Denník N

Oslepol, počas behu vrážal do značiek a psičkárov. Teraz bez pomoci odbehol newyorský maratón

Nečakaným hrdinom newyorského maratónu je 35-ročný Simon Wheatcroft. Od mladého veku je nevidiaci, no v nedeľu prebehol podstatnú časť maratónu bez akejkoľvek pomoci navádzačov.

Brit Simon Wheatcroft začal postupne prichádzať o zrak už ako 17-ročný. Do dnešného dňa si pamätá, ako chcel požiadať svoju priateľku o ruku počas dovolenky v Spojených štátoch. S prsteňom ju chcel prekvapiť na vrchole kopca Half Dome v Yosemitskom národnom parku.

Počas výstupu sa však Simon unavil a spolu s priateľkou ich postretol problém. „Stratili sme sa, čo ma zrazilo na zem, pretože moja priateľka môže vidieť a viete, sú to hory,“ hovoril podľa wired.com. „Dodnes ma to trápi,“ dodal.

Začalo pršať, terén sa čoraz viac zhoršoval a približne v polovici cesty si unavený Wheatcroft uvedomil, že s prsteňom vo vrecku sa musí vrátiť. Priateľku Sian napokon požiadal o ruku pod kopcom počas olovrantu.

Povedala áno a ešte v USA sa vzali, no prekazená idea romantických zásnub ho poznačila na niekoľko mesiacov. Po návrate do Británie si povedal, že potrebuje výzvu. Rozhodol sa prekonávať vlastné možnosti a začal behať.

Vrážal do psičkárov

Prvé tenisky si Wheatcroft nemohol kúpiť. Počas mesiacov trápenia skončil s prácou a nemal takmer žiadne peniaze. Miestny obchod však porozumel jeho situácii a venoval mu pár tenisiek zadarmo.

Wheatcroft trpí dedičnou poruchou Retinitis pigmentosa, ako 26-ročný prakticky úplne prišiel o zrak a vidí len rozmazané tvary. Prvýkrát začal behať na futbalovom ihrisku v rodnom Doncasteri a orientoval sa podľa namaľovaných čiar, ktoré dokázal vnímať.

Simon považoval futbalové ihrisko za bezpečné miesto na prvé kroky, no občas vrazil do žrde bránky alebo ľudí, ktorí tam púšťalisvojich psov. „Predpokladali, že vidím. Ja som zase predpokladal, že sa uhnú,“ hovoril podľa wired.com.

Manželka ho tak po čase začala voziť na uzavretú asfaltovú cestu pri letisku, kde Wheatcroft mohol bezpečne behávať. Postupne sa dostal do kondície a rozhodol sa, že sa pokúsi behať aj v meste povedľa aktívnej obojsmernej cesty.

„Keď som dobehol, plakal som od šťastia. Nemohol som veriť, že behám, no vedel som, že sa musím vrátiť na uzavretú cestu, pokým to zistí manželka,“ povedal.

Počas nasledujúcich týždňov behával už na otvorenej ceste a spoliehal sa na vnímanie terénu a znalosť okolia. „Zjavným problémom boli dopravné značky a pouličné lampy. Musíte sa naučiť, kde sú – tak, že do nich narazíte. Akonáhle to urobíte, už nezabudnete. Žiaľ, dopravné kužele majú nešťastnú výšku a ľudia ich posúvajú,“ spomínal.

Nemohol stáť, no nevzdal sa

Po niekoľkých mesiacoch tréningu a nabraní kondície sa Simon rozhodol zabehnúť svoj prvý ultramaratón na vzdialenosť 100 míľ. Po 83 míľach ho však organizátori stiahli z trate, pretože už nedokázal stáť na nohách.

Ani to ho však nezlomilo. S pomocou svojho priateľa Neila Bacona a navádzačov sa mu podarilo zabehnúť niekoľko maratónov a ultramaratónov – napríklad Bostonský maratón 2016 alebo deväťdňový ultramaratón z New Yorku do Bostonu, ktorý meral 220 míľ.

Postupne sa však čoraz viac začal spoliehať na technológie, na ktorých vývoji sám participuje. V máji štartoval na viacdňovom ultramaratóne v Namíbii iba s pomocou navigačného systému spoločnosti IBM. Na ceste ho mali udržať zvukové signály, no po desiatich míľach druhého dňa narazil do neznačeného stožiaru.

Beh nevidiaceho je o častých zrážkach a pádoch. V roku 2016 utrpel na ceste zatiaľ najvážnejšie zranenie – nemohol vidieť odstavené auto na svojej každodennej trase a vrazil doň plnou rýchlosťou. Porezal si rameno a holene, zranenia si vyžiadali štichy.

Manželka naňho tlačila, aby prestal s behaním. Wheatcroft si uvedomil, že jeden chybný krok ho môže stáť život. „V noci som preto nespával,“ povedal pre New York Times. Otec dvoch malých synov má pochybnosti a uvedomuje si, že riskuje, no behania sa nevzdal.

Vývoj technológií ide dopredu a Wheatcroft chce pomôcť uľahčiť nevidiacim bežný život. „Ak sa pohneme dopredu a bude to trochu riskantné, je to dobré pre všetkých. Niekto musí byť ten prvý hlupák, ktorý to skúsi,“ dodal.

Bežal maratón bez pomoci

Wheatcroft momentálne študuje počítačovú vedu a spolupracuje so spoločnosťou WearWorks. Vyvíjajú zariadenia, ktoré by mali nevidiacim pomôcť v orientácii a umožniť im určitú nezávislosť od druhých.

Simon ich testuje počas behu a na tento víkend si stanovil veľkú výzvu – zabehnúť newyorský maratón bez akejkoľvek pomoci navádzačov. Pomáhalo mu zariadenie pripevnené na ramene, ktoré cez Bluetooth prepojil so smartfónom.

Čerpalo informácie napríklad z Google Maps a Wheatcrofta usmerňovalo vibráciami, nie zvukovými signálmi. Na hrudi mal takisto pripevnený podobný senzor, ktorý ho vibráciami upozorňoval, či mu niekto kríži cestu.

Simona sledoval počas maratónu reportér New York Times Jeré Longman. Podľa jeho záznamov prebehol väčšiu časť maratónu prakticky bez problémov. Zariadenia ho dvakrát nesprávne upozornili, že zišiel z trasy a mal len jednu menšiu kolíziu, keď tesne pred ním zastavil navádzač ďalšieho nevidiaceho bežca.

Na posledných desiatich míľach však senzory pravdepodobne vplyvom daždivého počasia prestali fungovať a Wheatcrofta do cieľa dopravil priateľ Neil Bacon, ktorý ho mal počas pretekov stále na očiach pre prípad, že by sa mu niečo stalo.

Väčšinu maratónu však nevidiaci bežec zvládol bez problémov a zradila ho technika. „Dnešok bol tiež o posúvaní limitov technológií. Našli sme ich skôr, než by sa nám páčilo, no poučíme sa z toho. Môžeme sa zlepšovať. Toto nie je koniec, je to iba začiatok,“ povedal Wheatcroft v cieli pre New York Times.

Simon Wheatcroft:

Nevidiaci britský ultramaratónec. Oslepol ako 17-ročný, no dokázal zabehnúť viacero vytrvalostných pretekov. Študuje počítačovú vedu, spolupracoval so spoločnosťami ako IBM či Google. V súčasnosti pracuje na vývoji zariadení, ktoré uľahčia nevidiacim život. V nedeľu ich testoval na newyorskom maratóne, podstatnú časť dokázal zabehnúť bez akejkoľvek ľudskej asistencie. V budúcnosti by si rád vyskúšal aj triatlon.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie