Denník N

Droba nemá väčšinu, rozhodovať budú hlasy odídencov z SDKÚ, Siete či SaS

Župan Juraj Droba a noví poslanci z jeho koalície: Elena Pätoprstá, Jaromír Šíbl, Vlado Dolinay, Oliver Solga, Dušan Pekár a Zuzana Aufrichtová. Foto – N, TASR a Naša Bratislava
Župan Juraj Droba a noví poslanci z jeho koalície: Elena Pätoprstá, Jaromír Šíbl, Vlado Dolinay, Oliver Solga, Dušan Pekár a Zuzana Aufrichtová. Foto – N, TASR a Naša Bratislava

V zastupiteľstve bratislavskej župy sú najväčšou, hoci nesúrodou skupinou nezávislí, viacerí z nich poutekali z rozpadajúcich sa strán.

Ďalší pravicový župan v Bratislavskom kraji nie je prekvapením, no inak prišlo po sobotných voľbách k viacerým zaujímavým zmenám.

Nový predseda kraja Juraj Droba (SaS s podporou pravicových strán) sa s presviedčaním poslancov natrápi výrazne viac ako jeho predchodca, poslanci za širokú pravicovú koalíciu SaS, OĽaNO, OKS, SMK, Zmena zdola a KDH obsadia len 17 z celkovo 50 miest poslancov.

Frešo to mal jednoduchšie

Dosluhujúci župan Pavol Frešo bol v oveľa komfortnejšej situácii, vládol s pohodlnou väčšinou 34 zo 44 poslancov, Smer mal len jedného poslanca a nezávislých poslancov bolo v zastupiteľstve iba päť.

Bol rok 2013, pravica bola oslabená pádom vlády, no stále držala aspoň trochu pokope, Frešo sa stal čerstvým šéfom SDKÚ, ktorá ešte stále mala akú-takú váhu a na spoločnej kandidátke župných poslancov boli spolu so SaS, SMK, OKS, KDH aj Mostom-Híd.

Po sobotných voľbách sa pomery v zastupiteľstve z čias Freša výrazne otočili. Pravica nemá ani zďaleka väčšinu (má 17 z 50 hlasov) a najsilnejšou silou sú na prvý pohľad nezávislí. V skutočnosti to sú často ľudia blízki vládnej koalícii, ale aj bývalí členovia pravicových strán, alebo aj starostovia a aktivisti.

V bratislavskej župe pritom neplatí stereotypný pohľad na nezávislého poslanca ako aktivistu, ochranára a angažovaného občana. Veľká časť zvolených nezávislých nebola v minulosti úplne nezávislá a ide skôr o prelietavých alebo menej úspešných komunálnych politikov z rozpadnutých strán.

Po voľbách sa tak začína obdobie debát, v ktorom sa ukáže, či nový župan Juraj Droba dokáže pritiahnuť poslancov do svojej koalície, alebo sa s nimi aspoň ad hoc dohadovať na podpore svojich návrhov.

Smer posilnil, ešte sa k nemu môžu niektorí pridať

Jediným krajom na Slovensku, kde sa v župnom zastupiteľstve v týchto voľbách posilnil Smer, je, paradoxne, Bratislavský kraj. Boli tam však takmer neviditeľní, s jediným poslancom, teraz majú piatich.

Doteraz jediný župný poslanec strany Peter Fitz už nebude v zastupiteľstve sedieť sám, prebojoval sa aj komunálny smerák Martin Borguľa, bývalý župan a dnes starosta Petržalky Vladimír Bajan, bývalý poslanec parlamentu a starosta Slovenského Grobu Štefan Gašparovič a Dušan Dvoran. Smer sa tak s piatimi poslancami stal najsilnejšou stranou na župe, pravicové strany ich majú najviac po štyroch.

Smer išiel do bratislavských župných volieb aj s Mostom-Híd, koaličným partnerom z vládnej politiky. Do koalície zobrali aj Stranu zelených a Skok so zvyškami SDKÚ, ktorá však prakticky neexistuje a nepostavila ani žiadnych kandidátov. Z týchto strán získal oficiálne poslanca len Most-Híd.

Tento blok ešte môže posilniť Martin Chren, ktorý síce formálne kandidoval v Ružinove ako nezávislý, v skutočnosti je však v strane Skok Juraja Miškova a v minulosti boli spolu v SaS. Chren kandidatúru ako nezávislý vysvetľuje tým, že pri práci v prospech Ružinova sú stranícke značky takmer nepodstatné a z viacerých koalícií v týchto voľbách má pocit, že slúžia najmä ako účelový výťah pre ľudí, ktorých mená roky nebolo počuť a teraz dúfajú, že ich zvolia vďaka logu strany za menom. Považuje za férové kandidovať len pod vlastným menom ako nezávislý. V skutočnosti to mohlo byť tak, že v jednotlivých obvodoch Bratislavy dostali jednotlivé strany tejto koalície len obmedzený počet kandidátov, do ktorého sa už Chren nezmestil.

Noví poslanci bratislavskej koalície Smer, Most-Híd, SZ, Skok, SDKÚ: Vladimír Bajan, Martin Borguľa, dolný rad: Peter Pilinský, Peter Fitz a Štefan Gašparovič a vpravo hore Martin Chren, ktorý kandidoval ako nezávislý, je však zo Skoku. Foto – TASR

Pravica má župana a bude bojovať o hlasy

Za pravicovú koalíciu uspelo v Bratislavskom kraji 17 poslancov, medzi nimi napríklad starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH) či primátor Pezinka Oliver Solga.

Výraznejšie sa ukázala strana Zmena zdola Jána Budaja a Juraja Smatanu, v ktorej je viacero aktivistov a ochranárov. Uspeli štyria jej kandidáti, traja z nich dokonca získali najväčší počet hlasov vo svojom obvode – Elena Pätoprstá v Petržalke, Andrej Kovarik v Devíne a Devínskej Novej Vsi a Jaromír Šíbl v Karlovej Vsi, ktorý kandidoval ako nezávislý, ale patrí k tejto skupine.

Jednotlivo najúspešnejšou stranou z pravice tak je práve Zmena zdola (4 poslanci), po troch majú SaS, KDH a SMK.

Za pravicu sa do zastupiteľstva dostala aj bývalá referentka z bratislavského magistrátu Zuzana Aufrichtová (OKS), ktorá kritizovala prípravu návrhu novej parkovacej politiky primátora Iva Nesrovnala a neskôr dala výpoveď.

Nezávislí sú aj bývalí straníci

Najvýraznejšia zmena prišla zvolením až 25 nezávislých poslancov, ktorí zaberú presnú polovicu všetkých župných stoličiek. Je pravdepodobné, že pri takomto zložení budú zasadnutia poslancov ťažko čitateľné, ich rozhodnutia málo predvídateľné a chaotické, podobne ako v bratislavskom zastupiteľstve, kde už nie je vôbec jasné, kto je s kým proti komu a kto vlastne patrí ku ktorej strane.

Niekoľko nezávislých poslancov bolo v minulosti v SDKÚ, ako Martin Zaťovič, Juraj Káčer, Barbora Oráčová a Jozef Krúpa. Politikom SDKÚ bol aj neúspešný kandidát na župana a zvolený poslanec Jozef Uhler, ktorý stihol byť medzičasom aj v Sieti.

V SDKÚ bol tiež v minulosti nový župný poslanec Ján Buocik (nezávislý), ktorý kandidoval do parlamentu za Most-Híd a je členom klubu Most-Híd v mestskom zastupiteľstve.

Vo voľbách uspel aj ďalší bývalý člen Siete – Igor Adamec, ktorý bol po voľbách krátko štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry, no po rozpade strany musel z ministerstva odísť. V Bratislave je známy ako už bývalý šéf TV Ružinov.

Nezávislá Katarína Augustinič zasa pôsobila naposledy v Skoku.

Nezávislý je dnes aj Marián Greksa, ktorý v minulosti kandidoval za SaS. Greksa ako prvý proaktívne oznámil založenie župného klubu, zatiaľ je v ňom sám. „Pozývam do nového klubu všetkých poslancov župy, ktorí sú ochotní odložiť bokom stranícke záujmy, všetkých tých, pre ktorých je prioritou práca pre župu, pre ozajstné zlepšenie života ľudí v Bratislavskom kraji. Pevne verím, že aj nový župan je pripravený spájať poslancov zastupiteľstva, odhliadnuc od ich politickej príslušnosti. V takom prípade je aj náš klub pripravený nového župana plne podporovať,“ povedal Greksa.

Ako nezávislá uspela aj aktivistka a poslankyňa Bernolákova Mária Kisková, bývalá manželka prezidenta Andreja Kisku.

Kotlebovci v Bratislave nemajú šancu

Tieto voľby ukázali, že v Bratislavskom kraji nemajú šancu kandidáti ĽSNS, a to ani už pomerne známi poslanci.

Kotlebov kandidát na bratislavského župana, známy konšpirátor Ľubomír Huďo, získal 6063 hlasov, čo je 3,35 percenta.

K zvoleniu mali ďaleko aj známy neonacista a spevák rasistických kapiel Rastislav Rogel (v Dúbravke dostal 584 hlasov, potrebných bolo 3554), v Petržalke neuspel ani Anton Čulen a v Ružinove zasa poslankyňa Natália Grausová.

Do zastupiteľstva sa prebojoval ružinovský poslanec Martin Patoprstý, ktorého SNS stiahla z kandidátky do parlamentných volieb pre fotku, kde obnažený hajluje vo vani s ďalšími extrémistami. Patoprstý kandidoval ako nezávislý (kampaň robil aj spolu s Chrenom) a vysvetľuje, že hajlovanie bolo hriechom jeho mladosti.

Števčík a Jakubec na župe nebudú

Kto sa do župného zastupiteľstva ešte nedostal? Vypadli súčasní župní poslanci František Šebej (poslanec parlamentu za Most-Híd), Ladislav Snopko a prekvapivo aj dlhoročná komunálna politička Marta Černá (obaja za Nezávislé fórum), ktorá v posledných rokoch pravidelne v Starom Meste uspela v župných aj miestnych voľbách.

Do župného parlamentu sa nedostala ani ďalšia poslankyňa Mosta-Híd, Edita Pfundtner.

Cez Ružinov sa neprebojovala do župy mestská poslankyňa Lucia Štasselová a v Starom Meste zasa starosta Radoslav Števčík.

Zvolený nebol ani bývalý predseda Siete Roman Brecely, ktorý kandidoval v okrsku satelitných obcí ako Bernolákovo.

Spevák Martin Jakubec okrem volieb župana prehral aj pri hlasovaní o poslancoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie