Denník N

Kaliňák chcel razie nakrúcať, zásah proti Rómom bol znovu bez kamery

Pätnásti obyvatelia Vrbnice tvrdia, že policajti ich zbili. Velitelia zásahu to označujú za nezmysel. Foto - Gipsy TV
Pätnásti obyvatelia Vrbnice tvrdia, že policajti ich zbili. Velitelia zásahu to označujú za nezmysel. Foto – Gipsy TV

Zásah vo Vrbnici je ukážkovým prípadom, kde by inšpekcia mohla využiť videozáznam. Keby nejaký bol.

Nasnímať policajnú raziu si nevyžaduje žiadnu veľkú logistiku. Jeden muž drží kameru a sleduje, čo robia jeho kolegovia. Bežne takto nakrúcajú zásahy kukláčov aj colníkov.

Pokiaľ sa však objaví podozrenie, že polícia zmláti Rómov, kamera akoby nešťastnou náhodou chýba.

V júni 2013 dorazilo do rómskej osady pri Moldave nad Bodvou šesťdesiat policajtov. Zanechali rozbité okná a dobitých ľudí. Videozáznam neexistuje a inšpekcia, ktorá sa prípadom zaoberá už dva roky, sa môže spoliehať len na svedkov.

Minulý týždeň vo štvrtok zase vpadla pohotovostná jednotka do obce Vrbnica v okrese Michalovce. Hľadala stíhané osoby. V obci nikoho nezatkla, miestni Rómovia si však sťažovali, že niekoľkých z nich zbili obuškami.

Videozáznam? Opäť žiadny

„Obec Vrbnica nie je problémová. Ak by sme čo len trošku očakávali problém, určite by tam kamera bola, to si píšte,“ ubezpečuje šéf polície Košického kraja Juraj Leško.

Minister vnútra Robert Kaliňák už po Moldave sľuboval, že video na takýchto akciách bude. „Do chystaného zákona sme zapracovali požiadavky na povinné kamerovanie všetkých akcií,“ povedal Kaliňák vlani v januári.

Ubehol viac než rok a na zákone sa stále pracuje. Pre chýbajúce kamery vo Vrbnici má Kaliňákovo ministerstvo pochopenie. „Polícia zasahovala celkovo na štyridsiatich deviatich miestach v Košickom kraji. Nie je možné, aby sme mali v teréne štyridsiatich deviatich kameramanov,“ vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

A dodáva, že na niektorých miestach kamera bola, nie však vo Vrbnici.

Video: Podľa polície nás asi zbili na šibačke, hovoria Rómovia v reportáži Gipsy TV

Tvrdenie proti tvrdeniu

Vrbnica je pritom ukážkovým prípadom, keď by video mohlo zohrať zásadnú úlohu.  Každá zo strán opisuje situáciu úplne inak.

Starosta obce Jaroslav Tokár tvrdí, že policajti zjavne prekročili svoje právomoci. „Obyvateľov postavili k stenám, kopali ich do nôh alebo mlátili obuškami. Facku dostala aj jedna žena,“ hovorí Tokár.

V zásahu sa preto už začal angažovať aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.

„Videl som pätnásť lekárskych nálezov, kde je napísané, že zranenie bolo spôsobené policajným zásahom. To tvrdia samotní Rómovia,“ povedal Pollák pre internetovú televíziu Gipsy Television.

Košická polícia tvrdí presný opak: násilie sa nekonalo. „Počas akcie nedošlo k žiadnym zraneniam,“ hovorí šéf polície Leško.

Aj tento prípad už síce dostala na stôl inšpekcia, tá však znovu bude môcť skúmať len to, čo povedia svedkovia.

„Opakuje sa situácia spred dvoch rokov z Moldavy nad Bodvou. K tomu by vôbec nemuselo dôjsť, ak by minister Kaliňák zaviedol povinnosť o použití videozáznamu pri zásahoch,“ poznamenala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podobne hovorí aj ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá sa práve pre povinné kamery dostala vlani s Kaliňákom do sporu.

„Bol prísľub robiť videozáznamy z každého zákroku. Je veľmi nešťastné, že sa tak stále nedeje,“ hovorí ombudsmanka.

Rómovia ukazujú rany po obuškoch. Foto: Gipsy Television
Rómovia ukazujú rany po obuškoch. Foto – Gipsy Television

Kamery budú, niekedy

Ministerstvo vnútra dnes tvrdí, že zákon, ktorý upraví používanie kamier, dokončí v lete.

Podľa jeho úradníkov by však polícia mohla svoje citlivé zásahy nakrúcať už dnes – ak by mala dostatok kamier. „Vyhotovovanie záberov je skôr technologický problém. Bude nutné technické prostriedky nakúpiť a jednotlivé zábery určitú dobu aj archivovať,“ hovorí Netík.

Policajný prezident Tibor Gašpar zhodou okolností v predvečer razie v Košickom kraji povedal, že bude žiadať, aby policajti nosili špeciálne kamery pripnuté na uniformách.

„V prvej fáze by mal byť odevnou kamerou vybavený jeden policajt z dvojčlennej hliadky,“ povedal Gašpar.

Či sa nájdu peniaze, zatiaľ však nie je jasné. „Vedenie policajného zboru už spracovalo svoje požiadavky. Ak budú vyčlenené peniaze, odevné kamery sa nakúpia,“ dodáva Netík.

Žiadne násilie

Medzitým bude zásah vo Vrbnici vyšetrovať policajná inšpekcia. Bolo by však prekvapujúce, keby nejaké pochybenie zistila – inšpektori totiž spadajú priamo pod Kaliňáka.

„Znamená to nielen absolútnu moc ministra vnútra nad celou políciou, no zároveň aj nad kontrolou, ktorá by mala skúmať jej pochybenia,“ poznamenáva Žitňanská.

Podľa štatistík ministerstva vnútra, na ktoré upozornil analytik strany Sieť Martin Dubéci, dostala inšpekcia vlani 67 podnetov na prešetrenie policajného násilia. Ani jeden z nich nevyhodnotila ako opodstatnený.

Napríklad aj v prípade zásahu kukláčov v Moldave už o necelé dva mesiace inšpektori konštatovali, že všetko prebehlo v poriadku. Generálna prokuratúra následne rozhodla, že prípad sa má znovu preskúmať. Zatiaľ bez výsledku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie