Denník N

Pozrite si, ktorý kandidát na župana vyhral vo vašom meste či obci (interaktívna mapa)

Podrobná mapa ukazuje, že podpora kandidátov v krajoch nebola rovnomerná. Bašty Smeru vidieť na východe, juh volil favoritov SMK či Mosta-Híd, Kysuce a Orava sú politicky úplne odlišné regióny.

Sobotné výsledky voľby nových županov v niektorých krajoch vyzerali jednoznačne. Napríklad taká Žilina. Erika Jurinová (OĽaNO) tu vyhrala s náskokom nad Jurajom Blanárom zo Smeru v pomere 43 k 27.

Keď sa však človek pozrie na mapu, ktorá ukazuje, ktorý z kandidátov vyhral v jednotlivých obciach, vyzerá to, akoby bol kraj zložený z niekoľkých úplne odlišných regiónov. Kým Jurinová víťazila na Orave a v Žiline a dominovala aj na Liptove, obce a mestá na Kysuciach volili Blanára.

Podobné je to aj v Prešovskom kraji, ktorý je rozdelený na dve polovice. Obce na západe župy, Šariš a Spiš, stáli za víťazom Milanom Majerským. Východ kraja podporoval skôr Petra Chudíka.

Tak to bolo aj v Košiciach – na východe volili ľudia skôr Richarda Rašiho zo Smeru, v Košiciach a okolí kandidáta pravice Rastislava Trnku.

Na mape banskobystrickej župy vidieť, že za víťazom Jánom Lunterom stáli najmä najväčšie mestá v kraji, Banská Bystrica a Zvolen. V oboch mal nezávislý kandidát s podporou väčšiny demokratických strán nadpriemerný výsledok – takmer 60 percent (v kraji to bolo necelých 49 percent).

Mapa čiastočne vysvetľuje aj prekvapivý úspech Jána Mrvu v Bratislavskom kraji, ktorý síce nevyhral, no vo voľbách získal výrazne viac, ako mu predpovedali prieskumy. Za Mrvom stáli nielen Vajnory, mestská časť, kde robí starostu, ale aj blízka Rača a mestá na severovýchod od Bratislavy, Pezinok či Senec.

V Trnavskom kraji porazil opozičný kandidát Jozef Viskupič doterajšieho župana Tibora Mikuša prakticky rovnomerne vo všetkých častiach kraja, kde žijú väčšinovo Slováci. Naopak, na juhu jasne uspel kandidát SMK József Berényi, ktorý porazil aj Konráda Rigóa z Mosta-Híd.

Autorom interaktívnej mapy je Daniel Kerekes, doktorand na katedre politológie brnianskej Masarykovej univerzity a konzultant v politicalconsulting.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie