Denník N

Droba: Pomohlo mi, že som slniečkar, toto spojenectvo môže vyhrať aj v mestách

Juraj Droba oslavuje víťazstvo v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček
Juraj Droba oslavuje víťazstvo v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Nový bratislavský župan Juraj Droba (SaS) hovorí, že po župných voľbách sa SaS možno začne viac venovať aj komunálnej politike. Nemyslí si, že úspech spojenej opozície bola jednorazová vec.

SaS má v Bratislave župana, no stratila štyroch župných poslancov. Prečo si pohoršila?

SaS sa od začiatku orientovala na celoštátne témy. Do politiky sme išli presadiť odvodový bonus a liberálnejšie Slovensko, najmä v daniach a odvodoch. Dlhodobo sa zanedbávala komunálna politika. V roku 2014 v komunálnych voľbách SaS nezískala ani jedného mestského poslanca, v roku 2013 ešte z nejakej eufórie získala piatich župných poslancov, ale pozorujeme trend, že stranícka príslušnosť v komunálnej politike hrá stále menšiu úlohu a niekedy je to až na príťaž. SaS sa dlhodobo až tak dôsledne nevenovala samosprávnej a komunálnej politike.

Čia to bola chyba?

Nedá sa to ani nazvať chybou. SaS sa priebežne profilovala cez celoštátne témy a nikdy v strane nezaznelo silné zdvihnutie vlajky, aby sme sa išli venovať komunálu. Možno toto je prvý signál. Strana musí mať silného lídra, to SaS má, ale dlhodobo je dôležité budovať aj okresné a krajské štruktúry a s tým sa začalo pred rokom. Dnes má SaS obsadené všetky okresy minimálne jedným silným človekom a postupne to bude organicky veľmi pomaly rásť.

Čo od toho očakávate? Budete mať viac starostov, komunálnych poslancov a županov?

SaS mala historicky dvoch starostov. Postupne, ako títo okresní ľudia získajú skúsenosti v politike, celoštátna vlna popularity SaS im pomôže vyprofilovať sa a začnú tieto pozície obsadzovať.

Čo pre opozíciu znamenajú výsledky župných volieb? Bude opozícia aj ďalej valcovať koalíciu?

Udiala sa veľmi zásadná zmena v spoločnosti. Opozícii to dodalo do žíl obrovskú energiu. Aj KDH župné voľby považuje za svoj obrovský úspech. Je to lepšie, ako keby opäť zostalo päť alebo šesť krajov v rukách Smeru. Podpíše sa to aj pod výsledky v komunálnych voľbách na budúci rok.

V komunálnych voľbách už sú niekde dohodnuté spolupráce. Viete si predstaviť, že by ste v rovnakej koalícii šli aj do ďalších parlamentných volieb?

Nemám mandát hovoriť za stranu SaS. Naša koalícia v Bratislavskom kraji fungovala veľmi dobre, vnímal som prínos každého jedného z jej členov a je vôľa, aby sa v rovnakej koalícii postupovalo aj v komunálnych voľbách budúci rok.

Čo urobil Smer zle? Ich kandidáti na župana nemali až také veľké kauzy.

Mohla to byť únava materiálu, lebo viacerí župani slúžili už druhé alebo tretie funkčné obdobie a nadšenie ich voličov postupne opadávalo a prišli ich voliť už len zodpovední stranícki voliči, hoci ten výkon v úrade nemusel byť až taký zlý. Ľudia vám to ľahšie spočítajú na samosprávnej úrovni než na tej veľkej parlamentnej. Nemyslím si, že župan si ešte dnes môže dovoliť nejaké excesy, aby potom bežne mohol chodiť po svojom rodnom meste.

Nie sú oslavy opozície predčasné? Nemohlo ísť o jednorazovú záležitosť týchto župných volieb, ktorá už sa nezopakuje?

Mohla to byť nálada spoločnosti v zhode s tým, že opozícia ponúkla uveriteľných kandidátov. Nemyslím si však, že je to jednorazová vec. Ak to má byť trend, bude potvrdený v budúcich komunálnych voľbách.

Zmení vaše víťazstvo správanie strany alebo lídra, aby bol umiernenejší?

To, že vnímate SaS ako neumiernenú, je váš názor. Niektoré komunikačné situácie boli trošku ťarbavé, aj keď to je asi prisilné slovo. Boli jednoducho interpretované inak, ako boli myslené. SaS je štandardná proeurópska liberálna strana a nevidím dôvod na bitie na poplach ani medzi intelektuálmi a elitami, SaS je naďalej tým, čím bývala, len sa budeme musieť vyvarovať nešťastných komunikačných situácií.

Niektorí ľudia vášho lídra prirovnávali k fašistovi. Fico ho pre výroky o EÚ a jadre prirovnal ku Kotlebovi. Neobávate sa, že by to mohlo uškodiť aj vám?

To je úplná demagógia. Lídra strany Richarda Sulíka poznám veľmi dlho. To, že je kritický voči EÚ, neznamená, že je proti nej. Verí v silu spojenectva NATO, v silu EÚ. Jeho vízia je len urobiť EÚ efektívnejšou a výkonnejšou. Kritika určite nemá spieť k tomu, aby EÚ rozbíjal.

Vyzerá to tak, že KDH sa zrejme vďaka Alojzovi Hlinovi vracia na politickú scénu. Čaká to isté aj Matoviča z OĽaNO?

Nevidím do hlavy Igora Matoviča. Dal slovenskej politike niekoľko mimoriadnych vecí. Myslím si, že bol zručným marketérom, a či bude mať chuť a vôľu sa vrátiť, neviem posúdiť.

O rok budú komunálne voľby a OĽaNO by malo predstaviť kandidáta na primátora Bratislavy, keďže teraz oni podporili vás. Viete, kto to bude?

Hovorilo sa o viacerých menách, ale je to znova celé otvorené. SaS si bude ctiť túto dohodu, no zároveň budeme trvať na tom, že náš spoločný kandidát má mať reálnu šancu byť zvolený a mal by byť širokospektrálny.

Čo by podľa vás pomohlo Smeru, aby napravil svoje škody?

Nie som Erik Tomáš, takže si netrúfam dávať marketingové rady strane Smer. Je dobré, že vyčistili spektrum naľavo od stredu, a nemám pocit, že by do roku 2020 dokázala vzniknúť nejaká alternatíva, ktorá by bola voliteľná na úrovni päť a pol percenta. Sú cyklickou záležitosťou, podobne, ako boli jej predchodcovia, akurát robia veci lepšie, ako ich kedysi robilo HZDS. Ich krivka smerom nadol teda nebude až taká strmá, ale mám pocit, že strana Smer už vyčerpala svoj potenciál.

V zastupiteľstve nemáte dosť poslancov v koalícii, SaS mierne prepadla a celé zloženie je chaotické. Ako to budete riešiť?

Hneď od zajtra sa začnem rozprávať s kľúčovými ľuďmi, ktorí by sa mohli stať predsedami pomyselných poslaneckých klubov. Keďže je tam veľa nezávislých, tak neviem celkom dobre predpovedať, kto sa s kým spojí, ale dám na stôl férovú ponuku pre celé zastupiteľstvo. Chcem dať každému šancu, aby sa kraj za päť rokov posunul ďalej. Nedáva v krajskej politike zmysel hrať sa na koalíciu a opozíciu a budem spolupracovať s každým. Mám tam niekoľko rešpektovaných primátorov a starostov, o ktorých sa budem opierať.

Juraj Droba (46)

Zakladajúci člen SaS v roku 2013 odišiel zo strany so skupinou okolo Juraja Miškova, neskôr sa vrátil a dnes je poslancom strany. Je vyštudovaným učiteľom, pracoval v PR, v manažmente Eurotelu a bol aj pri úspechu exkluzívnej vodky Double Cross v USA. Dvakrát neúspešne kandidoval v komunálnych voľbách v Bratislave za poslanca. V župných voľbách ho podporujú SaS, OĽaNO, SMK, Nova, OKS a Zmena zdola.

V minulosti ste menili strany, odišli ste z SaS, vstúpili do Nova a vrátili sa späť do SaS. Bude sa vám vďaka tomu lepšie orientovať v takýchto chaotických pomeroch v zastupiteľstve?

Neviem, či ma to kvalifikuje lepšie na vytváranie koalícií. Viem hľadať dohodu a ide mi o spoluprácu bez bočných úmyslov.

Tie pomery sú tam však zvláštne, niektorí poslanci kandidovali ako nezávislí, v skutočnosti sú napríklad zo strany Skok. Neobávate sa, že nenájdete podporu a zamrznete na zastupiteľstve?

Môže sa to stať. Dám na stôl férovú ponuku a poslanci budú mať na výber, či sa ideme hrať na blokovanie sa a päť rokov stagnácie, alebo radšej pôjdeme zlepšiť veci.

Nemáte väčšinu. Ako chcete presvedčiť ostatných poslancov?

Zatiaľ ani neviem, kto by bol mojou opozíciou. Mnohí zo zvolených, ktorí neboli súčasťou pravicovej koalície, sú ľudia, s ktorými si neviem predstaviť nespolupracovať. Chcem sa trochu zorientovať v silových pomeroch, ako sa vyformujú kluby a kto prejaví akú silnú vôľu spolupracovať. Dnes to už nie je o koalícii a opozícii alebo väčšom a menšom zle, bolo nás päť vyrovnaných kandidátov. Vyhral som tesne a budem na spoluprácu pristupovať s pokorou.

Ustúpite klubom, aby dostali niektoré oblasti?

Bude to tak musieť byť.

Čo by ste im boli ochotný pustiť?

Nemám rád takéto delenie, nepáči sa mi filozofický prístup, že sme získali moc a poďme sa dohodnúť, kto si čo odtrhne. Nemám jasno v oblastiach, ale predpokladám, že sa vyprofilujú ľudia, ktorí o niektoré témy prejavia záujem. Ak ponúknu dostatočnú podporu, rád sa o ne podelím.

Voči Frešovi ste neboli veľmi kritický, hovorili ste, že pre kraj urobil dobré veci. Chcete si ho na úrade nechať?

Pavol Frešo bol prvý, ktorý mi včera večer zatelefonoval. Ponúkol mi bezproblémové odovzdanie úradu, za čo som mu poďakoval aj vo svojej ďakovnej reči po ohlásení výsledku volieb. Zatiaľ nemám jasno v tom, či má záujem na úrade ešte nejaký čas pôsobiť, ale ak mi povie, že by tam pár mesiacov ešte rád ostal a pomohol mi naštartovať alebo dotiahnuť nejaké veci, tak nevidím dôvod, prečo by som nemal chcieť jeho pomocnú ruku prijať.

Županom sa doteraz nedarilo vybojovať si od vlády podporu nových projektov, ciest, ani keď boli priamo z vládneho Smeru. Ako sa to vám ako opozičnému županovi podarí? Dokážete vôbec niečo pre kraj od štátu získať?

Budem sa snažiť, netrúfam si to odhadnúť. Pozorujem, ako sa minister financií správa k župnej kase zodpovedne. Nie som veľký optimista, keď sa nepodarilo ani županom Smeru vybaviť financovanie niektorých projektov, ale musíme sa o to pokúsiť. Budem presviedčať, ktoré projekty sú dôležité.

Čo by to malo byť – cesty alebo rokovanie so železnicami?

Čakajú ma rokovania so železnicami, kde budem apelovať na katastrofálny stav vo verejnej doprave, ktorá nie je alternatívou. V Železniciach Slovenskej republiky vidím veľký potenciál, ale bude na rozhodnutí manažmentu, do ktorých projektov sa pustíme alebo nepustíme. Verím aj v úprimný záujem spoločnosti ŽSR vylepšiť situáciu a získať viac zákazníkov.

Prečo by mali politickému súperovi pomáhať budovať imidž dobrého župana?

Ak sa na to pozerám ako podnikateľ, preto, lebo je to dobré pre ich biznis.

Práve v tomto vám pomôžu manažérske schopnosti?

Dúfam, že áno. Myslím, že ten manažment je pragmatický, a aj keď je to štátna firma, chcú už mať nejaké výsledky. Niektoré veci sa určite podaria.

Ktoré?

Mohlo by to byť využitie niektorých pozemkov železníc popri tratiach na budovanie záchytných parkovísk, zdvojenia niektorých trás koľajníc, zhustenie a modernizácia spojov.

Čo funguje na bratislavského voliča?

Je to väčšinovo pravicový a náročný volič, na ktorého nefungujú lacné heslá, ale argumenty.

Výsledky volieb boli tesné, čo ich rozhodlo?

Mobilizácia v poslednom týždni kampane a podpora, ktorú mi poskytlo šesť koaličných partnerov. Všetci makali naplno, za čo im ďakujem. Podporili ma tiež osobnosti, ktoré majú v spoločnosti váhu, a najlepšie to zhrnul Milan Kňažko, že vylučovacou metódou medzi prvými štyrmi dospel k tomu, že som pre racionálne uvažujúceho voliča jedinou rozumnou voľbou. Nie je to obrovské víťazstvo, ktoré by som týždeň oslavoval, druhý za mnou mal o necelé dve percentá menej, ďalší – Milan Ftáčnik – o nejaké tri-štyri percentá menej.

Prečo prehral favorit volieb Milan Ftáčnik?

Mal dve cieľové skupiny – staršie rurálne obyvateľstvo okolo Bratislavy a mestských ľavicovejších sociálnych demokratov, prípadne voličov Smeru. Ani jedna z týchto skupín nebola zburcovaná a zmobilizovaná. To, že vyskakoval vysoko v prieskumoch, bolo skôr takmer stopercentnou poznateľnosťou značky Milan Ftáčnik.

Bola podpora Smeru pre Ftáčnika rozhodujúca pre to, že napokon nevyhral?

Dodnes neviem povedať, či mu to pomohlo, alebo poškodilo. Volič Smeru dostal signál, ktorý aj tak očakával.

Pomohlo vám, že ste otvorený slniečkar a liberál?

Myslím, že áno. Postavili sa za mňa viaceré komunity. Aj keď som bol v tieni SaS a Richarda Sulíka, tak veľká časť bratislavskej kaviarne sa otočila v môj prospech. Bratislava je liberálna, aj keď som si na tom kampaň nezakladal.

Stretli ste sa s tým, že vás ľudia nechcú voliť, alebo iba so zaťatými zubami pre pána Sulíka?

Boli aj takí voliči, niektorí mi to verejne písali na Facebook. Povedali, že keby išlo o parlamentné voľby, tak mi už nemôžu dať hlas.

Nie je zvláštne, že ste vyhrali bez skúseností s komunálnou politikou a nie ste ani odborník na dopravu, pričom vaši protikandidáti mohli ukazovať na konkrétne úspechy?

Župan by mal byť najmä dobrý manažér. Niekto môže vnímať ako hendikep, že nemám skúsenosť v komunále, ja to vnímam ako výhodu, mám väčší nadhľad. Moja primárna úloha bude obklopiť sa kvalitnými odborníkmi a ja budem robiť dirigenta tohto orchestra.

Prezentujete sa ako manažér. Znamená to teda, že sa obyvatelia kraja majú obávať, že budete šetriť na sociálnej starostlivosti?

Pochopil som, že verejná politika nie je o vytváraní zisku, ale hodnoty pre obyvateľov. Budem sa snažiť neškrtiť peniaze, ale čo najefektívnejšie ich investovať do obyvateľov. Mojím cieľom bude racionálne hospodárenie, nie škrtanie výdavkov.

Aké sociálne projekty chcete podporiť?

Budem hľadať spôsob, ako zlepšiť odmeňovanie pracovníkov v oblasti sociálnych služieb, a budem sa snažiť vytvoriť viac miest v domovoch sociálnych služieb, otvorím minimálne jedno zariadenie.

Župa a mesto má úzky vzťah pri opravách električkových tratí, ciest. Aký máte vzťah s primátorom Ivom Nesrovnalom?

Pána Nesrovnala som kritizoval, ale stretli sme sa počas mojej kampane a bral to športovo. Budem k nemu hľadať cestu.

Dáte mu peniaze na opravu ciest?

Má vlastný rozpočet na mestské cesty. Župné cesty sa začínajú za tabuľou Bratislava.

Cesty v Bratislave opravovali aj zo župných peňazí. Niekedy sa to prelieva, pretože župa má na cesty viac peňazí a mala by ich mať vlastne pod sebou.

Bude záležať na okamžitej potrebe. Systém je nastavený tak, že o cesty v rámci hlavného mesta sa stará mesto, o cesty druhej a tretej triedy mimo mesta sa stará župa. Ale ak príde k nejakej mimoriadnej situácii, budem sa, samozrejme, snažiť nájsť nejaké riešenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislava

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie