Denník N

Fico sa po voľbách schováva podobne ako Mečiar. Neprišiel na rokovanie vedenia strany

Foto – TASR
Foto – TASR

Predstavitelia Smeru pred verejnosťou hovoria, že to, že Fico neprišiel na ich stretnutie, je normálne. Vraj sa to už stalo aj v minulosti.

Robert Fico ani tri dni po župných voľbách nepredstúpil pred verejnosť, aby komentoval ich výsledok. Premiér a predseda Smeru sa po prehratých voľbách viackrát utiahol, teraz však neprišiel na dohodnuté stretnutie vedenia strany a to, že nepríde, sa jeho kolegovia dozvedeli až počas tohto mítingu.

Špičky Smeru sa stretli v utorok naobed. Po hodine a pol ministri z rokovania odišli bez konkrétneho výsledku.

Na rokovaní bol aj Ficov mediálny poradca a poslanec Erik Tomáš. Nie je členom strany, rokovaní sa však pravidelne zúčastňuje už roky. „Mal nejaké neodkladné povinnosti,“ vysvetľoval Tomáš, prečo Fico neprišiel. Aké to boli povinnosti, nespresnil.

„Je predseda vlády, má určite veľa povinností. Predseda vlády má právo na vyhodnotenie výsledkov a postaviť sa k tomu vtedy, keď uzná za vhodné, len musíte byť trpezliví. Ešte chvíľu trpezlivosti,“ hovoril tri dni potom, čo strana stratila štyroch županov a tretinu poslancov v župných parlamentoch.

Fico sa podľa Erika Tomáša pripojí k rokovaniam neskôr a za jeho neúčasťou na stretnutí v centrále Smeru netreba nič hľadať. Na poznámku, že sa správa ako kedysi Vladimír Mečiar, Tomáš odpovedal: „To je váš názor.“

O tom, kto by mal odstúpiť, sa vraj nehovorilo

Rokovanie strany viedol generálny manažér strany Ján Richter. Ten sa s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministrom hospodárstva Petrom Žigom spomína ako kandidát na výmenu vo vláde.

Richter ako minister práce a sociálnych vecí už dlho čelí kauze Čistý deň, v ktorej ide o zneužívanie mladistvých. Kaliňák má zasa od volieb problém s Bašternákom a Žigovi nedávno pribudla kauza Bžán, kde má advokát dostať za zastupovanie štátu milióny eur.

„Vždy som si vedel s kolegami zo strany vydiskutovať všetky otvorené otázky. Keď sa zhodneme, že aj ja som zodpovedný za to, ako dopadli regionálne voľby, ja s tým žiadny problém nemám,“ povedal Žiga na to, či cíti za výsledok zodpovednosť.

Kaliňák pred stretnutím povedal len toľko, že ho mrzí prehra Richarda Rašiho v Košiciach. „Bola to obdivuhodná práca Riša Rašiho,“ hovoril.

Erik Tomáš teraz očakáva, že na výsledky volieb zareagujú na kongrese strany, ktorý bude prvý decembrový týždeň, hovorí aj o tom, že Smer potrebuje sebareflexiu a diskusiu, „ale to najhoršie, čo môžeme robiť, je odkazovať si cez médiá“.

Pred štyrmi rokmi Fico župné voľby komentoval ešte v noci, hneď po sčítaní výsledkov – vtedy Smer, až na šokujúci úspech Kotlebu v Banskej Bystrici a očakávanú stratu Bratislavy, valcoval na celom Slovensku. Aj Tomáš hovorí, že teraz je iná situácia.

„Rád by som pripomenul, že sa porovnávajú výsledky županov, ale neporovnávajú sa výsledky poslancov – Smer má stále dvojnásobný počet poslancov ako druhá najsilnejšia strana a ešte aj opozičné strany. Rovnako naši koaliční partneri na nás hľadia z úctivej vzdialenosti.“

Fico má podľa Tomáša stranu pevne v rukách. „Je to síce výrazný pokles, ale nemyslím si, že môžeme hovoriť o úpadku, skôr o strate dominancie.“

Maďarič: Nestalo sa prvýkrát, že predseda neprišiel

Ako prvý hovoril o vyvodení zodpovednosti v nedeľu minister kultúry a podpredseda strany Marek Maďarič.

„Ako predstaviteľ najsilnejšej vládnej strany musím konštatovať, že Smer, tým, že stratil štyroch županov a v jednej župe dokonca ani nemal svojho kandidáta, utrpel prehru. Zároveň si myslím, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov našich kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne,“ povedal v nedeľu Maďarič.

V utorok povedal, že diskusia sa ešte len začala a keďže neprišiel predseda, po hodine a pol ju ukončili. „Budeme pokračovať v najbližších dňoch. K personálnym otázkam sme sa vôbec nedostali.“

To, že Fico nepríde, sa podľa neho dozvedeli na začiatku a na vedení strany sa to stalo už viackrát. „My sme dnes nešli veci rozriešiť definitívne. Je to normálna vec, že premiér môže mať iné povinnosti, nič dramatické sa neudialo,“ hovoril Maďarič.

Podľa podpredsedu vlády Petra Pellegriniho diskusia potrvá niekoľko týždňov. „Bola to veľmi pokojná, normálna atmosféra, sme dospelí ľudia, ktorí sa dlhé roky poznáme a vieme si na rovinu povedať veci, čiže nebolo to vôbec dramatické, ani žiadna hádka. Začali sme rokovania a postupne budeme hovoriť, čo ďalej,“ povedal po rokovaní Pellegrini.

„Pán premiér mal dnes iné povinnosti, ale ďalej bude s nami pokračovať v diskusiách. Všetko je v najlepšom poriadku, čo sa týka vnútorných pomerov,“ dodal.

Fico sa stiahol aj po prehratých prezidentských voľbách v roku 2014. Vtedy však absolvoval celú kampaň so zlomenou nohou, a tak sa dalo zobrať aj jeho vysvetlenie, že potrebuje oddych. Dlho nekomunikoval ani po voľbách v roku 2002, keď veril, že bude prvýkrát zostavovať vládu, ale opakovane sa to podarilo Mikulášovi Dzurindovi.

Novinári počas rokovania vedenia Smeru narazili aj na Fedora Flašíka, ktorý kedysi Smer zakladal a v budove jeho centrály má stále sídlo svojej firmy. Na trávniku vetral psa.

„Robert Fico mal vždy cit na to, ako takéto krízové situácie riešiť, a asi má na to nejaký dôvod,“ komentoval situáciu Flašík. „Určite bol výsledok aj pre pána Fica šok. Pre tých, ktorí ho milujú a veria mu, zostane vždy hrdina,“ povedal ešte.

Fedor Flašík vetral počas rokovania Smeru psa. Foto – TASR

Mečiar chodil za medveďmi

Vladimír Mečiar sa ako premiér z očí verejnosti vytrácal bez vysvetlenia opakovane, riešil tak svoje spory či už s koaličnými partnermi, alebo vnútri Verejnosti proti násiliu a neskôr Hnutia za demokratické Slovensko. Asi najznámejšie zmiznutie, ktoré trvalo niekoľko dní, prišlo na jeseň 1990, keď nevedel vo vláde presadiť odvolanie ministra za KDH Andráša.

Predsedovi parlamentu Františkovi Mikloškovi vtedy priniesol list s abdikáciou. Povzdychol si pred ním, že ho všetci opustili, ministri aj ľudia vo VPN, a zostal mu už len ľud. Potom zmizol, nik z vlády ani VPN nevedel, kde je, Bratislavou sa šírili klebety, že predseda vlády rezignoval. Do toho práve na Slovensko prišiel prezident Václav Havel.

Ten sa napokon s Mečiarom skontaktoval cez jeho sekretárku Annu Nagyovú a stretli sa v kuchyni motorestu Kamenný mlyn. Tam sa Mečiar podľa Havlových spomienok vyplakal a zdôveril sa mu, ako sú všetci proti nemu. Prezident ho uchlácholil a premiér po dvoch dňoch demisiu stiahol.

Mečiar stiahnutím sa do úzadia a nekomunikovaním riešil aj ďalšie spory, nebolo nič výnimočné, že sa vytratil na niekoľko dní. Raz to nazval, že odišiel „za medveďmi“, a potom tento výraz zľudovel.

Úplne do ústrania sa stiahol na niekoľko mesiacov aj potom, ako v roku 1998 nezostavil vládu a v televízii zaspieval Spánombohom, idem od vás.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie