Denník N

Ďalšie koaličné nezhody, vláda zastavila SNS jeden z najväčších obchodov

Andrej Danko a fínske transportéry Patria AMV, pre ktoré sa v tichosti rozhodli nominanti SNS. Foto – N a BAE
Andrej Danko a fínske transportéry Patria AMV, pre ktoré sa v tichosti rozhodli nominanti SNS. Foto – N a BAE

SNS chcela narýchlo a utajene presadiť nákup obrnených transportérov za vyše miliardu eur. Neprešla cez koaličných partnerov.

Po napätí vo vládnej koalícii pre výsledok župných volieb to medzi Smerom, Mostom-Híd a najmä SNS opäť škrípe. A to štyri dni po voľbách, keď sa na verejnosti prvýkrát ukázal premiér Robert Fico, ktorý stále nekomentoval fiasko svojej strany.

Problémom je SNS a jej pokus podozrivo presadiť nákupy obrnených transportérov za vyše miliardu eur, čo je jeden z najväčších obchodov tejto vládnej koalície. Strana Andreja Danka chcela narýchlo pretlačiť vlastné pravidlá modernizácie armády.

Koaliční partneri ju v tom zastavili – vláda návrh odsunula. Stranu kritizujú za utajovanie detailov týchto obchodov a navyše chce zákazku zadať priamo a dodávateľov nesúťažiť, materiál navyše členom vlády predložila narýchlo.

Utajovaný materiál rieši, od koho Slovensko nakúpi 81 osemkolesových transportérov za asi 417 miliónov eur a aj menšie štvorkolesové obrnené vozidlá za takmer 800 miliónov.

Pravidlá z koaličnej krízy neplatia

Koaličné strany Smer, SNS a Most-Híd sa po letnej kríze dohodli na pravidlách, ktoré mali takýmto problémom v koalícii predísť. Ministri musia svoje návrhy zverejniť aspoň deň vopred. „Pokiaľ by chcel nejaký člen presadiť materiál na vláde, ako my hovoríme, pod pazuchou, musí s ním prísť 24 hodín dopredu, aby sa k nemu koaliční lídri mohli vyjadriť,“ povedal vtedy premiér Robert Fico.

Neubehli ešte ani dva mesiace, odkedy Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu, a SNS už toto pravidlo porušila.

SNS vypustenie materiálu ministrami nekomentovala. Ministerstvo odpovedalo, že ide o historicky najväčšiu modernizáciu slovenskej armády, a preto budú o materiáli ešte diskutovať, prerokujú ho na budúci týždeň. „Rezort obrany následne predstaví verejnosti na tlačovej konferencii všetky relevantné informácie, ktoré je v súlade s dodržaním ustanovení zákona o ochrane utajovaných skutočností možné zverejniť,“ povedala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Oficiálne materiál odkladá vláda, je však zrejmé, že ide o zásah koaličných partnerov a nie len o rozhodnutie ministrov. Podľa informácií Denníka N sa v návrhu ministra obrany za SNS Petra Gajdoša nestihli ostatní členovia vlády zorientovať.

Šéf koaličného Mosta-Híd Béla Bugár hovorí, že rokovanie o materiáli bolo iba prerušené a je to normálny postup. Tvrdí, že sa pri obšírnejších materiáloch dohodli, že ich dostanú skôr. „Pretože to partneri nevideli, tak bolo prerušené rokovanie o materiáloch. Niekedy v minulosti sa stávalo, že v utorok poobede po štvrtej hodine preposlal niekto materiál, ktorý treba preštudovať a prečítať,“ povedal Bugár.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) po rokovaní povedala, že sa vláda k nákupu transportérov vráti neskôr. „Otvorili sme debatu, zjavne si ten materiál treba dorokovať,“ odpovedala Žitňanská na otázku, prečo materiál z vládneho rokovania vypustili. „Keď bude dorokovaný na úrovni koalície, tak potom môže byť dorokovaný aj na úrovni vlády,“ dodala ministerka.

Paška z SNS: Musí to byť technický problém

Podpredseda SNS Jaroslav Paška hovorí, že na rokovaní vlády musel byť nejaký technický problém. „Keď sa to dostalo na rokovanie vlády, tak tam veľké nezhody nemali byť, ale môžu tam byť technické nedoriešené veci, ktoré sa možno na rokovaní vlády objavili, ako časové horizonty obstarávania alebo procedúry.“

Bývalý minister obrany za Smer Jaroslav Baška, ktorý je dnes poslancom a trenčianskym županom, hovorí, že poslať takýto závažný materiál na poslednú chvíľu vláde na schválenie nebol dobrý krok. „Treba tomu dať oveľa viac času.“

Členovia a predseda výboru Anton Hrnko (SNS) sa podľa Bašku dohodli s ministrom Gajdošom, že každý modernizačný projekt a nákup techniky predstaví najskôr na výbore. „Teraz nám to nebolo predstavené, aj keď pán minister obrany sľúbil, že príde s každým takýmto projektom,“ hovorí Baška.

Minister vnútra Robert Kaliňák návrh obhajoval ako „dobre spracovaný“ a problémom podľa neho je, že prišiel rýchlo. „Je veľmi dobre spracovaný, ale je natoľko obsiahly, že mnohí z nás mali záujem si ho ešte pozrieť,“ povedal Kaliňák. Uzavrieť by sa podľa neho mohol na budúcom zasadnutí vlády. Kaliňák hovorí, že si musia vyjasniť, čo z
utajovaného obchodu môžu povedať aj verejne.

Opozícia: Neutajujte

Do návrhu ministerstva obrany vedeného Petrom Gajdošom (nominant SNS) sa pustila aj opozícia. Prekáža jej, že minister chce utajiť o nákupe úplne všetko, hoci mnohé podrobnosti by mohli byť verejné.

„OKS vyzýva premiéra Roberta Fica, ministra obrany Petra Gajdoša a ministra financií Petra Kažimíra, aby bol vládou pripravovaný nákup obrnených vozidiel za miliardu eur zabezpečený transparentne a v súlade s princípom hodnota za peniaze,“ vyhlásil poslanec OKS Ondrej Dostál. „Neutajujte svoje rozhodnutie, argumentujte a preukážte verejnosti, že nákup obrnených vozidiel za miliardu eur nebude ďalším tunelom,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie