Denník N

Martin Poliačik opúšťa SaS, strana mu želá úspech

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Poliačik zostane poslancom a zatiaľ nie je jasné, či bude ďalej predsedom parlamentného výboru.

Poslanecký klub SaS sa zmenší z 20 na 19 členov. Zo strany odchádza Martin Poliačik, ktorý patrí medzi jej zakladajúcich a najznámejších členov. Poslanec zvolá na štvrtok tlačovú konferenciu, na ktorej to chce oznámiť, a svoj zámer Denníku N potvrdil.

„Áno, potvrdzujem, že odchádzam. Podrobnosti oznámim zajtra na spoločnej tlačovke s Richardom Sulíkom,“ povedal. O jeho odchode ako prvá informovala agentúra Sita.

Krátko po ňom reagovala vyhlásením aj strana. „Nebudeme skrývať prítomnosť dlhodobých názorových rozdielov na niektoré špecifické otázky,“ napísalo tlačové oddelenie SaS.

„Vždy sa nám však darilo hrany obrusovať na základe otvorenosti, dobrej vôle a vzájomného rešpektu. Prajeme mu veľa úspechov v ďalšej politickej práci.“

Poliačik patrí k najpopulárnejším poslancom strany. V posledných parlamentných voľbách dostal 45 914 hlasov, čo bolo v poradí piate miesto spomedzi poslancov SaS. Strana ho pritom zaradila až na ôsme miesto.

Poliačik Sulíka kritizoval

Spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou patrí k poslancom, ktorí zdôrazňujú viac hodnotový ako ekonomický liberalizmus, majú liberálnejší prístup k otázke utečencov než Richard Sulík a sú menej euroskeptickí.

Postoje Richarda Sulíka opakovane verejne kritizoval a strana ho minulý rok zbavila funkcie tímlídra SaS pre školstvo a na jeho miesto dosadila Branislava Gröhlinga. Napriek tomu, že sa so Sulíkom vo februári tohto roka zmierili, Poliačik už žiadnu funkciu v strane neobsadil. Je predsedom parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý rozhoduje napríklad o konflikte záujmov verejných činiteľov.

Sulík v utorok počas rozhovoru pre Denník N hovoril, že prípadný odchod Poliačika je otázka pre tohto poslanca. Na otázku, či môže byť Poliačik odídený, Sulík odpovedal, že „nebude“.

Poliačik už v marci tohto roku v rozhovore pre Denník N na otázku, koľkokrát za posledné roky uvažoval o odchode zo strany, odpovedal, že boli „minimálne dva momenty, keď už bol postavený na čiare“. Bolo to po blogoch a statusoch Sulíka, s ktorými sa rozchádzajú najmä v názoroch na utečencov a Európsku úniu.

Zo SaS odišli Mihál aj Miškov

Stranu SaS už vo februári opustil jej bývalý podpredseda Jozef Mihál, ktorý zakladá novú stranu Spolu – občianska demokracia s poslancom Miroslavom Beblavým.

Doteraz najväčším personálnym otrasom pre stranu, ktorá je v parlamente od roku 2010 a momentálne je druhá najsilnejšia v Národnej rade, bol odchod skupiny okolo Juraja Miškova (exminister hospodárstva v Radičovej vláde) a Daniela Krajcera (exminister kultúry) v roku 2013 po dlhotrvajúcich sporoch so Sulíkom. Založili napokon stranu Skok, ktorá sa však vo voľbách nedokázala presadiť.

„Odchod nášho biznis krídla v roku 2013 považujem za najsvetlejší okamih v histórii strany. Odchod Joža Mihála ma však mrzí,“ povedal Sulík v rozhovore o predchádzajúcich odchodoch z ich strany.

Poliačik v roku 2012 v rozhovore pre SME ako prvý politik na Slovensku priznal, že mal skúsenosť s tvrdými drogami, konkrétne s heroínom a pervitínom. Po zverejnení tejto informácie čelil tvrdej kritike, Igor Matovič z Obyčajných ľudí dokonca priamo v rokovacej sále Národnej rady na Poliačika vysypal vrecúško s injekčnými striekačkami, pretože mu prekážalo, že Poliačik povedal aj to, že čistý heroín je menej škodlivý ako miešaný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie