Denník N

Raši: Či má odstúpiť Kaliňák? Rozhodne vedenie strany a on sám

Richard Raši počas volebnej noci v roku 2014, keď sa stal primátorom Košíc. Okolo neho Robert Kaliňák (vľavo), Peter Žiga (vpravo otočený z profilu) a Pavol Paška (celkom vpravo). O Rašim Žigovi a Paškovi sa hovorilo ako o najmocnejších politikoch z východného Slovenska. Foto - TASR
Richard Raši počas volebnej noci v roku 2014, keď sa stal primátorom Košíc. Okolo neho Robert Kaliňák (vľavo), Peter Žiga (vpravo otočený z profilu) a Pavol Paška (celkom vpravo). O Rašim Žigovi a Paškovi sa hovorilo ako o najmocnejších politikoch z východného Slovenska. Foto – TASR

Robert Fico sa ani dva dni po župných voľbách nevyjadril k ich výsledku. V utorok budú rokovať stranícke orgány, viacerí predstavitelia strany hovoria o zmenách.

Premiér a predseda Smeru Robert Fico sa ani dva dni po voľbách nepostavil pred kamery a nezhodnotil výsledky volieb, v ktorých Smer stratil županov. „Prvé stanovisko k voľbám poskytol podpredseda strany Peter Pellegrini. O ďalších krokoch budeme informovať po zasadnutí straníckych orgánov,“ napísala hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Smer najviac bolí prehra v Košickom samosprávnom kraji. Krajský predseda strany Richard Raši prehral s nezávislým Rastislavom Trnkom iba o 875 hlasov.  Ak by bol Smer schopný dohodnúť sa na spolupráci a jeho podpore s koaličnými partnermi na vládnej úrovni, Raši v tomto tesnom súboji mohol zvíťaziť.

Rašimu by pomohli hlasy SNS a Mosta

Most-Híd mal v Košiciach vlastného kandidáta Karola Patakyho, ktorého podporila aj strana Skok. Získal až takmer 15-tisíc hlasov. Vlastnú kandidátku Jarmilu Tkáčovú mala aj SNS. Dostala 3 638 hlasov.

Keď Raši kandidoval v 2014 na primátora, Most-Híd ho podporil, hoci vtedy bol opozičnou stranou voči Smeru, ktorý vládol sám. Odvtedy sa tieto strany v Košiciach rozhádali a tak v roku 2017 už k dohode nedošlo.

„SNS aj Most-Híd sa rozhodli do volieb nominovať svojich vlastných kandidátov a ja ich rozhodnutie rešpektujem. Výsledkom žiaľ je, že tým nezískala ani jedna koaličná strana,“ povedal Raši. Na otázku, či sa o takúto dohodu Robert Fico usiloval, povedal, že dohody sa robia na regionálnej úrovni s podporou predsedníctva strany.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár už v nedeľu ráno vyhlásil, že Smer sa mal k Mostu správať v Košiciach štyri roky ako k partnerovi, potom by o ich podporu Raši neprišiel.

„Počas posledných štyroch rokov mala strana Smer v našom regióne koaličnú spoluprácu so stranou Most-Híd iba na krajskej úrovni a podľa informácií, ktoré mám od končiaceho predsedu Zdenka Trebuľu, bola spolupráca bezproblémová,“ tvrdí Raši.

Krajský predseda Mosta-Híd v Košiciach Elemér Jakab si to nemyslí. „Nevieme urobiť dohodu s pánom Rašim, nakoľko všetky dohody doteraz porušil. S takým politikom ani do budúcna dohody robiť nebudeme,“ povedal Jakab, ktorý tvrdí, že inak je s Rašim priateľ. „Bohužiaľ, keď nedodrží chlapské slovo, tak to sa nerobí.“

Aké dohody Raši porušil? To Jakab nechce zverejňovať. Povedal už len, že nesúhlasili s viacerými jeho krokmi, napríklad s parkovacou politikou.

Jakab si myslí, že Raši sa stal primátorom pred troma rokmi len vďaka podpore Mosta. Spomína, že Smer chcel najprv navrhnúť Ladislava Lazara, no ľudia z Mosta-Híd ich presvedčili, že šancu od nich má len Raši.

Elemér Jakab. foto – TASR

„Dohody sa robia na regionálnej úrovni, vláda s tým nič nemá. Ministri si robia svoju prácu, aj poslanci, tam sú celkom iné problémy ako v meste,“ vysvetľuje Jakab, ktorý je aj poslancom v Národnej rade. Situácia v ich meste nemá nič spoločné so vzťahmi vo vládnej koalícii, dodáva.

Hovorí aj to, že Rašiho varoval, že prehrá a on tomu nechcel veriť.  „Len to viem odporučiť, aby to bral s pokorou, je mladý, spokojný, nájde si miesto v živote,“ vyhlásil Jakab.

„On si myslel, že to mu vyjde, lebo vraj Maďari zvláštne vidia svet a určite ho podporia. Ťažko niekomu radiť, aby to robil správne, keď nerobí.“ 

V utorok bude rokovať vedenie strany

Raši si nemyslí, že jeho prehra súvisí so vzťahmi v koalícii. Predseda SNS Andrej Danko ešte v nedeľu podvečer vyhlásil, že je s výsledkami volieb spokojný. SNS pritom nezískala župana, keď jej kandidáti prepadli a v zastupiteľstvách získala len 15 poslancov.

Danko však hovoril, že je rád, že mal koho do volieb postaviť. Otázky o tom, či to malo zmysel a prečo nepodporili silnejších kandidátov svojich koaličných partnerov, ho vyrušili.

V pondelok krátko zasadla koaličná rada bez akéhokoľvek vyhlásenia k voľbám. Danko aj Béla Bugár odišli bočným vchodom a Fico sa vôbec neukázal.

Vedenie Smeru prvýkrát rozoberie výsledky volieb v utorok na obed. „Pokiaľ vedenie strany vyhodnotí moju zodpovednosť, som pripravený odstúpiť,“ odpovedal Raši na otázku, či sa nevzdá funkcie krajského predsedu. Vyhlásil tiež, že „teraz tretiu kandidatúru na post primátora neplánujem“.

Europoslankyňa Smeru Monika Smolková pre Korzár povedala, že Smeru prehrali voľby aj veľké kauzy ako vyplatenie odmeny advokátovi Radomírovi Bžánovi. Smolková ešte predtým povedala, že Robert Kaliňák by mal pre kauzu Bašternák odstúpiť z funkcie ministra vnútra.

„Žiadna kauza týkajúca sa našej strany pred voľbami nepomáha, ale voľby som prehral ja,“ povedal na to Raši.

Mal by podľa neho odstúpiť z funkcie Robert Kaliňák? „Vyvodenie, či nevyvodenie prípadnej osobnej zodpovednosti, ktoréhokoľvek člena strany je vždy vecou vedenia strany a konkrétnej osoby,“ povedal Raši.

Kaliňák ako podpredseda strany na otázky o voľbách neodpovedal. Komentovať ich nechcel ani minister financií a tiež podpredseda strany Peter Kažimír.

Žiga: Niečo nie je v poriadku

Bývalý krajský šéf Smeru v Košiciach a dnes podpredseda strany a minister hospodárstva Peter Žiga povedal, že Rašiho v župných voľbách podporilo o 9 tisíc voličov viac než bývalého predsedu kraja vo voľbách pred štyrmi rokmi a medzi ním a víťazom bol minimálny rozdiel. „Všetko nasvedčuje tomu, že v prospech protikandidáta rozhodli na poslednú chvíľu nerozhodnutí voliči,“ myslí si Žiga, podľa ktorého mal Raši dobrú kampaň.

„Súčasne chýbali aj tisícky hlasov priaznivcov koaličných partnerov, ktorí postavili vlastného kandidáta na predsedu kraja. So stranou Most-Híd sme rokovali, mali sme však celkom iný pohľad na regionálne voľby,“ vyhlásil tiež.

Raši mal tiež podľa neho „výrazne lepší volebný výsledok, než sú preferencie strany Smer, čo znamená, že dokázal osloviť aj voličov iných politických strán“.

Peter Žiga foto – TASR

Voľby podľa Žigu ukázali celoslovenský fenomén, keď zmobilizovali viac voličov opozície ako koalície. „Je tu jasný odkaz, že tu niečo nie je v poriadku a súčasná politika a témy voličov nepresvedčili, alebo sú nezrozumiteľné. Vnímam túto situáciu veľmi vážne a musíme sa ňou zodpovedne zaoberať.“

Ak chce byť Smer podľa Žigu v najbližších voľbách úspešný, „musíme zmeniť prístup a riešiť skutočné, každodenné problémy ľudí v ich živote a to je ich ekonomická situácia, alebo napríklad cesty, naša politika nesmie byť odtrhnutá od života“.

V Žiline a Prešove by hlasy SNS nepomohli

Najkritickejšie sa zatiaľ vyjadril minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič. „Myslím, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov našich kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany a to politické, programové aj personálne,“ povedal.

„Som presvedčený, že neúspechy niektorých kandidátov neboli spôsobené ich zlyhaním, ale niektorých iných funkcionárov v Smere. Mali by sme si v pokoji vyhodnotiť, čo bol hlavný problém,“ povedal pre agentúru SITA krajský šéf strany v Žiline Ján Podmanický.

„Zdá sa, že problém nie je vo Ficovi, ale vo viacerých funkcionároch strany, ktorí miesto získavania bodov Smer oslabujú. Ak chceme využiť obrovský potenciál vo Ficovi, musíme prikročiť k personálnym zmenám na všetkých úrovniach,“ tvrdí Podmanický.

V Žiline voľby prehral podpredseda strany Juraj Blanár. Získal 55 931 hlasov. Erika Jurinová z OĽaNO získala o viac ako 26-tisíc hlasov viac. Pred štyrmi rokmi pritom Blanár v Žiline vyhral už v prvom kole, keď získal 63-tisíc hlasov.

Blanárovi zrejme nepomohla kandidatúra starostu Mútneho a honorárneho konzula Bieloruska Mariána Murína, ktorý bol kedysi tiež členom strany. Získal takmer 20-tisíc hlasov. Ani tie by však Blanárovi na víťazstvo nestačili. Nepomohlo by mu ani, keby získal aj všetky hlasy Jána Mikolaja, kandidáta z SNS. Ten dostal len 5-tisíc hlasov.

Prehral aj Peter Chudík v Prešove. Rozdiel medzi ním a víťazom Milanom Majerským z KDH bol približne 17-tisíc hlasov. Kandidát SNS Miroslav Škvarek mal len takmer 4-tisíc hlasov. Most v Prešove nepodporoval nikoho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie