Denník N

Kto je v Paradise Papers: Kráľovná Alžbeta aj Trumpov minister obchodujúci s Putinovými oligarchami

Britská kráľovná Alžbeta a americký minister obchodu Wilbur Ross. Foto – AP
Britská kráľovná Alžbeta a americký minister obchodu Wilbur Ross. Foto – AP

Svetové médiá zverejnili nové úniky z daňových rajov. Ocitol sa v nich aj fundraiser kanadského premiéra, ktorý volá po lepšom zdaňovaní.

Čo spája britskú kráľovnú Alžbetu II., finančníka kanadského premiéra Justina Trudeaua a ministra amerického prezidenta Donalda Trumpa? Všetci traja nejakým spôsobom posielali peniaze do daňových rajov a ich mená sa ocitli v nových odtajnených dokumentoch.

Tentoraz pod menom Paradise Papers. Vlani podobné úniky s názvom Panama Papers napríklad spôsobili rezignáciu islandského premiéra.

Únik 13,4 milióna dokumentov pochádza väčšinou z firmy Appleby, ktorá sa špecializuje na offshorové financovanie, inými slovami premiestňovanie peňazí svojich klientov tam, kde neplatia žiadne alebo minimálne dane. 

K uniknutým dokumentom sa dostal nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Nenechal si ich však len pre seba a podelil sa o ne s Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ), aby sa spolu pustili do rozsiahleho vyšetrovania.

Svetové médiá v nedeľu zverejnili svoje prvé zistenia. Získané dáta pochádzajú až z 21 rôznych zdrojov a daňových rajov ako Cookove ostrovy, Bermudy a Malty.

Kráľovná investuje

V prípade kráľovnej Alžbety, ako píše BBC, zrejme nejde o nič nelegálne a zrejme ani nešlo o krátenie daní, ale o investíciu. Britská televízia sa však pýta, či je v poriadku, aby kráľovná, platená zo štátnych daní, investovala v daňových rajoch.

Podľa zistení investovala kráľovná Alžbeta svojich súkromných desať miliónov libier na Kajmanských ostrovoch a Bermudách.

„Myslím, že je to extrémne zahanbujúce pre kráľovnú a kráľovskú rodinu. Očakávame vyššie štandardy od kráľovnej,“ povedal David McClure, ktorý sa venuje financovaniu kráľovskej rodiny.

Trumpov minister obchodoval s ľuďmi od Putina

Nepríjemne správy týkajúce sa Paradise Papers zastihli aj amerického prezidenta Donalda Trumpa počas jeho ázijského turné. Znovu totiž vyvolávajú pochybnosti o prepojení jeho kampane na Rusko, ktoré vyšetruje bývalý šéf FBI Robert Mueller.

Ide o multimiliardára Wilbura Rossa, ktorý v Trumpovej vláde zastáva funkciu ministra obchodu. Obaja sú členovia bohatej newyorskej elity a poznajú sa desaťročia. Kedysi mu pomohol s bankrotom. Teraz zaujal investigatívnych novinárov tým, že figuruje v spoločnosti Navigator Holdings, ktorá zarábala milióny dolárov na obchode s ruským plynom a ropou. A to s firmou Sibur, ktorej podielnici figurujú na sankčnom zozname, ktorý proti Rusku zaviedol západ po anexii Krymu v roku 2014.

Akcionárom Siburu je napríklad Putinov zať Kirill Šamalov, ktorý síce na sankčnom zozname nie je, jeho otec Nikolaj Šamalov však áno, podobne ďalší akcionári Siburu Gennadij Timčinko a Leonid Michelson. Ross s ich firmami obchodoval aj v čase medzi marcom a novembrom 2014, keď už sankcie platili.

„Čísla z roku 2016 ukazujú, že Sibur bol stále medzi piatimi najlepšími klientmi spoločnosti Navigator, prevažne vyvážajúcimi ruský plyn do Európy a zrejme poskytujúci významný príjem sankcionovaným Putinovým spojencom,“ píše BBC

Ministrov hovorca podľa BBC tvrdí, že Ross sa s nimi nikdy nestretol. Všetky transakcie 79-ročného miliardára sú podľa britskej televízie zrejme v súlade so zákonom. Hoci Trump celé vyšetrovanie o jeho prepojení na Rusko označuje ako „fake news“, znovu to naňho vrhá zlé svetlo.

V Paradise Papers objavilo najmenej desať Trumpových poradcov, členov vlády či donorov. Guardian spomína napríklad jeho ekonomického poradcu Gary Cohna, šéfa diplomacie Rexa Tillersona, ministra financií Steva Mnuchina, rovnako aj Randala Quarlesa, ktorý dohliada nad federálnymi rezervami, či nového veľvyslanca v Rusku Jona Huntsmana a ambasádora v Indii Kennetha Justera.

Podľa New York Times sa tiež ukázalo, že ruská banka kontrolovaná Kremľom tajne investovala do technologických spoločností ako Facebook či Twitter.

Od Trudeaua po Kofi Annana

V Paradise Papers však figurujú aj veľké spoločnosti ako Nike, Facebook, Apple a Uber, aby minimalizovali svoje zdanenie.

V únikoch sa objavilo aj meno Stephena Bronfmana, ktorý zháňal finančné zbierky pre kanadského premiéra Justina Trudeaua. Aj on rovnako argumentuje, že nešlo o krátenie daní. Ako pripomína Guardian, kanadský premiér viedol svoju kampaň v roku 2015 aj o ekonomickej nerovnosti a daňových únikoch.

Novinári v Paradise Papers objavili aj ugandského šéfa diplomacie Sama Kutesu, bývalého generálneho tajomníka OSN Kofi Annana, či brazílskeho ministra financií Henrique de Campos Meirellesseho a litovského europoslanca Antanasa Guogu.

Zaujal ich aj generál Wesley Clark v dôchodku, ktorý kedysi slúžil ako hlavný európsky veliteľ NATO. „Podľa Appleby bol riaditeľom online hazardnej firmy so zahraničnými dcérskymi spoločnosťami,“ píše server Investigace.cz.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Panama Papers

Paradise Papers

Svet

Teraz najčítanejšie