Denník N

Carrefour skončil už aj v Košiciach, ostali mu len obchody v Bratislave

Najväčší nával zažil košický Carrefour počas novoročného výpredaja 2005. FOTO - TASR
Najväčší nával zažil košický Carrefour počas novoročného výpredaja 2005. FOTO – TASR

Po Trnave a Žiline zatvoril prevádzkovateľ reťazca francúzskej značky obchod aj na východe. Centrum Cassovia bez potravín neostane, pribudol v ňom Lidl.

Reťazec Carrefour zatvoril svoj hypermarket v ďalšom slovenskom meste. Po Trnave, kde potichu zavrel predajňu koncom januára a Žiline, kde skončil v obchodnom centre Dubeň začiatkom júna, ukončil svoj predaj už aj v Košiciach, v obchodnom centre Cassovia.

Denníku N to potvrdila Ľubica Krkošková z Cassovia Shopping Center. Doplnila, že obchod Carrefouru, ktorý prevádzkuje spoločnosť Retail Value Stores, prestal fungovať na prelome októbra a novembra. Dobre informovaný zdroj redakcii napísal, že zamestnanci dostali výpovede k 1. novembru.

Pod značkou Carrefour tak momentálne fungujú na Slovensku už len dve predajne v Bratislave.

Dvaja vedľa seba dlho neboli

Plochu v košickom centre, kde Carrefour zavreli, len pred niekoľkými dňami obsadil diskontný reťazec Lidl. Otvoril tam obchod pod strechou nákupného centra, má ho však na inom mieste, ako bol Carrefour.

Zároveň s tým, ako Lidl svoj obchod v košickej Cassovii pripravoval, sa intenzívnejšie začalo hovoriť o tom, že zrejme do budúcna nahradí v centre Carrefour. Nebýva totiž príliš zvykom, že by v jednom nákupnom centre fungovali dva reťazce s veľkými predajňami potravín.

V prvej polovici septembra Krkošková potvrdila, že v centre budú dva obchody s potravinami, no nevedela odhadnúť ako dlho. Naznačila, že budúcnosť fungovania Carrefouru v obchodnom centre Cassovia nevedia predpovedať.

Carrefour už nefiguruje ani na webe nákupného centra Cassovia. Na pláne s nájomcami na ploche, kde predával, figuruje poznámka, že priestor je na prenájom.

Reťazec už pritom v Košiciach, podobne ako v iných mestách, svoj obchod po vlaňajších problémoch zmenšoval. Na prenájom je momentálne plocha viac ako 11 000 štvorcových metrov, obchodné centrum však potvrdilo, že reťazec francúzskeho mena v posledných mesiacoch svojho pôsobenia v Košiciach fungoval na ploche asi 5000 štvorcových metrov.

Dlhy vymazal, nové hromadí

Spoločnosť Retail Value Stores síce vlani vymazala väčšinu z miliónových dlhov a vyplatila veriteľom len zlomok dlžnej sumy, no naďalej hromadí dlhy.

Aktuálne podľa webu Sociálnej poisťovne dlhuje len na sociálnych odvodoch viac ako 291 000 eur. Začiatkom januára dlhovala napríklad Sociálnej poisťovni niečo vyše 225-tisíc eur.

O vymazanie väčšiny dlhov pritom vlani žiadala spoločnosť Retail Value Stores aj s poukazom na to, že ak by jej to neumožnili a išla by do krachu, musela by zatvoriť predajne a prepúšťať ľudí. Do roka po  schválení reštrukturalizácie a vymazaní veľkej väčšiny dlhov zatvorila dva predajne, pred pár dňami aj tretiu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie