Denník N

Hlina: Egovojna v opozícii sa musí skončiť, nedohodnúť sa dokáže každý hlupák

Alojz Hlina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

KDH sa zaradilo medzi víťazov krajských volieb, po Smere má najviac poslancov a Milan Majerský sa stal županom v Prešove. Fašistov porazíme, ak prestaneme brať politiku ako šancu kradnúť, vraví jeho šéf Alojz Hlina.

Alojz Hlina (1970) sa narodil v Liptovskom Mikuláši, detstvo strávil na Orave v Námestove, maturoval na poľnohospodárskej priemyslovke, nedokončil štúdium na Vysokej škole poľnohospodárskej. Pracoval ako vykupovač dobytka na Orave, neskôr ako profesionálny manažér Vysokoškolskej únie v Bratislave. Od roku 1991 podniká, obchodoval s Čínou (vyvážal autá, dovážal textil), v Bratislave a Žiline otvoril reštauračné podniky. Prevádzkuje salaš pri Stupave. V rokoch 2012 až 2016 bol poslancom parlamentu (najskôr za OĽaNO, potom nezaradený). Od júna 2016 je predsedom KDH.

Keď sme spolu robili rozhovor v júni, presviedčali ste ma, že váš kandidát Milan Majerský v Prešove určite porazí Petra Chudíka zo Smeru. Ja som vás vtedy nebral veľmi vážne, považoval som to za také velikášske reči. Prečo ste si boli taký istý?

Nechcem sa hrať na múdreho. Niekedy politik musí niečo vyžarovať, lebo to, čo vyžarujete, aj priťahujete. Ak by ste sám spochybňovali, ako by ste mohli presvedčiť niekoho iného? No v Prešove boli reálne predpoklady na úspech. Veril som tomu, že ak sa nám podarí dohodnúť spoločný postup troch strán, teda KDH, SaS a OĽaNO, zo župných volieb sa nakoniec stane referendum o súčasnej vláde. K tomu naozaj došlo, takže niektorí ľudia nevolili konkrétneho kandidáta, ale išli voliť proti Smeru.

Opozičné strany pritom heslo, že ide o referendum o vláde a Smere, až tak v komunikácii netlačili.

Ale ľudia to tak sami uchopili. Pravdou je, že vždy môžete robiť viac, po vojne je každý generál.

Počas župnej kampane ste ohlásili, že sa sťahujete na východ, aby ste prispeli k výhre opozície a Milana Majerského v Prešovskom kraji. Ako presne to vaše presťahovanie sa vyzeralo?

V októbri som spal doma asi tri noci, zvyšok som strávil na východe. Mali sme dva základné tábory, v Humennom a Poprade, tam som nocoval. Najviac roboty samozrejme, spravil sám Milan. Mal výbornú kontaktnú kampaň, každý deň bol niekde v teréne. On bol hlavný útok a ja som mu robil krídelnú podporu. Jazdil som po kraji, pokračoval som vo svojom formáte 365, teda navštevovaní obcí, ale všetko sme vyhodnocovali za jazdy. Boli dediny, kde sme zistili, že tam kampaň ani nemá zmysel robiť.

Napríklad?

Napríklad taký Kalinov. To je koncová obec, kde má na konci dediny Peter Chudík svoje lovecké sídlo. Robili sme odtiaľ aj video, na ktorom sme ukázali, že kým inde v kraji sú cesty rozbité, on si tam nechal spraviť novú asfaltku. Prišli sme tam a zistili sme, že v Kalinove 73 ľudí volí Chudíka a dvaja manželia nás. Volebná kampaň, keď ju robíte dobre a v teréne, je skoro ako chirurgia, idete do najmenších detailov. V Kalinove sme so sebou v aute zviezli jednu paniu, lebo chcela ísť do cerkvi. Keď som sa jej pýtal na voľby, povedala mi, že Chudík je niečo ako ich otec. Vtedy som si uvedomil, že tu sme zbytoční, lebo s takouto emóciou nič neurobíme a musíme ísť skúsiť nájsť voličov inam.

A kde ste ich nakoniec našli?

V mestách. Robili sme si naozaj veľmi podrobné štatistiky a zistili sme, že vyhráme, ak pôjde voliť o 5-tisíc viac Popradčanov a o 10-tisíc viac Prešovčanov, ako pred štyrmi rokmi. A presne tak to dopadlo. Potrebovali sme, aby išiel voliť Poprad, Prešov či Humenné, a na to sme sa zamerali posledné dni. Kampaň sme presne zacielili, vyrobili sme špeciálne letáky, kde sme ľudí oslovovali priamo. Písali sme im – Prešovčania, poďte voliť.

Uspeli ste?

V Prešove je asi 72-tisíc voličov, v roku 2013 volilo 16-tisíc, teraz vyše 25-tisíc. V Poprade pred štyrmi rokmi volilo asi 5-tisíc ľudí, teraz asi 10-tisíc. Vyšlo to presne tak, ako sme chceli, a nakoniec sme aj vyhrali.

Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mali ste tak trochu výhodu, že KDH postavilo v rámci pravicovej koalície jedného županského kandidáta, a tak ste sa ako predseda mohli sústrediť na kampaň v jednom kraji. Zvládli by ste to pre celé Slovensko?

Samozrejme, že ako predseda KDH musím vnímať celoslovenský kontext. Dobrá strana má v krajoch kvalitných ľudí, ktorí urobia hlavnú robotu v regiónoch. Tak to chceme mať aj my. V Prešove už takého človeka máme a budeme mať aj v ostatných krajoch.

O rok budú primátorské voľby, na opozícii teraz vidieť, že má chuť víťaziť. Má KDH viac takých ľudí, ako je Majerský, ktorý je mladý, má skúsenosti s komunálom, a navyše, keď si ho vylepíte na bilbord, tak pôsobí oveľa lepšie ako fúzatí kandidáti Smeru, ktorých bilbordy lemovali cesty v Prešovskom kraji?

Z tohto rozhovoru odchádzam na predsedníctvo, kde sa budeme rozprávať o komunále. Na primátorské voľby si nemôžete spomenúť mesiac pred hlasovaním. Na komunálnych voľbách ideme robiť už teraz, v prvom rade z úcty k voličom. Volič nie je hlupák. Keď chcete vyhrať, musíte si získať dôveru ľudí, a tu nezískate tým, že si mesiac pred voľbami kúpite bilbord. Voľby na Slovensku už nevyhrávajú bilbordy, a to je dobre. Vyháňa to politikov medzi ľudí, a tak to má byť.

SaS a OĽaNO sa už dohadujú na spolupráci v komunálnych voľbách. Rátajú s vami a rátate vy s nimi?

Naša dohoda sa volala Dohoda o spoločnom postupe do volieb do VÚC v roku 2017. Dňom volieb v podstate vyexpirovala, aj keď sú tam pasáže o kreovaní poslaneckých klubov v župných zastupiteľstvách. Či sa uzatvorí nová dohoda pre komunálne voľby, to uvidíme. Budeme sa o tom rozprávať aj my v hnutí. Kresťanskí demokrati budú racionálni a pragmatickí. Ak niečo má zmysel urobiť, urobíme to, ak nemá, tak nie.

No vidieť, že voliči spojenie pravice ocenili.

Je to tak.

KDH malo v rámci pravicových koalícií menšie kvóty na počet kandidátov ako SaS a OĽaNO, no nakoniec ste ich premenili na vyšší počet zastupiteľov, ako majú tieto dve väčšie, a navyše parlamentné strany. Zrejme najmä preto, že v regiónoch máte silnejšie štruktúry. Nemôže to v SaS či OĽaNO pre budúcnosť vytvárať nejaké napätie pri skladaní koalícií?

Možno môže, v politike ani neviete, ako vám zbehne piesok do obloženia a potom to škrípe. Záleží na veľkosti aktérov, ako to zvládnu. Lokálne napätia budú vznikať stále, našou úlohou je však vnímať politiku s väčším nadhľadom a celoslovensky. Tak to bolo aj pri týchto župných voľbách. V niektorých regiónoch kandidoval spolu oheň s vodou, ale ukázali sme, že sa na celoštátnej úrovni vieme dohodnúť. Pritom nám predpovedali, že bude lietať perie. Ale všetko bolo v poriadku.

Perie síce nelietalo, ale so Sulíkom ste dohodu o spoločnom postupe do župných volieb podpisovali cez kuriérov, lebo sa spolu nebavíte. Sulík je stále urazený na váš predvolebný rozhovor pre Denník N, kde ste povedali, že má slovník neonacistu v Drážďanoch.

Ráta sa výsledok. Či sa dohoda podpisovala cez kuriéra, až také podstatné nie je. Podstatné je, že tú dohodu podpísal pán Sulík ako štatutár strany, a podpísal som ju aj ja.

Je to už medzi vami lepšie? Čakal by som, že si v nedeľu ako predsedovia strán úspešnej koalície zavoláte a pogratulujete k výsledku.

(dlhšia pauza) Na túto otázku vám asi ostanem dlžný odpoveď. Tak či tak, politika nie je o láske. Ak je však systém funkčný, je dobre.

Ako si vysvetľujete, že ste získali viac poslancov ako SaS a OĽaNO? Je to tými lepšími straníckymi štruktúrami v regiónoch?

Naozaj by som z toho nerád robil preteky. Nemienim sa biť do hrude a vyhlasovať, že sme získali viac mandátov, nedajbože na úkor niekoho iného. Je to tak, ako to má byť, rozhodli voliči a to treba rešpektovať. Nebudem sa vystatovať, že sme lepší ako iní, lebo presne takto sa dostáva ten piesok do obloženia, a potom spolupráca škrípe. Tešíme sa z nášho výsledku a tešíme sa aj z výsledku našich kolegov.

Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď sa počet vašich krajských zastupiteľov blíži k päťdesiatke, je to stále o niečo menej, ako ste získali pred štyrmi rokmi, vtedy ste ich mali 58. No získali ste ich aj vďaka koalíciám so Smerom, ktoré ste teraz ako predseda KDH zakázali. Sú spokojní s výsledkom aj vaši spolustraníci? Nevyčítajú vám, že ak by ste napríklad v Nitre išli so Smerom, mohlo to byť ešte lepšie?

Štát zlyháva, a keď štát zlyháva, začína fungovať fašizmus. A to je veľmi nebezpečné. Ľudí preto nemôžete pliesť. Ten pokles oproti štyrom rokom je daný v podstate najmä Nitrou. Tam sme stratili deviatich poslancov, lebo sme do koalície so Smerom nešli. Ale ja si stojím za tým, že nemôžete niekde vytvárať účelové koalície so Smerom, a inde s ním bojovať. To nefunguje. Po cestách na východe som videl veľa vecí. V jednej dedine som našiel hasičské auto, ktoré v rámci svojej kampane odovzdal minister vnútra Kaliňák, a je dva roky zamknuté v garáži, lebo v tej dedine nie sú dobrovoľní hasiči. Ľudia to vidia. Ťukajú si na čelo, sledujú zlyhávajúci štát a utiekajú sa k extrému. Preto musíme postaviť jasnú a predvídateľnú alternatívu. Smer je náš hodnotový nepriateľ, naše svety sú opačné. Ficova strana umiera a my ju zachraňovať nebudeme.

Vyjasnil sa po týchto voľbách politický konflikt na Slovensku? Vrátil sa k súťaži Smeru a demokratickej opozície?

Určite. Ľudia nemajú čas venovať sa politike niekoľko hodín denne. Musia chodiť do roboty, starať sa o rodinu. Preto im musíme rozhodovanie zjednodušiť. A ja by som bol rád, keby sa to zjednodušilo do polohy, že je na jednej strane silná, rešpektovaná demokratická opozícia, a potom sú tu rôzni exoti, magori, zlodeji, smeráci.

Čo hovoríte na to, ako dopadli voľby v Banskej Bystrici?

Ak by po tom všetkom, čo sa stalo, voľby v Bystrici nevyhral pán Lunter, tak si bookujem letenku na Ryanari. Je dobre, že po tej veľkej snahe dopadli voľby takto.

Vyhrali sme už nad fašizmom?

Vyhráme nad fašizmom. Ale len vtedy, ak politici budú slúžiť ľuďom. Politika nie je odkladiskom neschopných ľudí, politika nie je príležitosť kradnúť. Politika je služba. Pre niekoho to môže byť výzva, pre niekoho aj kariérna záležitosť, ale pre nikoho to nemôže byť možnosť schovať sa, lebo je neschopný, alebo možnosť ísť kradnúť. Ak si zachováme tento pohľad na politiku, fašistov porazíme. Nebojím sa o to.

Keď ste nastúpili na čelo KDH, mali ste v hnutí veľa kritikov. Priznávate, že zákaz spolupráce so Smerom ste presadili mocensky. Je Alojz Hlina po výsledku v týchto voľbách silnejším predsedom KDH ako pred týždňom?

Treba povedať, že ten mocenský nástroj, veto na spoluprácu so Smerom, sme nakoniec nikde nepoužili. Aj keď visel vo vzduchu. Vedelo sa, že to veto máme, a možno aj preto sme ho použiť nemuseli. Viete, politika je zápas, a ja som bojovník. No mali by ste bojovať najmä za vaše politické ciele, nie sa venovať len sebazničujúcemu vnútornému zápasu. Kresťanskí demokrati v minulosti, žiaľ, venovali vnútorným zápasom 80 percent energie. Na plnenie politických cieľov im už nezostával čas. Ja tak pracovať nemienim. Vnútornému zápasu som ochotný venovať maximálne 20 percent energie, lebo uznávam, že v niečom je dobrý, lebo spoločenstvo posúva dopredu. Ale nemôže ho paralyzovať.

Na celoštátnej úrovni: dokážu byť SaS, OĽaNO a KDH do budúcna jadrom stabilnej vládnej koalície, ktorá nielen vystrieda Smer, ale dokáže aj štyri roky vládnuť?

Všetci sa vyvíjame v čase a priestore. Ja som bol pred štyrmi rokmi iný, ako som teraz, a mám pocit, že sa to týka aj kolegov. Otázka je, či je ten vývoj progresívny, alebo degresívny. To teraz súdiť nechcem. No mám pocit, že si každý uvedomujeme zodpovednosť, ktorú máme.

Nie je to ľahšie sa dohodnúť na spolupráci v župných či v komunálnych voľbách, kde predsa len ide skôr o cesty, školy a praktické témy, ako o ideologické postoje? Na celoštátnej úrovni bude už ideológie dosť a môžu vznikať konflikty.

Egovojna musí ísť bokom. Každý chlap je síce márnomyseľný, ale ako raz povedal Anselm Grün, aj ambicióznosť by mala byť spojená so zodpovednosťou. Politici by mali byť zodpovední. V tom rozostavení, v akom sme, musíme každý vedieť ubrať a vytvoriť spoločné vojsko so spoločným velením.

Prešovským županom sa stal Milan Majerský. Foto – TASR

Keď sa bavíme o tom, že každý budete musieť ubrať, spýtam sa na postoj k EÚ, kde vy a OĽaNO otvorene hovoríte, že máte iný postoj ako SaS, respektíve jej predseda Richard Sulík. Zvládnete to zladiť?

Priznám sa, že niektorým veciam nerozumiem. Chápem, že sa pán Sulík snaží budovať stranu, ktorá je širšie rozkročená. No nerozumiem, kedy sú jeho výroky o EÚ účelové, aby zaujal istú časť voličov, a kedy je to úprimné. Ak by to bolo len úprimné, tak z toho ide des. Ak by to bolo účelové, mal by som pre to trošku pochopenie. Pre našu možnú spoluprácu bude dôležité zistiť, kedy sa to hrá, a kedy je to naozaj. Ale to zrejme zistíme až v čase. Sporných bodov bude viac, predsa len náš hodnotový svet je pre mnohých iných politikov tŕňom v oku. No našou úlohou nie je sa nedohodnúť, to dokáže každý hlupák. Našou úlohou je dohodnúť sa.

Vy to dokážete?

Poviem to na príklade. Keď raz hralo Slovensko s Anglickom, všetci mi hovorili, aby som si nepustil anglických futbalových fanúšikov do podniku. Neposlúchol som ich a v Slovak Pube sme v ten večer mali päťsto Angličanov. Keď odišli, boli zlomené len dve stoličky, to sa tak štandardne stáva – sadnú si dvaja, stolička sa zlomí. Ale žiadny konflikt nebol. Pritom možno stačilo málo a z podniku by bola drevárnička. Poviem to ešte raz. Schopnosť nedohodnúť sa pre mňa nie je žiadna schopnosť. Schopnosť dohodnúť sa, a nestratiť pritom tvár, čiže nepokoriť seba ani toho druhého, je pre mňa oveľa väčšou hodnotou.

Čo spraví výsledok volieb so Smerom?

Fico je výborný technológ moci, to klobúk dole, ale dochádza mu dych. Začína sa to lámať. Už som to povedal, Smer umiera.

Pred župnými voľbami sa veľa písalo o tom, že ste sa snažili do KDH získať poslanca Igora Janckulíka, pôvodne zvoleného za Sieť, ktorý pôsobí dnes v klube Mosta-Hídu. V hre bola aj možnosť, že by v Žiline kandidoval za župana. Ako to vyzerá teraz, je šanca, že by ste sa vďaka nemu tak trochu vrátili do parlamentu?

Rozprávame sa spolu, rokovania prebiehajú. Viac by som zatiaľ hovoriť nechcel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie