíc). Pomerne slušná účasť v posledných voľbách ukazuje, že župy rozhodne netreba odpisovať.

2. Smeráci nie sú geniálni stratégovia. Ukázalo sa to pri prezidentských voľbách (Fico nie je neporaziteľný) a ukazuje sa to aj teraz. Zmeny pravidiel a strategické ťahy (jednokolové voľby, zákaz zverejňovania prieskumov a podpora Ftáčnika na poslednú chvíľu, kvalita mnohých kandidátov) boli gólmi do vlastnej brány.

3. Nepreceňujme výhru pravice. Jej víťazstvo bolo nečakané a vyzerá dosť zdrvujúce, ale nezabúdajme, že v Bratislave a v Košiciach to bolo o vlások, a čo sa týka zastupiteľstiev, v nich to nie je víťazstvo. Tam, kde postavili silné, autentické osobnosti proti slabým dosluhujúcim smerákom (Žilina, Prešov, Trnava), to išlo pomerne hladko; tam, kde to odflákli (najmä SaS) a súper(i) bol(i) silnejší, bolo tesné víťazstvo alebo prehra. Vyzerá to skôr tak, že tradiční stredopraví voliči sa mobilizovali vo väčšej miere, lebo majú dosť Fica a aj fašistov. V parlamentných voľbách by to bolo stále primálo.

4. Najviac to pretaktizovali „maďarské“ strany. Podporovali porazených smerákov alebo vlastných kandidátov bez šance, často proti Smeru a/alebo proti druhej maďarskej strane. Napokon sa to skončilo s tým, že (s výnimkou Luntera, ktorého podporili skoro všetci) vyhral iba Belica v Nitre – aj s podporou Mosta. To je však zároveň aj prehrou: Most sa ocitol na strane starého HZDS-smeráckeho dinosaura, predstaviteľa predošlej veľkej slovenskej (rozumej protimaďarskej) koalície spolu s SNS a to už nemôže byť horšie. Najviac však prepásla šance SMK: slovenskej pravici odkázala, že je nespoľahlivý partner, výrazne tak znížila šance dostať sa do (národného) parlamentu, a nič nezískala na úrovni županov. Má však slušný počet poslancov v Trnave a v Nitre (čo by mali aj pri spolupráci s pravicou), a preto sa z toho vykecá – žiadna zmena nebude.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie