Denník N

Ministri eurozóny hľadajú nového šéfa, ako vážny kandidát sa spomína aj Kažimír

Nemecký dnes už bývalý minister financií Wolfgang Schäuble a jeho blízky kolega v euroskupine Peter Kažimír. FOTO – TASR
Nemecký dnes už bývalý minister financií Wolfgang Schäuble a jeho blízky kolega v euroskupine Peter Kažimír. FOTO – TASR

Slovenský minister financií má skúsenosť s predsedníctvom EÚ a je z novej krajiny eurozóny, hovoria o jeho plusoch, ale aj mínusoch svetové médiá.

Je socialista, umiernený, má skúsenosti v predsedníctvom v EÚ. A môže prilákať ďalšie stredoeurópske krajiny, aby sa pridali k euru.

Také sú plusy slovenského ministra financií Petra Kažimíra podľa vplyvného bruselského serveru Politico, ktorý ho zaradil medzi vážnych kandidátov na šéfa euroskupiny. Ide o skupinu ministrov financií z 19 krajín eurozóny. Jej doterajší šéf z Holandska Jeroen Dijsselbloem v januári budúceho roka končí.

Jedno zo stretnutí euroskupiny, kde by sa už mohol preberať jeho nástupca, prebehne práve dnes. Predpovedať, koho si nakoniec krajiny eurozóny vyberú, je takmer nemožné. Ako píše Politico, pre voľby neexistujú žiadne formálne pravidlá a chýba im aj jednoznačný favorit.

Rozhodnutie by mohlo prísť 4. decembra.

Kažimírove mínusy

To, čo podľa Politica nehrá v prospech Kažimíra, je tvrdý postoj, keď príde na Grékov a ďalšie európske krajiny, ktoré nedodržiavajú striktne fiškálne pravidlá.   

O tom, že o Kažimírovi sa reálne uvažuje ako o možnom nástupcovi, píše aj dnešné Financial Times či agentúra Reuters.

„Kažimír zapadá do kritérií ako stredoľavý poliltik z novej členskej krajiny a má za sebou silné manažovanie slovenských verejných financií,“ píše britský denník a tiež dodáva, že jeho „dravosť“ je  nevýhodou spolu s priveľkým spojenectvom s Berlínom.

Bol to práve on, kto nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu nedávno daroval eurobankovku s jeho tvárou. Vytlačila ju na túto príležitosť Národná banka Slovenska. 

Nemecký politik, ktorého imidž je spájaný aj s posadnutosťou pre vyrovnaný rozpočet, sa vtedy lúčil so svojimi kolegami z euroskupiny, pretože končil ako minister financií a prebral novú úlohu šéfa nemeckého parlamentu. Kažimír bol zástancom jeho tvrdého postupu proti tým, čo porušujú rozpočtové pravidlá, a rovnako volal po zodpovednej fiškálnej politike. V Bratislave mu tiež minulý rok na Tatra Summite odovzdal Kažimír špeciálnu cenu. 

„Po kandidatúre Eleny Kohútikovej na viceprezidentku Európskej centrálnej banky je to jednoznačne doteraz najvplyvnejšia finančno-ekonomická pozícia v Európskej únii, na akú bol nominovaný Slovak,“ povedal Denníku N hlavný analytik Sberbank vo Viedni Vladimir Vaňo. V tejto súvislosti je podľa neho dobré si pripomenúť, že vtedajšiu viac než nádejnú kandidatúru Eleny Kohutikovej na „číslo dva ECB“ zhatilo, že v poslednej chvíli dostala nálepku „krajiny, ktorá jediná chcela rozbiť euroval“. A to napriek tomu, že s tým názorom Kohútiková nemala nič spoločné.

„Aj teraz sa môže stať Kažimír rukojemníkom domácej politiky, hoci také kľúčové európske témy v domácom hlasovaní nehrozia,“hovorí Vaňo a dodáva, že by sa okrem svojho renomé „mohol Kažimír oprieť aj o podporu profesionálnej slovenskej diplomacie.“

Kažimírovi súperi

Medzi ďalšími kandidátmi na šéfa euroskupiny, a nie len podľa Politica, sa často spomína luxemburský minister Pierre Gramegne, ktorého plusové body sú, že je liberál a z malej krajiny. Lenže táto krajina už má svojho vplyvného predstaviteľa v EÚ – a to šéfa Európskej komisie Jean-Claude Junckera. Mimochodom, ten bol jedným z dvoch doterajších šéfov euroskupiny v rokoch 2005 až 2013.  

Napriek tomu je podľa Financial Times jedným z favoritov.

Ďalším spomínaným kandidátom je Portugalčan Mário Centeno, ktorý podľa Politica šéfuje najúspešnejšej socialistickej vláde v Európe, avšak jeho krajina len nedávno vystúpila z bailoutu.

„Čerstvý vzduch, v novej vlne mladých lídrov,“ píše zase Politico o šachovej šampiónke Dane Reizniece-Ozolovej z Lotyšska, ktorá by mohla ako prvá politička z Pobaltia získať významný post v EÚ. Proti nej hrá, že je z menej vplyvnej skupiny Zelených.   

Z veľkých krajín majú šancu francúzsky minister Bruno Le Maire a jeho taliansky kolega Pier Carlo Padoano.

Le Maire tento týždeň bude podľa Reuters za svoju kandidatúru na „Pána Eura“ lobovať v Berlíne s nemeckými partnermi.

Pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona je reforma eurozóny veľká téma a jeden z najväčších cieľov jeho päťročného obdobia, píše svetová agentúra.

Stretávanie sa 19 ministrov eurozóny prebieha každý mesiac a je vplyvným fórom na presadzovanie ekonomických vízií a reformy hlbšej integrácie EÚ.

„Le Maire (48) je považovaný za ostrého, ambiciózneho a viac než schopného viesť skupinu,“ píše o ňom Reuters. Proti nemu by však mohli hrať obavy z príliš silného francúzsko-nemeckého spojenectva. A ako dodáva svetová agentúra, keď ide o deficit, Le Maire sa vo svojej krajine veľmi nemá čím pochváliť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie