Denník N

ČSOB, VÚB aj Slovenská sporiteľňa zvyšujú od januára niektoré poplatky

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Banky zarábajú menej na úrokoch, poplatky sú alternatívou, ako si zarobiť.

Šesť bánk mení od januára svoje cenníky. Portál Finančný kompas si všimol, že poplatky zvyšuje ČSOB, VÚB, Slovenská sporiteľňa, OTP, Privatbanka aj Oberbank.

Hore idú napríklad niektoré poplatky, vklady a výbery hotovosti, zamieňanie mincí a bankoviek, vyhotovovanie potvrdení.

„Banky chcú postupne nahrádzať výnosy z úrokov, ako najdôležitejšieho zdroja príjmu, výnosmi z poplatkov. Úrokové príjmy bankám klesajú pre nízke úrokové sadzby,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

Ktoré poplatky zvyšujú

Prinášame prehľad niektorých poplatkov, ktoré banky zvyšujú:

ČSOB od januára zvýši poplatok za Študentský účet FUN z 2,50 na 3 eurá, súčasťou balíka bude aj služba – hotovostný vklad. Poplatok platia študenti, ktorí nedokladujú denné štúdium. Banka tiež zvýši mesačný poplatok za bežný účet v eurách a v cudzej mene z 2 eur na 4 eurá.

Banka tiež zvýši poplatok za výber eurovej hotovosti z bankomatov iných bánk na Slovensku a v krajinách SEPA z 2 eur na 2,50 eura. „Platí, že jeden výber hotovosti z iného bankomatu majú klienti v balíku služieb každý mesiac zdarma, v prípade balíka Pohoda extra nie je počet týchto výberov obmedzený,“ uviedla hovorkyňa banky Anna Jamborová.

Ak si pozriete zostatok z účtu v bankomate inej banky, zaplatíte 0,50 eura, teraz je to ešte 0,30 eura. Za hotovostný výber z účtu si banka bude účtovať poplatok 3 eurá, kým teraz to je ešte 2,50 eura.

Zvýšenie poplatkov sa dotkne aj bezhotovostných platieb. Za odoslanú platbu klient od januára zaplatí 2 eurá v pobočke, 0,20 eura za elektronickú platbu, teraz je to ešte 1,30 eura v pobočke a 0,18 eura elektronicky. Za prijatú platbu zaplatí 0,20 eura, teraz je to 0,18 eura (elektronicky, aj v pobočke).

Poplatky sa zvýšia aj pri poskytnutí informácií o pohyboch a zostatkoch na účte zasielaných poštou, napríklad na týždennej báze z 2,40 na 4 eurá mesačne. Poplatok za interné ohodnotenie bytu bankou stúpne zo 70 na 100 eur. Zadanie, zmena, zrušenie blokácie prostriedkov na účte na žiadosť majiteľa účtu budú s poplatkom 10 eur, predtým bol poplatok 7 eur.

VÚB banka zvyšuje od januára poplatok za poskytnutie spotrebného úveru z 2 % na 4 % z objemu úveru. Okrem toho zvyšuje poplatok za vklad hotovosti na účet: ak ide o vklad bankoviek a mincí v počte 100 kusov (vrátane), poplatok sa po novom zvýši z 0,50 na 1 euro. Každá začatá ďalšia stovka je poplatok ďalšie euro navyše.

Slovenská sporiteľňa si za vklad hotovosti na účet treťou osobou bude pýtať 3 eurá, teraz je ešte poplatok 1,50 eura. Za platby za hazardné hry, lotérie a za stávkovanie klienti zaplatia 3 eurá, teraz sú to ešte 2 eurá.

Banka si po novom nebude účtovať poplatok za realizáciu trvalého príkazu napríklad na účet sporiaceho účtu toho istého klienta v sporiteľni.

OTP banka zvýši poplatok za vinkulovanie peňažných prostriedkov na základe žiadosti klienta zo 70 eur na 100 eur.

Privatbanka si napríklad za výber hotovosti z účtu vedeného v tejto banke bude účtovať 2,50 eura namiesto 1,70 eura.

Oberbank zvýši napríklad poplatok za účet Výhoda zo 4 eur na 5 eur, za účet Klasik a Účet pre mladých a študentov z 1,50 na 2 eurá. V cenníku pribudla služba Hotovostný vklad treťou osobou za poplatok 1,50 eura. Poplatok za platbu obchodníka na Slovensku a inde v eurozóne stúpne z 0,27 na 0,29 centa.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie