Denník N

Taliani znovu objavili čaro Berlusconiho, napriek škandálom a zákazu mať verejnú funkciu

Bývalý premiér Silvio Berlusconi. Foto – AP
Bývalý premiér Silvio Berlusconi. Foto – AP

Bývalého talianskeho premiéra Mattea Renziho čakajú budúci rok kľúčové voľby, tie lokálne na juhu krajiny mu predpovedajú prehru. Okrem populistického Hnutia piatich hviezd mu pribudol ďalší súper v podobe Berlusconiho.

Predseda talianskej Demokratickej strany Matteo Renzi čelí neustálej kritike pre zlú ekonomickú situáciu krajiny, vysokú nezamestnanosť a nezvládanie prívalu migrantov. Tento mesiac navyše utrpel aj svoju prvú veľkú volebnú prehru.

Stredopravá koalícia strán Forza Italia, Liga severu a Bratia Talianska vedená 81-ročným Silviom Berlusconim porazila v lokálnych voľbách na Sicílii antisystémové Hnutie piatich hviezd. Kandidát stredopravej koalície Nello Musumeci získal 39,9 % hlasov, zatiaľ čo hlavný protikandidát populistického hnutia Giancarlo Cancelleri 34,6 %. Kandidát vládnej stredoľavej koalície Fabrizio Micari mal len 18,5 percenta hlasov.

Je to prehra v prvom rade pre Hnutie piatich hviezd a jeho nového lídra, 31-ročného Luigiho di Maia, ktorý na Sicílii robil svojmu kandidátovi značnú kampaň.

Volebná účasť na Sicilíi bola 47 percent, čo je pre túto oblasť Talianska veľmi nízke číslo. Súvisí to so sklamaním voličov z tradičných politických strán spôsobeným rokmi korupčných škandálov a ekonomického úpadku krajiny. V neposlednom rade je to práva Sicília, kto bojuje s masívnym prívalom migrantov z afrického kontinentu, a nedostatočné riešenie tejto otázky zo strany talianskej vlády rovnako prispieva k rozčarovaniu z politiky.

„Výsledky na Sicílii dokazujú, že spojená stredopravá koalícia môže vyhrať a toto víťazstvo im môže pred budúcoročnými parlamentnými voľbami dodať sebavedomie,“ uviedol pre Politico Wolfango Piccoli z výskumnej organizácie Teneo Intelligence.

Skúška na nečisto

Voľby na Sicílii boli v Taliansku vnímané ako „skúška na nečisto“ pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť najneskôr v máji nasledujúceho roka. Podľa posledných prieskumov sa v nich očakáva politický pat, keďže ani jedna z troch veľkých skupín – terajšia vláda okolo premiéra Paola Gentilloniho z Demokratickej strany (PD), stredopravá koalícia vedená Berlusconim a extrémisti z Hnutia piatich hviezd pod vedením Luigiho di Maia – by nebola schopná vytvoriť vládu.

Avšak práve výsledky volieb na Sicílii naznačili, kto môže mať najväčšiu šancu vytvoriť vládu v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Štvornásobný taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý sa v posledných rokoch preslávil skôr sexuálnymi škandálmi a v roku 2013 bol obvinený z daňového podvodu, slávi prvý veľký úspech po návrate k politike.

„Sicília si vybrala cestu reálnej, vážnej a konštruktívnej zmeny založenej na úprimnosti, schopnostiach a skúsenostiach. Zabránili sme tomu, aby Sicília padla do rúk Hnutia piatich hviezd. Rovnakej výzve čelí Taliansko v nadchádzajúcich národných voľbách. Som presvedčený o tom, že znova vyhráme, tak ako teraz na Sicílii,“ komentoval víťazstvo na Sicílii samotný Berlusconi vo svojom videu na Facebooku.

Predpovedá, že „ozajstný súboj bude medzi nami a Hnutím piatich hviezd. Tak ako všade v Európe, aj v Taliansku ľavica ukázala, že nemá odpovede na vážne problémy spoločnosti. Demokratická strana bola v posledných rokoch chladnou stranou, vzdialenou od Talianov“.

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf Hnutia piatich hviezd Luigi di Maio, ktorý po zverejnení oficiálnych výsledkov dokonca odvolal svoju účasť v televíznej debate s Renzim s odôvodnením, že „jeho súperom už nie je ani Renzi, ani jeho Demokratická strana“.

Má zákaz verejnej funkcie

Berlusconi pritom až do nasledujúceho roka nemôže zastávať verejnú funkciu na základe spomínaných obvinení z daňových podvodov z roku 2013. Voči tomuto rozhodnutiu sa odvolal a tento mesiac sa bude jeho prípadom zaoberať Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Avšak aj v prípade, že by tento súd Berlusconiho odvolanie zamietol, v prípade volebného víťazstva by 81-ročný Berlusconi nepochybne bol veľmi významnou osobnosťou talianskej vlády aj bez zastávania verejnej funkcie.

Profesor politickej histórie a autor knihy „Republika po Berlusconim“ Giovanni Orsina vysvetľuje čaro Berlusconiho aj po rokoch popretkávaných mnohými škandálmi nasledovne: „Zabudnite na bunga-bunga párty a ťahanice so súdmi. Berlusconiho hlavným tromfom je to, že pôsobí upokojujúco a oslovuje umiernených voličov. Zostáva gigantom, najmä v porovnaní s extrémne obyčajnými politickými rivalmi,“ povedal pre Politico.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie