Denník N

Poplach, SNS robí tajný nákup za miliardu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na internete si ľahko nájdete informácie, z ktorých vláda robí veľké tajomstvo.

Materiál o nákupe obrnených transportérov pre slovenskú armádu je kompletne utajený. Ministri ho v stredu dostali na stôl, aby ho pre politickú nedohodu vzápätí odložili. Keďže ide o miliardu, a tým zďaleka najväčšie zbrojné obstarávanie od Husáka, zaslúžime si o pripravovanom obchode vedieť viac, ako ponúka stránka vlády: stupeň utajenia – vyhradené.

Pokiaľ ide o o politický spor, tak Smer a Most-Híd už zistili, akou chybou bolo dať ministerstvo obrany SNS, a teraz sa snažia minimalizovať škody.

A utajovanie? Ak sa laik dopočuje o nákupoch pre armádu, možno mu inštinkt napovie, že tajnosti sú opodstatnené. Veď zbrane sú vážna vec a potenciálny nepriateľ nesmie vedieť, čo presne doma máme. V tomto prípade je to omyl. Už sme písali o tom, že hlavným favoritom na vozidlo 8×8 je fínska Patria, čo je naozaj kvalitný výrobok.

Stačí však zájsť na zopár špecializovaných stránok a o Patrii nájdete presne toľko detailných informácií, koľko sa zmestí do vládneho materiálu. Odolnosť proti mínam, odolnosť proti strelám, výkon, výzbroj, rozmery, porovnania s konkurenciou, na čo si len spomeniete. Začať môžete aj na Wikipédii. Ak náhodou predsa len v našich obrnencoch bude nejaká supertajná technológia (nebude), nie je dôvod utajovať všetko.

Vieme aj to, že na našich vozidlách bude slovenská veža Turra 30. Platí pri nej to isté, čo pri samotnom vozidle.

Technické parametre ponúkanej techniky teda za utajovanie nestoja, navyše pri zbrojných nákupoch sú politické „parametre“ prinajmenšom rovnako dôležité ako tie technické.

Najpravdepodobnejšie sa tu kompetentní tvária, že cena je predmetom obchodného tajomstva, a preto nemôžeme zverejniť ju. Potom platí výhrada, že to je sporný argument a aj keby bol oprávnený, ani on nie je dôvodom na utajenie celého dokumentu. My dokonca nevieme ani to, ako presne sa tu bude za miliardu nakupovať. Štandardná súťaž to zjavne nebude, SNS ju na rozdiel od lietadiel, kde ju medzi rečou spomenula, nepotrebuje.

Zhrnutie – niekto sa tu zbytočne tvári strašne tajomne. Keďže je to SNS, znepokojenie je namieste.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie