Denník N

Máme prvú ženu županku, mal by sa z toho stať dlhodobý trend

Foto – TASR
Foto – TASR

Tieto voľby neznamenajú víťazstvo pravice, ale stratu pre Smer a kotlebovcov.

Autor je politológ

Podľa mňa voľby znamenajú predovšetkým zmenu. Koniec zabehaným stereotypom, noví ľudia s novými ideami, generačná výmena, rozbitie stranícky zabetónovaných pozícií, iná politika na nasledujúce volebné obdobie. Ak nie toto všetko, aspoň niečo z toho.

Župné voľby 2017 sa z tohto hľadiska podarili. Trojštvrtinová výmena županov, to je skoro ako zemetrasenie. Zostali iba dve „staré štruktúry“ z ôsmich. Z toho len jeden čistý „smerák“ – vládnuci Smer akoby dokončoval vyprázdňovanie svojich župných pozícií.

Podarilo sa nám napraviť slovenskú hanbu: kotlebovci boli vyhnaní z banskobystrického župného sídla a nijaké iné na Slovensku už znova neobsadili. Dúfajme, že je to trvalý trend a na svoje opustené pozície sa už nevrátia.

A napokon, historické prvenstvo pani Jurinovej, prvej ženy na županskom poste na Slovensku. Aj toto by sa malo stať trvalým trendom na slovenskej politickej scéne.

Nedá sa povedať, že by tieto voľby znamenali víťazstvo pravice či nebodaj opozície na Slovensku. V každom prípade však znamenajú, že vládna koalícia bola podstatne vytlačená zo svojich pozícií a kotlebovci z nich vypadli skôr, než si na ne zvykli.

Voľby sú zmenou k lepšiemu alebo k horšiemu. V tomto prípade platí, že určite k lepšiemu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie