Denník N

Proti Zemanovi bude kandidovať aj expremiér Topolánek, Drahoš to považuje za zlý vtip

Mirek Topolánek v roku 2009. Foto – TASR/AP
Mirek Topolánek v roku 2009. Foto – TASR/AP

Bývalý český premiér je spájaný s veľkými korupčnými kauzami, podľa kritikov môže svojou kandidatúrou nepriamo pomôcť Milošovi Zemanovi.

Bývalý český premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v nedeľu nečakane ohlásil, že chce kandidovať na prezidenta krajiny. V pondelok si už zohnal na kandidatúru dostatok hlasov senátorov.

Pre Českú televíziu vysvetlil, že chce kandidovať ako protikandidát proti silnému spojenectvu medzi súčasným prezidentom Milošom Zemanom a víťazom nedávnych parlamentných volieb Andrejom Babišom z hnutia ANO. Toho Zeman poveril vytvorením vlády bez toho, aby mal zaistenú parlamentnú väčšinu.

„Bolo to emocionálne rozhodnutie založené na tom, ako sa vyvíja situácia po voľbách, a na spôsobe, akým je priateľstvo medzi hradným a čapím ľudom potvrdzované aj neštandardnými krokmi,“ odôvodnil svoj zámer Topolánek. Podľa kritikov svojou kandidatúrou len pomôže Zemanovi k víťazstvu.

Podporu našiel v senáte

Český expremiér hľadal podporu u piatich politických strán, tvrdí, že chce byť nestranícky kandidát. „Jeden z tých piatich klubov, ktorý mi poskytne hlasy, je senátorský klub ODS, avšak zďaleka nie všetci. Dnes už nie som členom tejto strany, a nie so všetkými predstaviteľmi ODS som sa rozišiel v dobrom,“ komentoval Topolánek pre Českú televíziu.

Do volieb sa môžu oficiálne prihlásiť záujemcovia, ktorí preukážu overené podpisy 50-tisíc občanov, desiatich senátorov alebo dvadsiatich poslancov. Posledný termín na odovzdanie prihlášky je už tento utorok. Potrebných desať podpisov senátorov nakoniec získal od ODS, TOP 09 či klubu STAN a Súkromníci.

Hoci sa o Topolánkovej možnej kandidatúre už dlhšie špekulovalo, jeho nedeľné oficiálne potvrdenie vyvolalo ostré reakcie. Bývalý predseda Akadémie vied ČR a aj vážny prezidentský kandidát Jiří Drahoš to napríklad považuje za zlý vtip.

„Takže Mirek Topolánek chce kandidovať na prezidenta. Podľa svojich vlastných slov nás chce zachrániť pred Zemanom. Pritom predstavuje presne to isté, čo súčasný prezident. Hrubosť, vulgárnosť a nedostatok rešpektu voči názorovým odporcom, to týchto dvoch matadorov českej politiky spája. A jeho najbližší spolupracovník Marek Dalík zajtra nastupuje do väzenia. Tá kandidatúra je pre mňa skrátka zlý vtip,“ napísal na Facebooku.

V podobnom duchu reagoval aj víťaz nedávnych parlamentných volieb Andrej Babiš.

„Nemôžem uveriť tomu, že najskorumpovanejší premiér od samostatnosti Českej republiky sa uchádza o funkciu prezidenta. To si naozaj vyžaduje obrovskú dávku arogancie a egocentrickosti. ODS konečne našla svojho kandidáta, ktorý symbolizuje jej korupčnú históriu,“ uviedol Babiš pre denník Právo.

Naopak, Topolánka sa zastal tak súčasný šéf ODS Petr Fiala, ako aj Miroslav Kalousek, ktorí zdôraznili Topolánkove skúsenosti nielen v pozícii premiéra, ale aj predsedu Rady Európskej únie.

Fiala tiež podotkol, že Topolánek disponuje výborným zahraničnopolitickým rozhľadom, čo z neho robí silného kandidáta. Prezidentské voľby v Česku sa odohrajú v januári 2018.

Názory politológov sa rôznia

Jednotný postoj k Topolánkovi nemajú ani českí politickí komentátori. Ladislav Mrklas z pražského inštitútu Cevro si myslí, že pri dobre nastavenej kampani má bývalý šéf ODS šancu získať 15-20 percent, čo by podľa jeho názoru za určitých okolností mohlo stačiť na postup do druhého kola.

Podľa Mrklasa je Topolánek protizemanovský kandidát iného typu ako všetci ostatní uchádzači o post prezidenta. „Je to človek, ktorého názory sú dlhodobo známe, pre mnohých ľudí určite neprijateľné, ale pre iných nejakým spôsobom zaujímavé. To isté sa dá povedať o jeho životnom príbehu,“ dodal Mrklas pre portál idnes.cz.

Naopak, skeptickejšie vyhliadky Topolánkovi predpovedá politológ z brnianskej Masarykovej univerzity Lubomír Kopeček. Naráža najmä na kauzy Topolánkovho blízkeho spolupracovníka a lobistu Marka Dalíka, ktorý je zapletený do korupčnej kauzy Pandur v súvislosti s nákupom obrnených transportérov od rakúskej firmy Steyr.

Ďalšou škvrnou na Topolánkovej povesti je tzv. toskánska aféra, pri ktorej išlo o stretnutia českého expremiéra v luxusnej vile v talianskom Toskánsku s vplyvnými lobistami. Významnú nevýhodu vidí Kopeček v tom, že Topolánek nekandiduje za žiadnu politickú stranu. V dôsledku toho mu bude podľa brnianskeho politológa chýbať nielen potrebné zázemie, ale aj finančné prostriedky na kampaň.

Doteraz sa na voľby odhodlal aj bývalý veľvyslanec vo Francúzsku Pavol Fischer, textár a podnikateľ Michal Horáček, hudobník a predseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a lekár Marek Hilšer.

Ako posledný svoju kandidatúru na pondelkovej tlačovej konferencii potvrdil český prezident Miloš Zeman. Nazbieral viac ako 113-tisíc podpisov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie