Denník N

Porazili sme fašistov? Naozaj? A čo ďalej?

Pozrite si zoznam víťazov a porazených v župných voľbách a to, čo nás môže čakať v budúcnosti.

  • Senátor Jiří Hlavatý z ANO bol v českých voľbách zvolený za poslanca, čím mu zanikol senátorský mandát. Označil to za návrat totality a v doplňujúcich voľbách do senátu sa rozhodol opäť kandidovať. Účet za voľby majú podľa neho zaplatiť tí, ktorí ho za poslanca zvolili, lebo on ním nechcel byť.
  • Primátor Martina Andrej Hrnčiar, člen Mosta, Siete a Mosta, oznámil, že po tom, čo sa mesto dostalo z nútenej správy, sa nevzdá primátorského postu, hoci to predtým sľúbil.
  • Tibor Rostas predpovedal, že bystrickým županom sa stane Marian Kotleba, a keď sa to nestalo, vyhlásil, že sa nemýlil, len to myslel inak.
Fašisti tvrdili, že Boh rozhodne. Boh rozhodol.

Nová ministerka školstva odmietla Lukáša Machalu vymenovať do funkcie, v ktorej by mal dosah na eurofondy, a SNS sa vybrala do volieb.

Nezískala v nich ani jedného župana, jej kandidáta v Bratislave volilo 0,4 percenta ľudí a predbehol ho aj spevák Martin Jakubec a neonacista Ľubomír Huďo. V Žiline jej kandidáta zas predbehol aj Anton Martvoň, ktorý chcel Oravu ochrániť pred migrantmi.

Celkovo 250 kandidátov SNS obsadilo 9 poslaneckých mandátov, čiže Andrej Danko povedal, že to je úspech, a keď sa ho novinárka spýtala, či 0,4 percenta nie je predsa len trochu málo, obvinil ju z toho, že všetko vidí len negatívne.

Nedalo sa zbaviť dojmu, že ak to takto pôjde ďalej ešte chvíľu, Andrej Danko so svojím pozitivizmom celú SNS dotiahne opäť mimo parlamentu a tým sa jeho pozitívny prínos pre slovenskú politiku skončí.

Prieskumy ukazovali, že župné voľby vyhrá Smer, a keď ich prehral, Renáta Zmajkovičová sa sťažovala na nepresné prieskumy. Nepresné prieskumy však boli vinou volebného moratória a volebné moratórium presadil Smer. No a tak.

Tesne pred voľbami sa premiér Fico rýchlo rozhodol podporiť župana Blanára, ktorý vyzeral, že by mohol prehrať, a prehral. Košického kandidáta na župana Rašiho premiér nepodporil, lebo ten prehrať nemohol, ale prehral. No a prehral aj prešovský župan Chudík, ktorému nikdy nedokázali kupovanie rómskych hlasov. Ako pri každých voľbách, aj teraz sa podozrenia z kupovania rómskych hlasov objavili.

A keď premiér Fico videl výsledky, radšej nepovedal nič. Namiesto neho ľudia hovorili, že Smer padá a padať už bude navždy. Tvrdili, že potrebuje reformu, ale ani tá mu nepomôže, a ak by mu aj pomohla, aj tak jej nie je schopný. Bolo jasné, že niekto by mal odísť, ale zároveň bolo jasné, že nikto odísť nemôže, lebo by sa to celé rozsypalo. Smer najviac zo všetkého pôsobil unaveným dojmom.

Skutočná pravda o tom, prečo fašisti prehrali

No a do volieb vytiahli aj fašisti. Tí najprv v Banskej Bystrici prišli o eurofondy, tak tvrdili, že ich nepotrebujú. Potom tvrdili, že presvedčili vládu, aby im ich vrátila, ale vláda to poprela, tak tvrdili, že presvedčili Európsku komisiu, ktorá to však poprela tiež.

Fašisti Európsku úniu nenávideli, jej vlajku zvesili, demonštratívne pálili a označovali ju za okupačnú handru. No a tesne pred voľbami sa nakoniec hrdili tým, že eurofondy predsa len získali, a to bolo zvláštne.

Ľudia sa báli, že fašisti môžu vo voľbách krajinu ovládnuť zdola, ale to sa nestalo. Marian Kotleba v Banskej Bystrici jasne prehral, 356 kandidátov získalo len 2 poslanecké mandáty a to bolo ešte horšie ako výsledok SNS, ktorý Andrej Danko označil za úspech.

No a Marian Kotleba povedal, že za výsledok môžu médiá a George Soros.

To mi nevychádza

Župné voľby sa skončili. Fašisti prehrali, ľudia si vydýchli, ale nie nadlho, lebo politológovia tvrdili, že za neúspech fašistov môže volebný systém a ich podpora ostáva rovnaká.

Opozícia ukázala, že sa dokáže spojiť. Alojz Hlina povedal, že víťazom volieb je KDH, ale najviac županov mali Obyčajní ľudia, ale za lídra opozície sa považoval Richard Sulík.

No a našli sa aj ľudia, ktorí varovali pred tým, že takáto opozícia v budúcnosti môže Slovensko viesť presne tým smerom, ktorým sa vybralo Poľsko pod vládou PiS. Aj to totiž začínalo z pozície vyššieho a morálnejšieho dobra, jeho heslom bol boj proti mafii v politike a skončilo tým, že zabudlo na demokratické princípy.

No a to všetko mohlo pokojne znamenať, že fašisti síce prehrali, ale neboli porazení, a Smer síce prehral tiež, ale do budúcnosti tak celkom nevyhral nikto.

Tu je Martin Jakubec na tento týždeň, páčiť sa vám môžem tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie