Denník N

Kotleba zvládol porážku dôstojnejšie ako Fico

Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Extrémisti budú ďalej trpezlivo čakať na chyby svojich súperov, Lunter jednu okamžite urobil.

Ten symbol netreba preceňovať, ale ani prehliadnuť. Víkendové voľby majú dvoch hlavných porazených. Ich reakcia ťažko mohla byť rozdielnejšia.

Robert Fico zažil ďalšiu veľkú a nečakanú porážku. A rovnako ako po debakli v prezidentských voľbách, aj teraz sa stratil. Štátnik by prišiel pred kamery, poďakoval sa voličom za účasť, prijal prehru a pokúsil by sa ju vysvetliť. Predseda Smeru a vlády neurobil nič z toho. Pred verejnosťou ho museli zastúpiť iní. Vyzeral preto slabo a zbabelo.

Marian Kotleba v sobotu dopadol ešte horšie. Z prudko stúpajúcej temnej hviezdy sa počas jednej noci stal čiernou dierou, v ktorej zmizli všetky jeho nádeje na potvrdenie získaných pozícií a získanie nových. Paradoxne to však bol on, kto sa zachoval ako štandardný politik. Ukázal sa, poďakoval svojim voličom, ostatným zaželal, aby svoju voľbu neoľutovali, a sľúbil analýzu neúspechu. Okrem toho síce ešte vynadal Sorosovi, ale veď práve preto je fašista – to sa od neho čaká.

Video: Kotleba o volebnej porážke (autor: Michal Červený)

Slovom, Kotleba dal najavo, že politiku nepovažuje za beh na krátku trať. Je zmierený s tým, že ho v nej stretnú porážky, z ktorých sa bude musieť poučiť. A evidentne sa o to pokúsi. Preto je predčasný čo len náznak jeho odpisovania. Toto nie je partia, ktorú odradí jeden neúspech, a stále platí, že sa raz môže vrátiť na výslnie silnejšia a ešte nebezpečnejšia.

Aby sa to nestalo, zvyšok politickej scény musí prestať robiť hlúpe chyby, akú predviedol nový banskobystrický župan hneď na druhý deň po svojom víťazstve. Ján Lunter pripustil, že by sa vicežupanom mohol stať jeho syn Ondrej.

Treba dúfať, že to bola len komunikačná ťažkopádnosť a nie reálny plán. Mnohí Lunterovi voliči totiž nevolili ani tak Luntera, ale hlasovali proti Kotlebovi. A už vôbec nevolili rodinu Lunterovcov, hoci jeho syn sa dostal do krajského zastupiteľstva.

Nechce sa veriť, že by Lunterov tím tak rýchlo zabudol na jeden zo symbolov Kotlebovho vládnutia – obsadzovanie blízkych do funkcií v župe. Preto, akokoľvek veľkú zásluhu môže mať Lunter mladší na zmene v Bystrici, musí na chvíľu zabudnúť na svoje ambície. Extrémisti sú inak pripravení využiť presne tento typ chýb, aby tvrdili, že tí demokrati sú predsa horší ako my.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie