Denník N

Poľsko chce byť v strehu, pri ruskom Kaliningrade postaví strážne veže

Ruská exkláva medzi Poľskom a Litvou vyvoláva obavy. Ruská baltská flotila tam už má bombardéry aj moderný raketový systém Iskander-M.

S Iskandermi v Kaliningrade strašia Rusi od kedy sa hovorí o protiraketovom dáždniku v Európe. Ten by si s nimi zrejme neporadil. FOTO - TASR/AP
S Iskandermi v Kaliningrade strašia Rusi od kedy sa hovorí o protiraketovom dáždniku v Európe. Ten by si s nimi zrejme neporadil. FOTO – TASR/AP

Majú byť vysoké od 35 až  do 50 metrov, v pohotovosti 24 hodín denne a hotové ich chcú mať už v júni tohto roka. Poliaci chcú čoskoro dokončiť šesť strážnych veží pri hraniciach s ruskou Kaliningradskou oblasťou. Na každej majú byť nainštalované kamery s nočným videním.

Od anexie ukrajinského Krymu a vyzbrojovania proruských separatistov na východe Ukrajiny sa obyvatelia pobaltských krajín aj Poliaci obávajú hybridnej vojny s ruskou armádou na svojom území. Z preventívnych dôvodov sa preto v regióne zvýšil počet jednotiek aj cvičení NATO.

Vyzbrojená exkláva

Poľsko a Litva sú navyše nervózne z ruskej exklávy, ktorá je vtiesnená medzi ich krajinami. Ruská armáda tam má rakety krátkeho doletu: systémy Iskander-M, schopné niesť jadrové hlavice a Baltskú námornú flotilu.

Podľa EUobserver v prípade nových pohraničných veží však ide o starší projekt, ktorý priamo nesúvisí s ukrajinskou krízou, plánovali ho ešte pred anexiou Krymu a má hlavne lepšie strážiť migráciu cez rušné hranice.

„Pri svojej výške môžu byť dobrou pozorovacou platformou pre dianie v Kaliningrade a ponúka sa tiež možnosť, že ponesú napríklad malé radary na sledovanie pozemných cieľov, elektronické senzory na odpočúvanie komunikácie a podobne,“ rozpráva pre Denník N vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr.

„Viac-menej však platí, že každá taká platforma pre prieskum a pozorovanie môže byť užitočná, prípadne nebezpečná, podľa toho, na ktorej strane stojíte.“

Kaliningradská oblasť je veľká asi ako Košický a Prešovský kraj dokopy. Poľsko s ňou má hranice dlhé dvesto kilometrov, cez ktoré ročne podľa poľskej agentúry PAP prejde 3,3 milióna Rusov a 3,2 milióna Poliakov.

Cena šiestich veží sa odhaduje na 3,7 milióna eur. Až 75 percent z toho by mali zaplatiť fondy Európskej únie pre ochranu vonkajších hraníc. Poľskú agentúru PAP o tom informovala hovorkyňa poľskej hraničnej polície Miroslawa Aleksandrowicz.

kaliningrad

Rusi strašia Iskandermi

V Kaliningradskej oblasti to celkom žije. Rusko využíva Litvu a Poľsko ako tranzitné krajiny veľmi často.

Aj preto sa litovský expremiér Andrius Kubilius obáva, že by Kaliningrad mohla Moskva využiť ako zámienku na rozbehnutie invázie, podobnej tej na ukrajinskom polostrove Krym. „Majú veľa fantázie pokúsiť sa aj o niečo iné ako Krym,“ povedal pre americký magazín Newsweek.

Podľa vyjadrení ruských predstaviteľov by malo už tento rok byť v ruskej exkláve umiestnených viacero ruských bombardérov, bojových lietadiel a najnovších raketových systémov Iskander-M. Do ruského západného vojenského okruhu by ich mali doviezť na veľkých lodiach námorníci Baltskej námornej flotily.

„Ak by sa to potvrdilo, určite by išlo o silný nátlakový prostriedok, pretože Iskander je veľmi kvalitná a výkonná zbraň. Na rozdiel od minulosti by však zrejme už neostalo len pri slovných reakciách a Poliaci by zrejme reagovali nákupom ďalších systémov protivzdušnej obrany, prípadne by mohli ešte viac tlačiť na zakúpenie zbraní, ktoré by mohli Iskadery zničiť. Hovorí sa napríklad o strelách s plochou dráhou letu Tomahawk,“ dodáva analytik Visingr.

O Iskanderoch na poľských hraniciach hovorí Moskva už niekoľko rokov ako o odpovedi na protiraketový dáždnik NATO nad Európou. Systém využíva moderné rakety, ktoré  na rozdiel od klasických letia nepredvídateľne a ťažšie sa odhaľujú aj radarmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie