Denník N

Kremeľ si tajne kupoval akcie Facebooku a Twittera, ukazujú Paradise Papers

Jurij Miľner a jeho kalifornské sídlo. Foto – TASR/AP
Jurij Miľner a jeho kalifornské sídlo. Foto – TASR/AP

Nové dokumenty z daňových rajov ukazujú, že Kremeľ sa zaujímal o americké sociálne siete ešte dlho pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

V ten istý týždeň ako zástupcovia veľkých sociálnych sietí Facebook a Twitter pred americkými senátormi priznali, že podcenili aktivity ruských trolov počas amerických prezidentských volieb, sa ukázalo, že Kremeľ si dlho predtým kupoval ich akcie.

Vyplýva to z uniknutých dokumentov z daňových rajov, ktoré začali v nedeľu zverejňovať svetové médiá pod značkou Paradise Papers (Dokumenty z rajov). Nové zistenia detailne opísal americký denník New York Times.

Na začiatku príbehu je meno ruského investora a miliardára Jurija Miľnera, ktorého majetok odhaduje Forbes na 3,5 miliardy dolárov. Nielen tento magazín ho považuje za najdôležitejšieho ruského investora v technológiách. Americký časopis Time ho vlani zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí v kategórii titani.

Ospevoval ho aj Hawking

Slávny fyzik Stephen Hawking ho opísal ako vizionára, ktorý sa pozerá nadlho dopredu. Spolupracuje s ním na projekte Breakthrough Starshot, ktorého cieľom je pripravenie technológií na cestu do slnečného systému Alfa Centauri, ktorý je vzdialený 4,28 svetelného roka – teda viac než 270-tisíckrát ďalej ako Slnko od našej Zeme.

Práve Jurij Miľner podporoval investíciami Facebook i Twitter a neskôr vstúpil aj do ďalších startupov, ako Spotify či Airbnb. Vo svete je 544. najbohatší človek, v Rusku uzatvára prvú tridsiatku. Rád rozpráva o budúcnosti sociálnych sietí či cestovaní vo vesmíre. O jednej veci sa však nikdy vyjadrovať nechcel. Opakovaným otázkam, kto sú jeho investori, sa vyhýbal.

Ako ukázali dokumenty z Paradise Papers, peniaze, ktoré vložil tento vyštudovaný teoretický fyzik pred rokmi do veľkých sociálnych sietí v Silicon Valley, neboli jeho, ale od spoločností, ktoré priamo kontroluje Kremeľ.

Tak napríklad investícia do Twittera bola zabezpečená ruskou štátnou bankou VTB. Vstup do Facebooku zase financoval investičný holding Gazpromu. Obe entity sú dnes na zozname protiruských sankcií.

Obchoduje aj s Trumpovým zaťom

„Miľnerove spoločnosti tak prišli k viac ako ôsmim percentám Facebooku a piatim percentám Twittera, ktoré mu pomohli získať miesto vo viacerých rebríčkoch najvplyvnejšej podnikateľskej elity,“ píše New York Times, podľa ktorého medzi jeho najnovšie investície patrí aj spoločný developerský startup so zaťom amerického prezidenta Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom.

Americký prezident a jeho tím dlhodobo bojujú s obvineniami, že bol prepojený na Rusko, ktoré podľa amerických tajných služieb napadlo prezidentskú kampaň.

Nateraz nič nenasvedčuje, že by mal ruský miliardár niečo spoločné s ruskou propagandou na amerických sociálnych sieťach. Sám Miľner tvrdí, že ruské vládne peniaze (v stovkách miliónov dolárov) boli len jedným z mnohých investorov po celom svete.

„Nie je to nič iné, len biznis,“ hovorí Miľner, ktorý si v Kalifornii v Los Altos kúpil usadlosť na 25-tisíc štvorcových stopách a investoval sedem miliárd dolárov do viac ako 30 spoločností.

Kremeľskí vizionári

Nič podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré pracovalo na vyšetrovaní Paradise Papers, nenasvedčuje tomu, že by mal Kremeľ priamy vplyv na Facebook či Twitter. Ukazuje sa však, že roky pred tým, ako Rusko zasiahlo do amerických prezidentských volieb, malo finančný záujem v amerických sociálnych sieťach.

„Na Kremeľ napojené inštitúcie robia investície v hlave so strategickými záujmami – no nielen komerčnými záujmami, ale rovnako aj štátnymi,“ cituje NYT Michaela Carpentera, ktorý mal za Baracka Obamu na starosti Rusko v národnej bezpečnostnej rade.

Rovnako to vidí aj Iľja Zaslavskij z amerického projektu Cleptocracy Initiative. „Investičný holding Gazpromu je využívaný na politicky dôležité a strategicky významné obchody pre Kremeľ,“ hovorí. V čase investícií do Facebooku bol jeho prezidentom jeden z najbohatších Rusov a vplyvný proputinovský oligarcha Ališer Usmanov.

V štátnej banke VTB, ktorá investovala cez Miľnera do Twittera, je zase v dozornej rade Matthias Warnig, ktorý kedysi slúžil vo východonemeckej tajnej službe, keď v Drážďanoch ako agent KGB pôsobil Vladimir Putin. Vlani Panama Papers ukázali, že táto banka posielala na účet čelistu a prezidentovho blízkeho priateľa Sergeja Roldugina stovky miliónov dolárov.

Objavili sa špekulácie, že v skutočnosti bol bielym koňom ľudí z Kremľa a VTB je v skutočnosti ich čiernym pokladníkom, píše NYT.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Paradise Papers

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie