Denník N

Pohoda je v desiatke európskych festivalov s najlepším programom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Medzi finalistami cien European Festival Awards má opäť zastúpenie aj Slovensko.

Vždy je lepšie, keď vás chváli niekto iný než vy sami. Ešte lepšie je, keď vás pochváli dvakrát. No a úplne najlepšia situácia je, keď vás pochvália zahraniční odborníci. To sa práve teraz stalo Pohode. Znovu získala nomináciu na cenu European Festival Awards (EFA). Presnejšie povedané, je medzi desiatimi európskymi festivalmi v kategórii Najlepší program, vedľa najznámejších mien – Glastonbury a Roskilde. Z regiónu strednej a východnej Európy je v užšom výbere už len maďarský Sziget.

Porota zložená z hudobných profesionálov z celej Európy vyberá tých, ktorí „preukázali najlepšiu víziu pri bookovaní umelcov“. To znamená vyskladať pestrý a zaujímavý program, kde nejde len o čo najväčší počet známych mien na plagáte. Dostať sa do tejto spoločnosti pri množstve letných hudobných festivalov po celej Európe znamená veľa, špeciálne dva roky po sebe. Nie je to len pocta-imidžovka, nominovanému festivalu to môže reálne pomôcť aj pri získavaní umelcov do budúcnosti.

„Zostavovanie line-upu, nezávislého festivalu v krajine, ako je Slovensko, s jeho možnosťami sponzoringu a s našou cenou lístka je zaujímavá umelecká disciplína. Vyberáme si náročnejšiu cestu, chceme ostať zaujímavým alternatívnym festivalom – o to viac som hrdý, že si našu prácu všimli naši zahraniční kolegovia. Táto mimoriadne pozitívna a motivujúca správa prišla v ten najlepší čas, keď naplno beží výber umelcov pre ďalší ročník,“ povedal šéf Pohody Michal Kaščák.

Udeľovanie cien EFA bude 18. januára v rámci festivalu Eurosonic v holandskom Groningene. Názov trenčianskeho festivalu tam počas galavečera nezaznie len raz. Pohoda je totiž opäť nominovaná aj v kategórii Best Medium-Sized Festival. Ak ste jej fanúšikom, môžete to dať najavo – v tejto kategórii totiž hlasujú návštevníci. Ďalšia výborná správa je, že v tejto kategórii má Slovensko aj ďalšie zastúpenie. V shortliste je aj piešťanský Grape.

Že každý hlas môže zavážiť, presvedčujú víkendové výsledky župných volieb na Slovensku aj anketa portálu Everlast o najlepšie svetové festivaly. Tam je Pohoda aktuálne na treťom mieste.

Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie