Denník N

Inteligentný pop Gorillaz treba zažiť naživo. Zatiaľ to ide len mimo Slovenska

Foto – gorillaz.com
Foto – gorillaz.com

Britská skupina vyrazila na turné k novému albumu Humanz. Jednou z prvých zastávok bola Viedeň.

„Európa, priprav sa, prichádzame!“ zverejnili na sociálnej sieti koncom októbra. A už aj vyrazili. „Opičí gang“ na čele s lídrom skupiny Blur Damonom Albarnom sa vo štvrtok predstavil prvýkrát vo svojej histórii vo Viedni. Turné na podporu nového štúdiového albumu Humanz, na ktorého vydanie sa čakalo sedem rokov, zavíta aj do ďalších okolitých metropol.

Z veľkej časti zaplnená viedenská Stadthalle bola plná očakávaní, ako bude vyzerať tento jedinečný hudobný počin fungujúci od roku 1998, ktorého hlavnými predstaviteľmi sú fiktívne kreslené postavičky Murdoc Niccals, Noodle, 2D a Russel Hobbs. Práve vizuálne prepojenie so živou kapelou na pódiu bolo asi najčastejšou témou medzi čakajúcimi fanúšikmi na začiatok koncertu. Tí sa nakoniec nedočkali žiadneho prekvapenia a vystúpenie Gorillaz sa podobalo viac na klasický koncert ako na prepracovanú vizuálnu šou, čo je možno škoda, lebo tento projekt by si na veľkom pódiu určite zaslúžil viac kreativity. Úvod navyše sprevádzali mierne problémy s nastavením zvuku, čo sa však časom zvukárom podarilo zlepšiť a ľudia si mohli vychutnávať zvyšok vystúpenia bez rušivých momentov.

Damon Albarn si k svojej kapele na pódium prizval osem skvelých černošských vokalistov a tí dotvárali miestami až gospelovú atmosféru vystúpenia nesúceho sa v duchu fúzie popu, hiphopu a r’n’b . V druhej časti večera sa postupne na pódiu prestriedali aj hiphopoví hostia Jamie Principle, Zebra Katz, charizmatická Little Simz a nestarnúci De La Soul. Práve táto legenda z Long Islandu dokázala svojím vystúpením vytvoriť elektrizujúcu atmosféru a ich hosťovanie bolo určite tým najlepším momentom, ktorý sa vo Viedni dal vidieť.

O to väčším – a pri tomto množstve hostí trošku nemilým – prekvapením bolo to, že v dvoch skladbách namiesto live actov bola rapovacia časť nepochopiteľne pustená iba zo samplov. To trošku pokazilo dojem z celej šou. Vystúpenie však bolo dramaturgicky vyskladané dobre a s každou skladbou gradovala atmosféra, ktorú ešte dotvárali kreslené videá Jamieho Hewletta premietané na veľkej obrazovke. Nové piesne skvele zapadli do pestrej mozaiky hudobných štýlov a nebolo to teda iba o čakaní na najväčšie hity. Tie, samozrejme, prišli v závere koncertu v prídavku po hlavnej časti a potvrdilo sa, že skladby Stylo, Feel Good Inc. a, samozrejme, Clint Eastwood sa stali už nesmrteľnými.

To, že sa koncert niesol v duchu „poďme sa zabaviť a užiť si tento večer“, sa nakoniec aj odzrkadlilo na príjemne uvoľnenej atmosfére, na ktorú nie sme vždy na koncertoch v Rakúsku zvyknutí. Väčšina z dvanásťtisíc návštevníkov odchádzala po vypočutí vyše dvadsiatich skladieb domov spokojná. Rovnako spokojný vyzeral aj Albarn, ktorý sa už neobjavil v záverečnej skladbe a v zákulisí si dal s úsmevom jednu pokoncertnú stojku na rukách pri odchode do šatne. Gorillaz po koncerte pozdravili publikum cez sociálne siete.

Ale ako bolo už spomenuté, od vždy šokujúcich Gorillaz sa predsa len čakalo trošku „drzejšie“ vystúpenie a nie iba „obyčajný“ koncert. Napriek tomu treba určite túto šou zažiť, lebo Damon Albarn je skrátka iba jeden. Môžete sa napríklad vybrať do Budapešti 13. novembra alebo o deň neskôr do Prahy.

Album Humanz teda uzrel svetlo sveta aj v live verzii a už teraz sme zvedaví na jeho nasledovníka a hlavne na to, akú novú rolu dostanú kreslené postavičky charakteristické pre projekt Albarna s Hewlettom.

Autor je organizátor festivalu Grape

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie