Denník N

Lunter: Chcem, aby bol v úrade pri mne môj syn, ak ho zvolia, môže byť aj vicežupan

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový banskobystrický župan Ján Lunter, ktorý zdolal Kotlebu, tvrdí, že sa nemieni stať tvárou Progresívneho Slovenska ani inej politickej strany.

Nový župan Banskobystrického kraja JÁN LUNTER pochádza z Telgártu, má 66 rokov a šesť detí. Po revolúcii v roku 1989 stál pri vzniku softvérovej firmy, ale vlastný biznis postavil na výrobe biopotravín. Pred štvrťstoročím založil v pivnici spoločnosť Alfa Bio a dnes zamestnáva vyše 200 ľudí. Ľudia si ho budú pamätať aj ako toho, kto porazil Mariana Kotlebu.

Ako sa cítite po víťaznej noci? Vyčerpaný?

Určite. Je to psychická záťaž. Aj keď som zvyknutý, toto bolo niečo iné.

Vyčerpaný ste z noci alebo z celej kampane?

Teraz je to skôr o tej noci. Na konci kampane prišla úľava, keď som si povedal: spravil som všetko, aby som predstavil svoj program, svoj život. Bolo to v rukách voličov.

Gratuloval vám už niekto okrem najbližších? Prezident, premiér, predseda parlamentu?

Okrem spolupracovníkov som dostal množstvo gratulácií od neznámych mladých ľudí. Žijú v zahraničí a som pre nich nádejou, aby sa mohli vrátiť. Alebo aj nie, ale mrzí ich, že žijú v kraji, kde bol župan, čo mal ciele, s ktorými sa nestotožňovali. Pán prezident mi zatiaľ negratuloval.

Do akej miery sú vaše vzťahy s prezidentom Andrejom Kiskom pracovné a do akej osobné? Pýtam sa preto, lebo trochu porovnávali vašu kampaň a aj vás s prezidentom Kiskom.

Osobné sympatie vznikli, myslím, v čase, keď nás prišiel prvý raz pozrieť pri ocenení od Via Bona za zodpovedné podnikanie. Cenu odovzdával osobne. Bol prvý predstaviteľ, ktorý ocenil, že sme postavili firmu, čo vznikla z pivnice. Nie sme v takom úzkom kontakte, že by sme si volávali, že sme kamaráti, ale určite sa vnímame. Za jeho podporu som mu vďačný.

Čo bolo ťažiskom vašej predvolebnej kampane? Z vašich verejných prejavov bolo cítiť, že ste sa výrazne nevyhraňovali voči Kotlebovi, neakcentovali ste ani Kotlebovu ideologickú výbavu, viac ste sa sústredili na program, pozitíva. Bola to stratégia alebo ste to cítili tak osobne?

Viem sa vyhraniť. Nemôžem súhlasiť s tým, čo priniesol pán Kotleba, jeho strelnice, vyzbrojovanie, jeho nejasné ciele a sklony blízke aj k fašizmu…

Ale výrazne ste to neakcentovali v kampani.

Neakcentovali sme to preto, lebo prieskumy nám ukázali, že ľudia z Veľkého Krtíša, dlhodobo nezamestnaní z Revúcej, z južných kútov, ale aj z Horehronia berú Kotlebu ako príležitosť na zmenu. Neberú to cez prizmu vyšších cieľov, fašizmu. Pre nich je každá nádej dobrou nádejou. My sme im ponúkli zmenu, hovorili sme, že nefunguje to, čo im ponúkal Kotleba na námestiach, keď sa vyhraňoval voči príživníkom. Nedal im prácu, neznížil kriminalitu. Na Slovensku sú veci, ktoré fungujú, ako Čičava, pán Mekel, kňaz z Telgártu, ktorý sa venuje deťom, Kláštor pod Znievom, pán Maslák (kňaz, ktorý uchopil tri družstvá), Kuffa tiež, Soták železiarne, U. S. Steel, Spišský Hrhov, Raslavice – nakoniec to funguje aj v našej firme.

Neobávali ste sa toho, že ľudia nezareagujú pozitívne a budú to považovať viac za slabosť? Po jednej z vašich televíznych debát reagovali, že to nebol víťazný súboj s Kotlebom…

Sú ľudia, ktorí chceli priamu zrážku, súboj dvoch vodcov, ale my sme zotrvávali na svojich pozíciách. Možno aj moja história, čo som dokázal, výsledky im pomohli uveriť.

Prečo ste Kotlebu nevyzvali na televízny duel jeden proti jednému?

Pokiaľ by to bol súboj o programoch, tak áno. Jeho výzva cez Facebook v závere, keď sa to už nedalo uskutočniť, a body, ktoré chcel riešiť (aký som škaredý, špinavý, čo všetko je na mne zlé) – to nie je cesta. Môžem tiež hovoriť o tom, aký on je, čo všetko má na rováši, ale bol čas, keď sme mali ľuďom predložiť programy; tak som to chápal, tak som do toho aj išiel.

Lunter: Nebudem tvárou Progresívneho Slovenska ani inej strany

Počas volebnej noci nebolo ešte sčítaných ani desať percent hlasov, keď ste predstúpili pred novinárov a vyhlásili, že ste si istý víťazstvom. Nebolo to príliš odvážne?

Bol v tom kus matematiky, ktorú som odkukal od pána Slosiarika z Focusu. Už predtým vyjadril, v čom je naša nádej – v účasti. V tom čase už bola jasná, počul som aj o 40-percentnej. Aj z minulosti som vedel, že kotlebovci majú zhruba dvadsať percent verných voličov.

To je možné, ale bolo to riziko. Ak by sa veci vyvinuli inak, potom by ste opravovali svoje vyjadrenie?

Riziko to bolo, ale vierou sa hýbeme dopredu.

Konečný takmer 25-percentný rozdiel medzi vami a Kotlebom bolo jasné víťazstvo. Očakávali ste, že rozdiel bude taký veľký?

Nie. Myslel som si, že posledné špinavé kampane na sociálnych sieťach ho môžu znížiť. Ľudia sa ma pýtali, či som opustil ženu so šiestimi deťmi, riešili moje náboženstvo. Boli ľudia, ktorých to zneistilo, a myslel som si, že ich bude viac. Pozitívum je, že ľudia prestávajú veriť sociálnym sieťam.

Ľudia zvolili len päť poslancov z vášho tímu. Ste z toho sklamaný?

Očakával som viac, aspoň desať. Verím tomu, že tak ako sa nám podarilo spojiť sa v rámci celého spektra politických strán a odstúpenia kandidátov Stana Mičeva a Martina Klusa, ktorí mali tiež šancu poraziť Kotlebu, tak to isté odznelo v župe.

To bolo pred voľbami, teraz sa už bude hrať o iné veci.

Nakoniec, na čo prisaháme ako poslanci, že budeme plniť vôľu voličov…

Viete, ako dopadajú tie prísahy?

Všelijako. Nebude to o spolupráci na korupcii, ale chcem ponúknuť program a prosiť ich, aby sa s ním stotožnili.

Vyzerá to na päť rokov diplomacie s ťažko odhadnuteľným správaním poslancov. Väčšinu majú nezávislí kandidáti, 15 mandátov Smer. Máte nejaký plán? Uvažovali ste napríklad o nejakom zmluvnom spojenectve, napríklad so Smerom?

Chcem sa s nimi stretnúť a rozprávať sa o ich predstave spolupráce. Nemám pripravenú stratégiu, s kým a či vôbec sa budem s niekým spájať. To chce čas.

Keď už sme pri politických stranách, môžu voliči čakať od vás prekvapenie? Po víťazstve sa k vám strany hlásia, stanete sa tvárou niektorej z nich? Napríklad Progresívneho Slovenska?

Všetky strany, ktoré sa prihlásili, to urobili pred voľbami. Progresívne Slovensko bolo jednou z prvých. Úplne prvá bola strana Smer. Diskutovali sme aj s inými stranami a predpokladám, že ešte sa stretneme. Som otvorený rozprávať sa o spolupráci.

Otázka bola: stanete sa tvárou niektorej z politických strán?

Keď som čítal programovú konferenciu Progresívneho Slovenska, zaznela u nich veľmi silno integrovaná doprava a my to máme tiež. Teší ma to, ale nemienim sa stať tvárou Progresívneho Slovenska.

Ani inej strany?

Ani inej strany.

Vyhrať voľby bolo ťažké, ale to naj vás len čaká. Povedali ste, že na úrade najprv vyvetráte, to by však nestačilo. Predpokladám, že to bol len bonmot, takže…?

Spomenul som aj európsku vlajku, ktorú potrebujeme vyvesiť, aby sme vedeli, že žijeme v Európe, kam patríme. Prvé bude hľadanie spoločných ciest so zastupiteľstvom.

Čo si môžeme predstaviť pod vetraním? Personálny audit, kontroly zmlúv, bielu knihu Kotlebovho vládnutia?

Budem sa rozprávať so zamestnancami, pozriem sa, ako pracovali, a predpokladám aj externý audit. Ten by mal odhaliť aj veci, ktoré tam mohli byť.

Zdedili ste takmer kompletnú rodinu Kotlebovcov a aparát jeho strany, platné zmluvy na niekoľko rokov. Ste odsúdený pracovať s nimi, alebo máte nejaké riešenie?

Zmluvy nemôžu byť také, že by boli zabetónovaní na večné časy a nikdy inak. Právne východiská budú, pokiaľ budú potrebné.

Máte už predstavu o obsadení rozhodujúcich postov?

Rád by som získal Denisu Nincovú, ktorá rieši domovy sociálnych služieb, je riaditeľkou a má predstavu. Ale zatiaľ neodpovedala, či je ochotná prísť žiť z Lučenca do Banskej Bystrice. Takýchto ľudí mám viac, ale určite nebudú stačiť na všetky posty. Budú výberové konania.

Budú sa zmeny týkať aj vedúcich odborov?

Predpokladám. Rozhodne o tom audit.

Uvažovali ste o nejakej profesionálnej agentúre alebo budete robiť výber sami?

Tak som to robil aj vo vlastnej firme, mali sme externú agentúru. Treba sa oprieť o odborníkov.

Kotleba obsadil úrad rodinou a straníkmi. Aj vy máte rodinu a podporovateľov. Objaví sa niekto z nich pri vás?

Určite chcem, aby bol pri mne, tak ako počas kampane, syn Ondrej. Má na to vzdelanie aj „drive“.

„Pri mne“ znamená čo?

To ešte nemám zadefinované.

Bude vicežupan?

Môže byť, ale na to treba politickú vôľu celého zastupiteľstva.

Považujete to za šťastné? Ako to chcete odkomunikovať?

Tak ako som to odkomunikoval teraz.

Verejnosť je dosť citlivá na transparentnosť. Chystáte sa výraznejšie spolupracovať s Transparency International, ísť aj nad rámec zákona, alebo máte iný program? Napríklad zverejňovať program rokovaní aktuálne na internete – kedy, s kým, o čom budete rokovať?

Čo sa týka transparentnosti, vnímam to ako najmenší problém. Od začiatku do toho ideme s ľuďmi, ktorí už prešli školeniami o transparentnosti. Opriem sa o nich a spolu s nimi to nastavíme tak, aby ľudia mali dostatok informácií, kam sa uberáme, čo riešime. Máme medzi sebou Ľubicu Lapinovú – „bielu vranu“. Keď uvidíte, že od nás odlieta, porušili sme transparentnosť.

Spomínali ste svojho syna. Ešte niekto z rodiny by sa mohol objaviť v úrade?

Z rodiny už nie.

Diskutuje sa o zmene zákona o verejnom obstarávaní, aby sa regionálne firmy dostali k zákazkám. Ako chcete oddeliť svoju firmu, aby vás neoznačili za klientelistu, keby vaša firma dodávala potraviny do župných organizácií?

Je to o nastavení transparentnosti a výberových konaní, aby to bolo priehľadné, aby sa nestalo, že niektorý subjekt sa cíti poškodený zvýhodnením dodávok našich potravín.

Ako chcete konkrétne zabezpečiť, aby vo verejnosti nevznikol dojem – Lunter sa stal županom a dodáva do škôl, nebudú riešiť výberové konanie, cenu… Detailnejším informovaním o súťažiach, aby vedeli skontrolovať, že to naozaj nie je váš biznis?

Transparentnosť je v detailnej informovanosti. Určite ju zabezpečíme.

Uvažovali ste o tom, že máte oveľa väčšiu zodpovednosť ako ktokoľvek pred vami? Ľudia sa rozhodli pre vás; ak by prišlo sklamanie, mám obavu, že Kotleba sa vráti oveľa silnejší aj o toto sklamanie a na dlhšie...

To jednoduchšie už prešlo – voľba, dostať funkciu. Dôležitejšie je predo mnou. Viem, že situácia na Slovensku odvtedy, ako sa skončil socializmus, bola časom sklamaním. Nechcel by som tým sklamaním prispieť. Cítim zodpovednosť a chcem ju obhájiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Banská Bystrica

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie