Denník N

Ako volili Rómovia: Raši mal na Luníku 91 percent, Hlina verí, že zastavil kupovanie hlasov (+grafy)

Ponuka odmeny za odhalenie volebnej korupcie. foto - FB Alojza Hlinu
Ponuka odmeny za odhalenie volebnej korupcie. foto – FB Alojza Hlinu

V týchto voľbách to nevyzerá na veľké podvody s rómskymi hlasmi, ukazujú aj čísla z najväčších osád Slovenska. Predseda Alojz Hlina rozpráva, ako bojovali proti kupovaniu hlasov.

Na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku v župných voľbách získal košický primátor Richard Raši zo Smeru 91 percent voličských hlasov.

Aby sme to trochu zreálnili, spolu to bolo 163 hlasov. Luník 9 voľby takmer odignoroval, z vyše 4200 voličov prišli voliť necelé dve stovky a účasť tak bola 4,67 percenta.

Tento príklad je jediným, keď sa väčšia rómska komunita správala v župných voľbách podozrivo v prospech jediného kandidáta. Tieto voľby boli iné ako mnohé predchádzajúce. Rómovia tentoraz väčšinou neprišli.

Pozreli sme sa na to, ako volili slovenskí Rómovia na miestach východného Slovenska, kde sú najväčšie osady – aj pre časté podozrenia z volebnej korupcie a pre obvinenia už dosluhujúceho prešovského župana Petra Chudíka z kupovania rómskych hlasov v parlamentných voľbách v roku 2016.

Prešli sme dáta z miest východného Slovenska, kde žije najviac Rómov, zväčša tam má rómska komunita viac ako dvetisíc obyvateľov, nie však menej ako 1300. Pri výbere obcí sme vychádzali z Atlasu rómskych komunít a zo zoznamu humánneho geografa Martina Šuvadu.

Jeden z hlavných výsledkov: ani v Prešovskom a ani v Košickom kraji okrem Luníka 9 nemal v osadách žiaden z kandidátov takú výraznú prevahu, že by to pôsobilo podozrivo.



Hlina: Do systému sme vniesli nepokoj

Predseda KDH Alojz Hlina je presvedčený, že v župnej kampani sa jemu a jeho tímu podarilo zastaviť kupovanie hlasov v osadách. Dáta z rómskych osád ukazujú, že nový líder kresťanských demokratov nepreháňa.

Po parlamentných voľbách, keď účasť v rómskych osadách podozrivo vystrelila a niektorí kandidáti získavali nereálne vysoké počty hlasov, sa v župných voľbách 2017 vrátila účasť na týchto miestach hlboko pod celoslovenský priemer. Rómovia tak nevolili.

Hlina výrazne zasiahol do kampane v Prešovskom kraji, strávil tam so svojím kandidátom na župana Milanom Majerským mesiace. Zameral sa aj na zastavenie kupovania hlasov v osadách.

„Na tanieri bolo asi 15-tisíc hlasov. Potrebovali sme to dať dole,“ vraví Hlina. Chváli políciu, že po ich podnetoch chodila kriminálka v civile po osadách už dlhšie pred voľbami a pýtala sa na voľby a nenechala to len na deň volieb.

KDH tiež v osadách osádzala veľké betónové stĺpy s oznamom, že dajú 500 eur tomu, kto nahlási pokus o volebnú korupciu. Prihlásil sa napríklad aj okresný šéf SaS v Bardejove, ktorému núkali tisíce hlasov. Pri odhaľovaní tohto pokusu o volebný podvod bol aj Denník N. Podobných prípadov riešila polícia viac – išlo však o pokusy zastavené ešte pred voľbami.

Hlina vysvetľuje, že ešte dôležitejšie ako konkrétne odhalené prípady bolo, že sa organizátori kupovania hlasov radšej stiahli. „Vniesli sme do systému nepokoj,“ vraví. „Do osady prišlo veľké nákladné auto. Toto spektakulárne osádzanie betónových skruží ich vyľakalo. Netušili, čo sa bude diať.“

Predseda KDH priamo neobviňuje Smer a jeho kandidáta na župana Petra Chudíka. Priznáva však, že po volebnej korupcii išli agresívne po obvineniach z parlamentných volieb 2016, keď práve Chudík získal prekvapivo veľa krúžkov v osadách Rakúsy a Lomnička – dokonca viac ako Robert Fico.

Lomnička a Rakúsy už Chudíka nemilujú

V Lomničke v okrese Stará Ľubovňa získal vlani Chudík v parlamentných voľbách 324 krúžkov z celkovo 500 hlasujúcich a to bolo viac, ako tam mal aj premiér a predseda strany Fico. Na župné voľby v dedine teraz prišlo už len 55 ľudí a Chudíkovi dalo hlas 38 z nich.

V osade v Rakúsoch v okrese Kežmarok získal na začiatku minulého roka Chudík zasa 154 krúžkov, opäť viac ako Fico, účasť tam bola nadpriemerná. V župných voľbách tam teraz prišlo voliť už výrazne menej ľudí, Chudík dostal len 26 hlasov a vyhral kandidát KDH Milan Majerský.

Podobný scenár sa zopakoval aj v iných osadách Prešovského kraja. Účasť a aj počty hlasov pre Chudíka klesali aj v Jarovniciach, Hranovnici či vo Veľkej Lomnici. Peter Chudík vyhral iba v troch z ôsmich dedín s najväčšími rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.

Chudík podozrenia z kupovania hlasov odmieta. Ako dopadli Rómovia, ktorí po parlamentných voľbách upozornili na voľby v Rakúsoch a Lomničke? Napokon sú oni obvinení – z krivej výpovede.



Raši vyhral na Luníku a aj takmer všade inde

Výrazne lepšie ako Chudíkovi sa v župných voľbách 2017 darilo v osadách Richardovi Rašimu. Svojho hlavného vyzývateľa Rastislava Trnku (pravicová koalícia) porazil v desiatich z dvanástich obcí s najväčšou rómskou komunitou. Nikde už nebol percentuálne taký úspešný ako na Luníku 9, hoci v celkových číslach získaval aj viac hlasov.

Aj v Košickom kraji platí, že Rómovia neprišli voliť, účasť v osadách bola pomerne nízka a neukázali sa žiadne mimoriadne zisky hlasov v prospech jedného kandidáta.

Spolu v prípade Luníka 9 a jedenástich dedín hovoríme o niečo vyše štyritisíc voličských hlasov. Pri ziskoch Rašiho a Trnku nad 50-tisíc hlasov ide o zanedbateľné čísla, hoci mohli by byť rozdielové – Trnkovo víťazstvo bolo tesné, iba o 875 hlasov. Aj tu sa ukazuje, že Rómovia voľby ignorovali. Vo väčšine dedín bola účasť výrazne pod celoslovenským priemerom 29,95 percenta.

A ako je teda možné, že na Luníku 9 získal Richard Raši až 91 percent hlasov?

„Je to normálne,“ hovorí o volebnom zisku primátora Košíc Marcel Šaňa, starosta Luníka 9. „Máme veľmi dobrú spoluprácu s mestom, sídlisko viditeľne napreduje. A to ľuďom rozprávam,“ vraví Šaňa. Obyvateľov sídliska presviedčal, aby išli voliť, aby nemusel opakovane počúvať o najnižšej volebnej účasti na Slovensku. To sa napokon podarilo, účasť bola trochu vyššia, no stále len 4,67 percenta.

„V žiadnom prípade tu nebolo kupovanie hlasov,“ vraví starosta. „Boli tu veľmi pokojné voľby.“



Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie