Denník N

Dankov človek Machala na ministerstve školstva skončil, bude znovu radiť šéfovi SNS

Aktualizované 14:21. Poradca Andreja Danka vydržal vo funkcii šéfa služobného úradu približne mesiac. Tvrdí, že sa na odchode z funkcie dohodol s ministerkou.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) predložila na stredajšie rokovanie vlády návrh na odvolanie Lukáša Machalu z funkcie generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva školstva. Vláda ho schválila. Materiál nie je odôvodnený, ministerka sa vyjadrí po rokovaní vlády.

Machala bol poradcom Andreja Danka. „Nemám dôvod sa nazdávať, že nebude zvládať svoje kompetencie,“ povedala pri jeho menovaní Lubyová.

Ministerka Lubyová povedala, že Machala odišiel na vlastnú žiadosť a ona to akceptovala. „Keby neodišiel sám, tak by na ministerstve pôsobil doteraz,“ povedala Lubyová. Ultimátum, že odíde z postu ministerky, ak neodíde Machala, vraj nedala, povedala Lubyová. Na otázku, či bola s jeho prácou spokojná, povedala, že pracoval v rámci svojich kompetencií. Podľa nej bol Machala odborník. „Neľutujem, že tam bol, pôsobil tam v rámci svojich kompetencií,“ povedala.

Jeho nástupcu opäť vyberala SNS, tak ako Machalu.

Machalu vystrieda Mario Schrenkel. Na ministerstvo školstva prichádza z pozície generálneho riaditeľa Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra, výskumnej organizácie v rámci ministerstva pôdohospodárstva, ktoré tiež vedie nominantka SNS. Je absolventom Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Má dlhoročné skúsenosti z riadiacich a manažérskych funkcií, ktoré zastával v bankovom, výrobnom i obchodnom sektore.

Konšpirátor Machala

Machala je konšpirátor, na internete šíril klamlivé správy, napríklad že ilumináti pripravujú 3. svetovú vojnu a jediný, kto môže zachrániť svet, je Vladimir Putin.

Ministerka ani po odchode Machalu nechcela komentovať jeho konšpiračné teórie. Treba podľa nej povedať, čo je konšpirácia, čo sú ilumináti, aby mohla povedať, či aj podľa nej ilumináti ovládajú svet, ako to šíril Machala. „Nemala som čas si naštudovať, čo sú ilumináti,“ povedala Lubyová.

Lukáša Machalu na ministerstvo školstva vybrala SNS, bol jej nominantom. Ministerka hovorila, že to bolo po dohode, ale mala na výber z viacerých, mená nechcela povedať. „Myslím, že na tieto posty sa bežne používa takáto prax,“ povedala pred mesiacom ministerka Lubyová.

Danko v rádiu Expres označil svojho poradcu za kompetentného a vzdelaného človeka. „To, že niekto niečo lajkne na facebooku, ak by som podľa toho mal hodnotiť niektorých opozičných lídrov, tak by nemohli byť ani v parlamente,“ komentoval predseda SNS Machalovo správanie na sociálnej sieti.

Machala: Vraciam sa do SNS

Lukáš Machala Denníku N povedal, že odchádza po dohode s ministerkou. „Bol to konsenzus medzi mnou a pani ministerkou, aby sme predišli tomu, aby sme neustále riešili aj menej podstatné veci cez médiá.“

Dôvodom bola mediálna kritika „šumy“ okolo Machalu. Po jeho odchode bude podľa neho môcť ministerstvo konštruktívne a v pokoji pracovať. On sa vracia do SNS ako poradca Danka, čo robil aj pred príchodom na ministerstvo. „Pretože tam bolo odjakživa moje miesto,“ povedal.

Aj napriek medializovaným veciam s eurofondmi, obliekaním, či nepodpisovaním ciest do Bruselu, Machala hovorí, že nič zlé neurobil. „Myslím, že svoju prácu som urobil dobre,“ povedal. Ku konkrétnym veciam, ktoré boli medializované, sa vyjadrovať už nechcel.

A bola chyba, že na ministerstvo pred mesiacom išiel? „Nesúdim to ako chybu,“ povedal Machala. V strane podľa neho dlho riešili, ako by mohli pomôcť novej ministerke. Podľa Machalu mali na ministerstve nastavené veci, ale potom do toho prišli mediálne výstupy, „ktoré by mohli do budúcnosti poškodiť meno ministerstva. Pani ministerka má dobrý kredit, tak sme sa rozhodli, že sa stiahnem a budem robiť to, v čom som dobrý – vízie a programové veci pre stranu“, povedal Machala.

„Som zástancom novej politickej kultúry. Nebudem sa zúčastňovať na škandalizácii ministerstva a živiť snahu niektorých médií účelovo diskreditovať moju osobu,“ poslal neskôr vo vyhlásení Machala.

Tričká, eurofondy, cesty do Bruselu

Jedným z dôvodov na odvolanie malo byť podľa Topiek.sk, že Machala stopol zahraničné cesty do Bruselu. Od 1. septembra do 4. októbra, teda pred nástupom Machalu do funkcie, bolo podpísaných 22 príkazov do Belgicka z celkového počtu 62. Počas prvého mesiaca svojho úradovania podpísal Machala len 5 príkazov na zahraničnú pracovnú cestu, napísali Topky.

Ich zdroj z ministerstva tvrdí, že Machala obhajoval zrušenie pracovných ciest do Bruselu ochranou hodnôt „slovenského národa“. „Nebudete chodiť po rozumy do toho centra zla,“ vyhlásil vraj.

Krátko po nástupe do funkcie mala Lubyová s Machalom spor, ktorý sa týkal obliekania. Nový Čas informoval, že Machala vydal opatrenie, v ktorom hovoril, čo si môžu a čo nemôžu obliecť zamestnanci ministerstva. Machala chcel zakázať rifle alebo krikľavé tričká. Keď sa o tom dozvedela Lubyová, opatrenie zrušila.

Problém bol aj s tým, že Machala chcel mať vplyv na eurofondy a rozpočet ministerstva. Ministerstvo momentálne mení organizačnú štruktúru a po novom sa teda rozhoduje, za čo budú zodpovedať jednotliví členovia najvyššieho vedenia. Nové rozdelenie úloh sa malo týkať aj Machalu.

Jeden z návrhov, ktorý k zmene organizácie prišiel ministerke na stôl, bol, aby eurofondy a rozpočet mal na starosti práve Machala. Denníku N tento návrh potvrdili dva od seba nezávislé zdroje priamo z ministerstva školstva. Návrh vraj pripravil priamo Machala. Ministerka Lubyová to popiera.

Sekcia financovania a rozpočtu a sekcia štrukturálnych fondov EÚ dnes patria priamo pod ministerku Lubyovú. Podľa informácií Denníka N ministerka chce, aby to tak aj zostalo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie